VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Elektronický podpis.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Technická dokumentace
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
z pohledu ČSN norem a PNE norem
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování ALG082
Normy, vznik, vlastnosti
Technická normalizace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.3 Petr Benešovský,
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Domovní elektrická instalace
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Konstrukční dokumentace
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před úrazem el.proudem
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem ŽČ
Domovní elektrická instalace
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Technická normalizace
Domovní elektrická instalace
Domovní elektrická instalace
Domovní elektrická instalace
Domovní elektrická instalace
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Technická normalizace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Maslovsky_ 03-3-17- Technické požadavky na výrobky Bezpečnost práce na EZ VY_32_INOVACE_Maslovsky_ 03-3-17- Technické požadavky na výrobky Autor: Ing. Jaromír Maslovský Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace DUM vysvětluje jaké požadavky jsou kladeny na výrobky v elektrotechnice z hlediska bezpečnosti, které normy se těmito výrobky zabývají, značení výrobků.

ZÁKLADNÍ POJMY Výrobek - jakákoliv věc, určena k uvedení na trh jako nová nebo použitá Uvedení výrobku na trh - okamžik, kdy je výrobek na trhu EU poprvé předán nebo nabídnut k předání za účelem používání Výrobce - osoba, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek a hodlá ho uvést na trh pod svým jménem

BEZPEČNÝ VÝROBEK Výrobce je povinen podle zákona č. 102/2001 Sb. (zákon o obecné bezpečnosti výrobků) uvádět na trh bezpečné výrobky. Bezpečný výrobek - výrobek splňující požadavky zvláštního právního předpisu. V ČR je to zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky.

ZÁKON č.22/1997 Sb. Stanoví technické požadavky na výrobky. Upravuje práva a povinnosti osob, které uvádějí nebo distribuují výrobky na trh. Upravuje práva a povinnosti osob pověřených k činnostem podle tohoto zákona, které souvisí s tvorbou a uplatňováním českých technických norem.

NORMY Česká technická norma je dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle tohoto zákona a označený písemným označením ČSN. V obchodním styku se používají podnikové normy, dále materiálové listy, technické dodací podmínky a obdobné technické specifikace.

DRUHY NOREM ČSN EN, ČSN IEC, ČSN ISO - české technické normy a mezinárodní IEC, ISO. EN - evropské normy vydává Evropský výbor pro normalizaci CEN a v elektrotechnice CENELEC. IEC - mezinárodní elektrotechnické normy vydává a publikuje Mezinárodní elektrotechnická komise (Ženeva). ISO - mezinárodní normy vydává Mezinárodní organizace pro normalizaci.

CERTIFIKACE Označení CE na stanoveném výrobku vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené ve všech nařízeních vlády, které se na něj vztahují. Obr.[1]

POUŽITÁ LITERATURA Česká republika. O technických požadavcích na výrobky. In: 22/1997 Sb. 1997, 6/1997. Česká republika. O obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků). In: 102/2001 Sb. 2001, 41/2001. Zákon č.22/1997 Sb.