DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV12 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY Ročník 2. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby KVĚTEN 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy polévkových přípravků v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavačské práce, prodavač.
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY CHARAKTERISTIKA : Jedná se o teplý pokrm vzbuzující chuť k jídlu a doplňují ve stravě potřebu tekutin. Jde o úsporu času. Příprava je nenáročná. Jsou to polévkové polotovary.
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY ROZDĚLENÍ: Polévkové přípravky dehydrované Polévkové přípravky sterilované Polévkové přípravky mražené
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY DEHYDROVANÉ ROZDĚLUJÍ SE: Přípravky pro bujony Přípravky pro polévky bezmasé Přípravky pro polévky masité
PŘÍPRAVKY PRO BUJONY ŘADÍME SEM: BEZMASÉ BUJONY MASOVÉ BUJONY Hovězí bujon Slepičí bujon Kuřecí bujon JEDNÁ SE O DEHYDROVANÉ VÝROBKY BEZMASÉ BUJONY Zeleninový bujon Česnekový bujon Houbový bujon VÝHODA OPROTI MRAŽENÝM A STERILOVANÝM POLÉVKÁM JE NÍZKÁ HMOTNOST
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY BEZMASÉ Základní suroviny jsou podle druhu polévky, např. BRAMBOROVÁ POLÉVKA – brambory RAJČATOVÁ POLÉVKA – sušený rajčatový protlak… Druhy v prodeji: Bramborová, Čočková, Rajská, Houbová, Zeleninová….. Instantní duhy v prodeji: Chřestová, Žampiónová, Zeleninová ….. UVEĎTE PŘÍKLADY DALŠÍCH DRUHŮ BEZMASÍCH POLÉVEK A ŘEKNĚTE ZÁKLADNÍ SUROVINU. CO ZNAMENÁ SLOVO INSTANTNÍ.
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY MASITÉ Základní suroviny tvoří zahuštěný masový vývar, dehydrované maso, koření…. Druhy v prodeji: Gulášová, Slepičí, Hovězí s játrovými knedlíčky…… Instantní druhy v prodeji: Gulášová, Hovězí, Kuřecí krém….. UVEĎTE DALŠÍ DRUHY MASITÝCH POLÉVEK.
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY DEHYDROVANÉ PŘEJÍMKA - kontrolujeme: – vzhled – neporušenost obalu, - záruční lhůtu - konzistenci VADY: prošlá záruční lhůta, rozteklý tuk, poničený obal, záměna druhu SKLADOVÁNÍ: v čistých, dobře větratelných, suchých a chladných skladech, chráníme před hlodavci a sluncem.
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - sterilované Výhoda – příprava pouze s přidáním vody a povařením. Výroba – klasickým způsobem se uvaří polévka, - plní se do obalů (plechovky, sklenice) - sterilují se Druhy v prodeji: Hovězí, Gulášová, Držková….
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - sterilované PŘEJÍMKA – kontrolujeme: neporušenost obalu, etiketu, záruční lhůtu VADY – prošlá záruční lhůta, poničený obal, bombáž, chybějící etiketa na obalu, záměna druhu, špatně uzavřené víčko, promáčklé víčko, cizí příměsi SKLADOVÁNÍ - v čistých, suchých, dobře větratelných skladech při teplotě do 18°C, chráníme před mrazem
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - zmrazené Výhoda – šetrný způsob konzervace z hlediska biologické hodnoty Výroba - příprava koncentrované polévky a její zchlazení (20°C) - plnění do obalů (PVC) - rychlé zmrazení (-18°) i nižší Druhy v prodeji: Gulášová, Držková, Čočková…
POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - zmrazené PŘEJÍMKA – kontrolujeme: neporušenost obalu, konzistenci záruční lhůtu VADY – prošlá záruční lhůta, poničený obal, záměna druhu, rozmrazené SKLADOVÁNÍ – v mrazící lednici při nekolísavé teplotě -18°C i nižší a při vlhkosti 90%
OPAKOVÁNÍ JAK SE ROZDĚLUJÍ POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY. JAKÁ JE VÝHODA POLÉVKOVÝCH BUJONŮ OPROTI STERILOVANÝM POLÉVKÁM. KTERÉ ZNÁTE DRUHY BUJONŮ? JAKÁ JE VÝHODA POLÉVKOVÝCH PŘÍPRAVKŮ PRO DOMÁCNOST. JAK SKLADUJEME POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY MRAŽENÉ A STERILOVANÉ.
ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996