DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Přeměna látek a energií (metabolismus)
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027 ZDRAVÁ VÝŽIVA Správná výživa Základní složky potravy ING. JANA POLIAČÍKOVÁ

Správná výživa Správná výživa je taková, která prospívá našemu zdraví. Aby naše tělo dostalo vše, co potřebuje, musí být strava pestrá. Potravinové skupiny tvoří: ovoce a zelenina, mléko, mléčné výrobky a vejce, chléb, moučné výrobky, rýže a těstoviny, maso a luštěniny, tuky. Jmenuj zástupce jednotlivých potravinových skupin.

Potravinová pyramida

Základní složky potravy ŽIVINY BÍLKOVINY – důležité pro tvorbu svalstva, růst kostí, odolnost proti nemocem: luštěniny, maso, mléčné výrobky, vejce.

Základní složky potravy ŽIVINY 2. CUKRY – hlavní zdroj energie,patří zde i vláknina: cukrovinky, pečivo, ovoce, brambory.

Základní složky potravy ŽIVINY 3. TUKY – hlavní zdroj energie: mléčné výrobky, maso, olej.

Základní složky potravy ŽIVINY 4. VITAMÍNY A MINERÁLY- podílejí se na řízení životních pochodů: Vitamín A – mléko, vejce, maso, zelenina (růst, nervy, zrak). Vitamín B – špenát, pšenice, ryby, maso, droždí (ovlivňuje tvorbu červených krvinek a činnost nervů). Vitamín C – syrové ovoce, zelenina (odolnost proti nemocem). Vitamín D – máslo, rybí tuk, slunce( růst kostí). Minerální látky – vápník, fosfor, železo (ryby, houby, mléko).

Původ potravin Podle původu dělíme potraviny na: 1.rostlinné (mrkev, chléb), 2.živočišné (máslo, sýr).

Desatero zdravé výživy Jíme častěji, ale menší porce. Ideální je jíst pětkrát denně. Dopřejte si každý den dostatek pohybu. Udržujte si správnou váhu. Jezte denně dostatek ovoce a zeleniny. Dejte přednost celozrnnému pečivu. netučnému masu a rybám. Jezte potraviny s nízkým obsahem tuků. 8. Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. 9. Denně vypijte 2-3 litry tekutin. 10. Mysli na své zdraví.

POUŽITÉ ZDROJE Snímek 1: Shutterstock. [online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: <http://www.lidovky.cz/foto.asp?r=dobra-chut&foto1=BAT2bf4cd_zelenina.jpg > Snímek 3:Potravinová pyramida. [online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: < http://papame.blog.cz/0908/potravinova-pyramida> Snímek 4:Redakce dietologie. [online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: <http://www.dietologie.cz/teorie/bilkoviny/bilkoviny.jpg> Snímek 5:[online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: <http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/images/fsb_200802/sugar_candy_all.jpg> Snímek 6:Allstar Group s.r.o. [online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: < http://centrumvitality.cz/pictures/00/00/14/1481.JPG> Snímek 8:[online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: < http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/britanie5.zip/04.jpg> [online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: <http://svodka.cz/files/2011/02/kaloricka-tabulka-maso-kalorie.jpg> Snímek 9:[online]. [cit.20-02-2012]. Dostupné z URL: <http://blog.suplement-zone.cz/wp-content/uploads/2011/03/10233136-atkins-south-beach-diets-unhealthy.jpg>