OBSAH prezentace: Zásady bezpečnosti v pohybových volnočasových aktivitách Didaktické metody Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Pohybové hry s gymnastickou stuhou Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_147_Pohybové.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Cvičení na trampolíně (skoky) - I. díl Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_153_Cvičení.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Podmínky TV – Právní podmínky Řízení školy jako státní instituce je zajištěno zákony s celostátní platností, výnosy a směrnicemi Ministerstva školství,
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Plánování ve školní tělesné výchově
Uplatňování didaktických zásad ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Didaktické metody Androdidaktika.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Podmínky školní TV Bezpečnost v TV
Vyučovací a výchovné činnosti učitele TV
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Techniky práce s mentálně postiženými
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Příprava na výuku, Výukový projekt
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Didaktické zásady Literatura:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Rovnací cviky - trpaslíci
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
3. Metody pedagogické diagnostiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Efektivita vyučovací jednotky a. Specifické didaktické formy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Organizační struktura
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Tělesná výchova na ZŠ praktické
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Andragogika Vzdělávání.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Vztah k životnímu prostředí
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

OBSAH prezentace: Zásady bezpečnosti v pohybových volnočasových aktivitách Didaktické metody Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách

1. ZÁSADY BEZPEČNOSTI v pohybových volnočasových aktivitách Prevence úrazů - poučení dětí na 1 schůzce (před každou pohybovou jednotkou), kontrola nářadí, náčiní Před zahájením cvičení vydat jasné a srozumitelné organizační pokyny Upozornit na konkrétní nebezpečí, zajistit soustavnou dopomoc (záchranu) Být vždy na nejrizikovějším místě (cvičení na stanovištích)

Bezpečnostní požadavky nutné z hlediska právní ochrany cvičitele Přítomnost ve cvičebním procesu Uplatňování vědomé kázně cvičenců Stálý přehled o všech cvičících Promyšlená organizace práce(kontrola nářadí,dopomoc) Správná ukázka a vysvětlení Kontrola vhodného úboru a obuvi Výuka v souladu se speciálními předpisy (plavání, lyžování, cyklistika…) Poskytnutí první pomoci při úrazu

Nejčastější chyby cvičitele Absence trenéra, cvičitele v hodině Chybná metodika (vysvětlení,zajistit záchranu, dodržovat posloupnost cviků) Chyby v organizaci výuky (zajistit kázeň, bezpečnost..) Neposkytnutí informace o bezpečnosti (při plaveckém a lyžařském výcviku..) Nezajištění podmínek výuky (kontrola nářadí, úboru, obuvi, cvičební plochy ) Nepřiměřený úkol (věku a možnostem dětí) Zanedbání první pomoci

2. Didaktické metody (podle Berdychové) Metody seznamování s učivem Metody nácviku Metody výcviku Metody diagnostické a klasifikační

Metody seznamování s učivem Metody vytváření motivační sféry žáka (pochvala, hra , soutěž, prožitek něčeho nového) Metoda ukázky (přímá a nepřímá ukázka) Metody slova Metoda výkladu, pokynů, dotazování, rozhovoru (pokyny stručné, výstižné) Metoda pozorování (záměrně řízené a organizované sledování pohybu, žáci se učí kontrole)

Metody nácviku Metody výcviku Metoda napodobení ukázky (hra na….) Metoda opakování (při nácviku nové dovednosti) Metoda pasivního pohybu (úprava správné polohy) Metoda pohybového kontrastu (správná+špatná ukázka) Metoda pohybového úkolu (individuální řešení) Metoda hry Metody výcviku Kruhový provoz Doplňková cvičení

Specifické formy výuky zájmových pohybových činností FRONTÁLNÍ VÝUKA – pedagog pracuje s celou skupinou dětí plánovitě, soustavně a v určeném čase, každá pohybová jednotka má dílčí didaktický cíl SKUPINOVÁ VÝUKA – vytvářejí se malé skupiny dětí, které společně spolupracují a plní zadané úkoly (důležitý je výběr členů skupiny)

Skupinová výuka Forma variabilního provozu – děti střídají různá stanoviště a tělesná cvičení, zaměřená především na zdokonalování pohybových dovedností ve ztížených podmínkách (rozvíjí schopnost rychlé orientace,přispívá k rozvoji samostatnosti,max.využitý čas pro aktivitu) Forma kruhového provozu - děti střídají různá stanoviště, cvičení jsou zaměřená především na zdokonalování pohybových schopností (cílem je zvýšit úroveň kondičních schopností dětí,dosáhnout vysokého fyziologického zatížení organismu)

3.Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách Zásada soustavnosti, cílevědomosti – (cílem je utváření dovedností, návyků a postojů, jednotlivé výchovné složky se musí doplňovat a prolínat, důležité je promyšlené plánování) Zásada posloupnosti – (pedagog postupuje od známého k neznámému, od jednoduchého k složitému) Zásada aktivnosti – pedagog vybírá a motivuje takové činnosti, aby se mohli zapojit všichni účastníci (musí být dodržen požadavek dobrovolnosti) Zásada přiměřenosti – pedagog zohledňuje věk účastníků, jejich fyzickou vyspělost, z hlediska výkonnosti jsou produktivní úterky a čtvrtky (3 den kritický) Zásada vyzdvihování kladných rysů osobnosti – pochvala a ocenění zvyšují sebevědomí

Požadavek pedagogického ovlivňování volného času – nutnost pedagogického vedení dětí k rozumnému využívání volného času (nabídka prostředí, pomůcek, hraček i motivací) Požadavek dobrovolnosti – dobrovolná účast na zájmových činnostech ( důležitá je motivace) Požadavek aktivity – předpokládá vedení dětí k aktivnímu podílu na plánování, přípravě, realizaci činností Požadavek pestrosti a přitažlivosti – týká se obsahu, forem i metod práce, jejich střídání Požadavek zajímavosti – uspokojování, rozvíjení a prohlubování zájmů (nabízené činnosti musí být pestré a odpovídat zájmům dětí) Požadavek na sociální kontakt – volný čas by měl být prožíván v interakci s ostatními lidmi, přáteli Požadavek kvality a evaluace – zda se daří dosahovat vytyčených cílů a jak jsme schopni prokázat výsledky své činnosti