GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální výzvy rozvoje měst
Advertisements

Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
„Integrované dopravní systémy – informační systémy pro podporu rozhodování veřejné správy při výstavbě a provozování IDS v České republice“ Výzkumný projekt.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Bezdomovci Sčítání lidu domů a bytů září 2012.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a poradenské centrum ZČU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
JÁ OBČAN Petra Slámová.
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Podpora v nezaměstnanosti
Členská schůze MAS Nepomuk,
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
Odborná praxe v Německu
Bojíte se francouzštiny?
Základní makroekonomické ukazatele
Psychologie reklama.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Techniky práce s mentálně postiženými
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Ekonomika– národní hospodářství
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Právo sociálního zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Vliv reklamy na společnost
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Rapid Re-Housing Brno IQ Roma servis.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Představení projektu.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace
Podnik s unikátním sociálním konceptem..
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Rodinná politika v Olomouci 2015
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
SITUACE NA TRHU PRÁCE JIŘÍ KOLÁŘ,
KINO ASTRA Vypracovali: Petr KALOuda Veronika OčAdlíková
Sociální podnikání Sociální firma.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
ZŠ Ostrava-Hrabůvka, Klegova 27 příspěvková organizace
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Vodní autobusy a vodní taxi
Transkript prezentace:

GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel.

CO JI UMOŽNILO? Růst ekonomického významu vyšších forem služeb koncentrovaných ve středech měst. Vznik nové sociální skupiny – yuppies (gentrifikanti). Yuppies = mladí, úspěšní - bohatí, svobodní či nesezdaní a bezdětní s dlouhou a pružnou pracovní dobou. Emancipace žen na trhu práce.

PROČ BYDLET V CENTRU? Velká koncentrace a výběr služeb i zábavy. Více míst pro vzájemná setkávání lidí. „Staré“ čtvrti jsou architektonicky, esteticky atraktivní a zajímavé. Pro yuppies je místo zaměstnání často pohodlně dostupné i pěšky. Suburbia nejsou vhodná pro „singles“. Je to módní záležitost. Kavárna Lucca v centru Chicaga

POZITIVNÍ STRÁNKY GENTRIFIKACE Výrazně pozdvihla úroveň některých degradovaných čtvrtí v městských centrech. Působí jako protihráč suburbanizace, i když výrazně slabší. Přinesla pracovní místa do městských oblastí postižených vysokou nezaměstnaností. Gentrifikanti „útočí“ na zdevastovaný dům

NEGATIVNÍ STRÁNKY GENTRIFIKACE Vytlačila sociálně slabé obyvatele z míst kam přišla. Omezila počet levných bytů využívaných sociálně slabšími skupinami. Podílela se tak z části na přelidnění ghett tím, že zmenšila jejich plochu. Wall Street (New York)– jedno z míst kde yuppies pracují a zároveň symbol jejich úspěšnosti.

OPAKOVÁNÍ Co je to gentrifikace? Co ji umožnilo? Proč se někteří lidé stěhují do center? Jaká jsou pozitiva gentrifikace? Jaká jsou negativa gentrifikace?