Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRESENT PERFECT SIMPLE
Advertisements

Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý. Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Past simple and Present Perfect in Contrast
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present perfect cvičení VY_22_INOVACE_32 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Practising Present perfect Been/gone. Choose been or gone I am sorry I´m late. I´ve been/gone to the bank. Where is Jim? He´s been/gone home. I´ve been/gone.
Present perfect X past simple
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Past simple / present simple / present perfect
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo PL: 0115 – 9BPresent perfect revision Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina:žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gramatického jevu Očekávané.
Present Perfect Simple Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
I´ve known her since she was a child. Have you ever been to Spain? I haven´t seen her this week. David can´t come, he´s broken his leg. Znám ji od dětství.
Předminulý čas PAST PERFECT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_AJ1G Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
PRESENT PERFECT - EXPERIENCE + EVER, NEVER, YET, JUST, ALREADY, CLOTHES Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
PRESENT PERFECT SIMPLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu
Past simple x present perfect VY_32_INOVACE_02-60 Ro č ník: 8. Vzd ě lávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzd ě lávací obor: Anglický jazyk Tematický.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Jana Hofrichterová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Have got TÉMA SADY: Anglický.
Anotace: Žáci se seznámí s tvořením předpřítomného času a s jeho použitím. Úkoly na procvičení a náměty ke konverzaci. Seznam nejpoužívanějších nepravidelných.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_174.ANJ.12 Reported speech – Nepřímá řeč v AJ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_AJ7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Předpřítomný.
VY_32_INOVACE_Sei_III_11 Present perfect Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Present perfect Předpřítomný čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
No, but I´ve visited India and it has been a great experience. Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Have.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Present perfect – EVER, NEVER Have you ever been in New York? Yes,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Anglický jazyk Past Perfect 2. Mgr. Helena Slaninová
Present perfect I have been there two times..
TO HAVE MÍT – VLASTNIT NĚCO Long form I have got You have got
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
GE - Vyšší kvalita výuky
Present perfect nebo past simple
Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Havránková Číslo
Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum :
Present perfect.
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:
VY_32_Inovace_ Ever, never Project 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
I haven´t seen your ID card.
PAST PERFECT Předminulý čas
Předpřítomný čas průběhový
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. František Jahnátek Název materiálu:
PRESENT PERFECT TENSE Předpřítomný čas
PRESENT PERFECT (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS)
Předpřítomný čas Present perfect tense
Present Perfect VY_22_INOVACE_01_35
VY_32_INOVACE_Spo_I_15 Past continuous
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_AJ7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Předpřítomný čas prostý – základní užití Anotace: Prezentace sloužící k vysvětlení a následnému procvičení si základních užití předpřítomného času prostého.

Present perfect - usage

1. děj, který právě skončil I have (just) done my homework. Právě jsem dodělal domácí úkoly. She‘s (just) run five miles. Právě uběhla 5 mil. They‘ve (just) came. Právě přišli. I‘ve (just) started. Právě jsem začal.

2. děj, který proběhl v neurčité minulosti Oh yes, I have ridden a horse. Ó ano, na koni jsem už jel. She‘s never won a race. Nikdy nevyhrála žádný závod. He‘s been in Italy. V Itálii už byl. They‘ve never climbed a mountain. Nikdy neslezli žádnou horu.

3. „Už jsi někdy …?“ Have you ever written a book? Už jsi někdy napsal knihu? Has she ever seen that film? Už ten film někdy viděla? Have they ever visited your family? Už někdy navštívili tvou rodinu? Has your brother ever driven a car? Už tvůj bratr někdy řídil auto?

4. děj, který má následky He‘s broken the window. Rozbil okno. (Ještě je rozbité.) She‘s sprained her wrist. Vymknula si zápěstí. (Bolí jí to.) I‘ve failed the test. Nenapsal jsem test. (Nemůžu na diskotéku.)

5. děj, který začal v minulosti a pokračuje do přítomnosti I‘ve lived here for 17 years. Už tady žiju 17 let. He‘s played tennis since 4 p.m. Ten úkol píše již od 16:00. They haven‘t met him since last Monday. Neviděli ho od minulého pondělí.

Adverbs since od I haven‘t seen her since last Saturday. for po dobu He‘s worked here for 4 years. ever někdy Have you ever read this letter?

Adverbs never nikdy They‘ve never washed up. just, already právě I‘ve just painted my room. yet ještě (ne) He hasn‘t had dinner yet.

exercises

Exercises Present perfect or not? Včera jsem byl v kině. SOLUTION Present perfect or not? Včera jsem byl v kině. Už jsi někdy byl v našem divadle? Ještě nikdy jsem neřídil kamion. Tomáš rozbil zámek u dveří. (už je opravený) Tu knihu psala 5 let. Tu knihu píše už 5 let.

Exercises 2. Translate: Právě jsme poobědvali. SOLUTION 2. Translate: Právě jsme poobědvali. To nádobí myje již 30 minut. Už jste někdy jeli na velbloudovi? Nikdy jsem neviděl tak krásného koně! Právě jsem to zrcadlo vyčistil.

SOLUTION Present perfect or not? Včera jsem byl v kině. To EX 1 To EX 2 Present perfect or not? Včera jsem byl v kině. Už jsi někdy byl v našem divadle? Ještě nikdy jsem neřídil kamion. Tomáš rozbil zámek u dveří. (už je opravený) Tu knihu psala 5 let. Tu knihu píše už 5 let.

solution 2. Translate: We‘ve had lunch. To EX 2 2. Translate: We‘ve had lunch. She‘s washed up for 30 minutes. Have you ever ridden a camel? I‘ve never seen such a beautiful horse! I‘ve cleaned the mirror.

Použité kliparty Veškeré obrázky, použité v této prezentaci, jsou kliparty náležející k programu PowerPoint společnosti Microsoft.