DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vedlejší jatečné produkty
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Výroba instantních prášků 1
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Základní zásady pro vedení evidence
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetřování textilních výrobků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Drogerie – Osobní hygiena III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV12 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY Ročník 2. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby KVĚTEN 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy polévkových přípravků v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavačské práce, prodavač.

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY CHARAKTERISTIKA : Jedná se o teplý pokrm vzbuzující chuť k jídlu a doplňují ve stravě potřebu tekutin. Jde o úsporu času. Příprava je nenáročná. Jsou to polévkové polotovary.

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY ROZDĚLENÍ: Polévkové přípravky dehydrované Polévkové přípravky sterilované Polévkové přípravky mražené

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY DEHYDROVANÉ ROZDĚLUJÍ SE: Přípravky pro bujony Přípravky pro polévky bezmasé Přípravky pro polévky masité

PŘÍPRAVKY PRO BUJONY ŘADÍME SEM: BEZMASÉ BUJONY MASOVÉ BUJONY Hovězí bujon Slepičí bujon Kuřecí bujon JEDNÁ SE O DEHYDROVANÉ VÝROBKY BEZMASÉ BUJONY Zeleninový bujon Česnekový bujon Houbový bujon VÝHODA OPROTI MRAŽENÝM A STERILOVANÝM POLÉVKÁM JE NÍZKÁ HMOTNOST

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY BEZMASÉ Základní suroviny jsou podle druhu polévky, např. BRAMBOROVÁ POLÉVKA – brambory RAJČATOVÁ POLÉVKA – sušený rajčatový protlak… Druhy v prodeji: Bramborová, Čočková, Rajská, Houbová, Zeleninová….. Instantní duhy v prodeji: Chřestová, Žampiónová, Zeleninová ….. UVEĎTE PŘÍKLADY DALŠÍCH DRUHŮ BEZMASÍCH POLÉVEK A ŘEKNĚTE ZÁKLADNÍ SUROVINU. CO ZNAMENÁ SLOVO INSTANTNÍ.

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY MASITÉ Základní suroviny tvoří zahuštěný masový vývar, dehydrované maso, koření…. Druhy v prodeji: Gulášová, Slepičí, Hovězí s játrovými knedlíčky…… Instantní druhy v prodeji: Gulášová, Hovězí, Kuřecí krém….. UVEĎTE DALŠÍ DRUHY MASITÝCH POLÉVEK.

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY DEHYDROVANÉ PŘEJÍMKA - kontrolujeme: – vzhled – neporušenost obalu, - záruční lhůtu - konzistenci VADY: prošlá záruční lhůta, rozteklý tuk, poničený obal, záměna druhu SKLADOVÁNÍ: v čistých, dobře větratelných, suchých a chladných skladech, chráníme před hlodavci a sluncem.

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - sterilované Výhoda – příprava pouze s přidáním vody a povařením. Výroba – klasickým způsobem se uvaří polévka, - plní se do obalů (plechovky, sklenice) - sterilují se Druhy v prodeji: Hovězí, Gulášová, Držková….

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - sterilované PŘEJÍMKA – kontrolujeme: neporušenost obalu, etiketu, záruční lhůtu VADY – prošlá záruční lhůta, poničený obal, bombáž, chybějící etiketa na obalu, záměna druhu, špatně uzavřené víčko, promáčklé víčko, cizí příměsi SKLADOVÁNÍ - v čistých, suchých, dobře větratelných skladech při teplotě do 18°C, chráníme před mrazem

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - zmrazené Výhoda – šetrný způsob konzervace z hlediska biologické hodnoty Výroba - příprava koncentrované polévky a její zchlazení (20°C) - plnění do obalů (PVC) - rychlé zmrazení (-18°) i nižší Druhy v prodeji: Gulášová, Držková, Čočková…

POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY - zmrazené PŘEJÍMKA – kontrolujeme: neporušenost obalu, konzistenci záruční lhůtu VADY – prošlá záruční lhůta, poničený obal, záměna druhu, rozmrazené SKLADOVÁNÍ – v mrazící lednici při nekolísavé teplotě -18°C i nižší a při vlhkosti 90%

OPAKOVÁNÍ JAK SE ROZDĚLUJÍ POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY. JAKÁ JE VÝHODA POLÉVKOVÝCH BUJONŮ OPROTI STERILOVANÝM POLÉVKÁM. KTERÉ ZNÁTE DRUHY BUJONŮ? JAKÁ JE VÝHODA POLÉVKOVÝCH PŘÍPRAVKŮ PRO DOMÁCNOST. JAK SKLADUJEME POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY MRAŽENÉ A STERILOVANÉ.

ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996