Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Jana Hofrichterová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Podstatná jména TÉMA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_PRVOUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_PRVOUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Autor: Mgr. Jana Kuhnová Datum : Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Pravopisná cvičení 1 Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ JAZYK
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_PRVOUKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_PRVOUKA
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_31_PRVOUKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_Český jazyk
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_Český jazyk
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Procvičování podstatných jmen I.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_ Český jazyk
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: 28.3.2012 Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK Téma: Podstatná jména - Souhrnné procvičování podstatných jmen Ročník: 4. - 5. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

SOUHRNNÉ PROCVIČOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN

V závorce označ správný tvar podstatného jména. Přišel pozdě do (školy/školi). Maminka vyžehlila všechny (ubrusi/ubrusy). Dej ty (dopisy/dopisi) (Petrovy/Petrovi). Na stěnu pověsil (obrazy/obrazi). Vítr vyvrátil dva (stromy/stromi). To (tajemstvý/tajemství) nesmíš prozradit. (Lvy/Lvi) řvali hlady. Byl nemocný a zůstal ležet v (posteli/postely). Pecky v (broskvích/broskvých) jsou tvrdé.

Řešení. Přišel pozdě do (školy/školi). Maminka vyžehlila všechny (ubrusi/ubrusy). Dej ty (dopisy/dopisi) (Petrovy/Petrovi). Na stěnu pověsil (obrazy/obrazi). Vítr vyvrátil dva (stromy/stromi). To (tajemstvý/tajemství) nesmíš prozradit. (Lvy/Lvi) řvali hlady. Byl nemocný a zůstal ležet v (posteli/postely). Pecky v (broskvích/broskvých) jsou tvrdé.

Jsou věty napsány správně? Označ. ANO - NE: Dědeček rád sbírá hřiby. ANO - NE: Na hrázi rostou vrbi. ANO - NE: V ZOO jsme viděli žirafy a slony. ANO - NE: Nad údolým se objevily mraky. ANO - NE: Milan chová doma plazi. ANO - NE: Se Španěli se těžko domluvíš. ANO - NE: Zaznamenali otřesi půdy.

Řešení: ANO - NE: Dědeček rád sbírá hřiby. ANO - NE: Na hrázi rostou vrbi. ANO - NE: V ZOO jsme viděli žirafy a slony. ANO - NE: Nad údolým se objevily mraky. ANO - NE: Milan chová doma plazi. ANO - NE: Se Španěli se těžko domluvíš. ANO - NE: Zaznamenali otřesi půdy.

Dokážeš najít ve větách vzory podstatných jmen? Vypadal jako student. Jen letmo řekl, že přijde až žítra. Touto cestou vpřed se daleko nedostaneš. Uvidíme, až soud celý spor rozhodne. Červená je rozkaz k zastavení. Matka dítě houpá na kolemou. Napsala mu, že přijede až zítra. Má tolik papírů, že se v nich už nevyzná.

Jen letmo řekl, že přijde až žítra. Řešení. Vypadal jako student. Jen letmo řekl, že přijde až žítra. Touto cestou vpřed se daleko nedostaneš. Uvidíme, až soud celý spor rozhodne. Červená je rozkaz k zastavení. Matka dítě houpá na kolemou. Napsala mu, že přijede až zítra. Má tolik papírů, že se v nich už nevyzná.

Doplníš správně i, í, y, ý? barevné nápis_, na větv_, uhodil se do hlav_, betonové panel_, matka s dceram_, zmrzlinové pohár_, květy fazol_, přítm_, počkej do zim_, vázat uzl_, na severní polokoul_, s čistými prostěradl_, jelení stop_, šváb_ jsou škůdc_, strmé skál_, na návs_, pohádkové víl_, nové hotel_

Řešení. barevné nápisy, na větvi, uhodil se do hlavy, betonové panely, matka s dcerami, zmrzlinové poháry, květy fazolí, přítmí, počkej do zimy, vázat uzly, na severní polokouli, s čistými prostěradly, jelení stopy, švábi jsou škůdci, strmé skály, na návsi, pohádkové víly, nové hotely

Nasypal třešně do . V pondělí jsem šel chytat . O své se musíme Věty přepiš do sešitu. Nasypal třešně do . V pondělí jsem šel chytat . O své se musíme starat celý život. Koupil nové vánoční . V lese se ozývalo houkání . V létě rádi chodíme na . Cestování je nejrychlejší způsob dopravy. Martin šel ven bez . V moři žíjí i .

Nasypal třešně do mísy. V pondělí jsem šel Řešení. Nasypal třešně do mísy. V pondělí jsem šel chytat ryby. O své zuby se musíme starat celý život. Koupil nové vánoční ozdoby. V lese se ozývalo houkání sovy. V létě rádi chodíme na houby. Cestování letadly je nejrychlejší způsob dopravy. Martin šel ven bez šály. V moři žíjí delfíni i želvy.

Zdroj: Vlastní tvorba Ilustrace: www.office.microsoft.com Citace: Český jazyk V SEŠITECH, TVAROSLOVÍ: PRO PRVNÍ STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Praha: Nakladatelství Fortuna, 1993. ISBN 80-7168-012-5. Kuna nese nanuk: aneb zábavná cvičení z češtiny. Praha: Albatros nakladatelství, a. s., právní nástupce, 2008. ISBN 978-80-00-02126-3  

Anotace: Materiál lze využít k procvičení, k opakování, k upevnění a k prohloubení učiva o podstatných jménech (tvary podstatných jmen, pravopis koncovek, vzory, práce s chybou). Pracovní listy (č. 1, 2, 3 a 4) lze použít pro frontální práci žáků s vedením učitele, pro práci ve skupinách i pro samostatnou práci. Pracovní list č. 5 je určen pro samostatnou práci.