Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační."— Transkript prezentace:

1

2 Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační síly, která působí na kapalinu hydrostatický tlak značíme ph

3 nejmenší tlak největší tlak

4 Hydrostatický tlak v bodě A vypočítáme podle vztahu:
ph = h . ρ . g h…hloubka pod hladinou ρ…hustota kapaliny g…gravitační konstanta g = 10 N/kg h A

5 Hydrostatický paradox
Paradox je zdánlivě nesmyslný a přece pravdivý jev, který dokážeme vysvětlit. Nádoby mají stejnou výšku a proto, když je naplníme stejnou kapalinou, bude u dna stejný hydrostatický tlak!

6 Zajímavosti: Potápěč ve speciálním pancéřovém skafandru se může ponořit do hloubky maximálně 130 m. Obyčejná ponorka se může ponořit do hloubky okolo 200 m. Speciální ponorka, batyskaf, se ponořila do nejhlubšího místa na světě, kterým je Mariánský příkop ( m pod mořskou hladinou).

7


Stáhnout ppt "Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační."

Podobné prezentace


Reklamy Google