Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_7. MANUFAKTURY 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:MANUFAKTURY 18. A 19. STOLETÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Děti budou seznámeny s tkalcovskou manufakturou 18. a 19. století. Prezentace je zaměřena na přadláky, tkalce, soukenickou manufakturu.

3 Manufaktury 18. a 19.století Manufaktury byly velké dílny, ve kterých pracovalo více dělníků než v malých řemeslnických provozech. Každý zpracovával určitou část výrobku. Tím se zdokonaloval a mohl tak vyrobit více výrobků.

4 Ve kterých oblastech českých zemí se lid nejvíce
PŘADLÁCI, TKALCI Ve kterých oblastech českých zemí se lid nejvíce věnoval předení a proč? Předení lnu a výrobou plátna se zabývali především obyvatelé hor či podhůří, neboť málo úrodná půda neposkytovala dostatek obživy.

5 Víte, jak vypadal tkalcovský stav?
JAK SE PŘEDLO. Víte, jak vypadal tkalcovský stav? Příze byla předena ručně na šlapacích kolovratech. Tkadlec natáhl nitě na stav, tím vytvořil základní osnovu a pomocí šlapání pohyboval brdy a osnovou protahoval útek s další nití.

6 SOUKENICKÁ MANUFAKTURA, VÝROBA SUKNA
Co si vybavíš, když se řekne sukno? Sukno = silnější plstnatá tkanina Víš, jak se sukno vyrábělo? 1. Ovčí stříž se nejdříve vyprala ve studené vodě. 2.Usušila se 3. Roztřídila se 4. Jednotlivá vlákna se oddělovala údery prutů a urovnávala se jedním směrem.

7 5. Vlákna se česala, předla.
6. Nitě se soukáním připravily na tkaní.

8 9. Na konec se sukno lisovalo, aby bylo hladké.
7. Látka se valchovala ve speciálním roztoku, aby zplstnatěla. Na závěr se barvila. 8. Kartáči se uvolňoval vrchní vlas. Ten se stříhal, aby měl stejnou délku. 9. Na konec se sukno lisovalo, aby bylo hladké.

9 ZOPAKUJ SI. 1. Z jaké suroviny se vyrábělo sukno? 2. Barvila se látka?
3. Popiš svými slovy výrobu sukna. 4. Namaluj si libovolnou ilustraci k tématu. 5.Vyrobte si plstěnou kuličku z ovčího rouna.

10 CITACE Cs.wikipedia.org [online] , [cit ]. Vonwiller_a_spol. Dostupné z WWW: < 26. srpna 2006 [cit ]. Webmaschine in Tirolervolkskunstmuseum.JPG. Dostupné z WWW: < [webová stránka]


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google