VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čachtická paní Alžběta Báthoryová * /
Advertisements

Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Soutěž o informační centrum roku. Čtyři roky úspěšné spolupráce První soutěž ve spolupráci s vydavatelství VLTAVA- LABE-PRESS proběhla v roce 2009 Od.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
PREZENTACE aktivit MC KAŠPÁRKOV o.s., v roce 2013 Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
OBEC PODHRADNÍ LHOTA.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Další hrady a zámky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
zpracovaný v rámci projektu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Historie obyvatelstva obce Přívozec
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Doplňující učivo k národnímu obrození
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Název projektu: Moderní škola
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
VY_32_INOVACE_11_12_Lidice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Středověká kolonizace
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Ing. Jitka Michálková
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
A d v e n t n í č a s :30.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Infokanál obce Vigantice
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Vesnice roku 2018 Krajské kolo –
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
A d v e n t n í č a s :24.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK

Táborsko Choustník [cit 2010-12-14] [cit 2010-12-14] http://www.jiznicechy.org/cz/ [cit 2010-12-14] http://www.jiznicechy.org/cz/

Historie školy v Choustníku Materiál - paní J. Picková Škola byla v Choustníku již v 17. století, postavena byla zřejmě při znovu vybudování kostela sv. Václava v roce 1687. Stávala před farou, ale roku 1755 kostel s farou i školou vyhořely. Proto byla znovu vystavěna nová dřevěná školní budova, od roku 1856 již dvoutřídní. Později byla ve vesnici najmuta jedna světnice, kde se střídavě učilo první oddělení dopoledne, druhé odpoledne. Nynější jednopatrová budova na náměstí je z roku 1894 a byla to již škola čtyřtřídní.

Nynější jednopatrová budova na náměstí je z roku 1894 a byla to již škola čtyřtřídní. V roce 1945 – 46 byla nově zřízena v budově „dolejšího“ zámku měšťanská škola.

Historie školy v Choustníku Materiál - paní J. Picková Za okupace byl Karel Rohan Němci zatčen jako anglický příslušník a odvezen do Říše. Do budovy se nastěhovala Hitlersjugend. V roce 1945 se rodina Rohanů na zámek vrátila, ale za rok se vystěhovala definitivně do Anglie.

Po jejich vystěhování proběhla rekonstrukce zámku na školu Po jejich vystěhování proběhla rekonstrukce zámku na školu. Na vybavení školy byla uspořádána dobrovolná sbírka mezi občany „přiškolených“ obcí. Škole bylo darováno 99 963 Kč, do školní knihovny bylo věnováno 69 knih. Škola neměla vlastní kuchyni, proto od 2. prosince 1946 zajistilo Rodičovské sdružení pro žáky polední polévku, k níž si žáci nosili z domova chléb. Ve vaření polévek se střídaly maminky a do školy vždy v poledne polévku přinesly. Ze všech obcí chodili žáci do školy pěšky.

V roce 1958 bylo rozhodnuto o přestavbě bývalého zámku, kde byla škola umístěna, především proto, že zde nebylo žádné hygienické zařízení a záchody byly dřevěné (kadibudky), umístěné před školou. 1. 9. 1961 byl zahájen provoz v nově zrekonstruované budově, kde sídlí škola dodnes. http://www.obec-choustnik.cz/informace-o-obci/historie/historie-skoly

Budova školy

Krajina mládí ušlechtilé hraběnky V choustnickém zámku, který se nachází ve vesnici dole pod hradem, prožila své dětství hraběnka Eleonora Kounicová. Božena Němcová jí věnovala svou Babičku a hraběnka, veliká vlastenka a žena soucítící s chudými, ji i její rodinu finančně podporovala v období jejich největšího strádání.

Za první „nástin“ Babičky spisovatelce poslala 50 zlatých s tím, že za každou novou stránku knihy dostane 20 zlatých jako honorář. Královna české literatury o štědré a milosrdné šlechtičně napsala: „To je dáma, která umí dávat, aniž by tím člověka ponížila.“ [cit 2010-12-14] http://www.obec-choustnik.cz/informace-o-obci/historie/