Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_16 Název DUM: Otravy z potravin Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: druhy otrav, jedovaté houby, těžké kovy, chemické látky, alkohol Anotace: prezentace umožňuje žákovi nahlédnout do problematiky otrav, se kterými se mohou v gastronomii setkat. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák vyjmenuje jednotlivé druhy otrav a uvede jejich možné zdroje. Získané vědomosti si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
OTRAVY Z POTRAVIN
Druhy otrav: otravy z hub otravy těžkými kovy otravy z chemických látek otravy z alkoholických nápojů
Otravy z hub: Muchomůrka zelená Muchomůrka tygrovaná
Otravy těžkými kovy: měď, olovo, kadmium, rtuť znečištěné životní prostředí při pěstování rostlin
Otravy chemickými látkami: při likvidaci plevelů, rostlinných a živočišných škůdců nevhodné hnojení
Otravy z alkoholických nápojů: nejzávažnější otravy poškozují nejvíce játra a ledviny
Kontrolní otázky: Příznaky otravy alkoholem. Poskytnutí první pomoci při požití jedovatých hub. Vyjmenujte těžké kovy, které mohou způsobit otravu.
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autorem prezentace včetně obrázku: Mgr. Marta Králová