Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A
Advertisements

Shodná zobrazení.
PLANIMETRIE.
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Soustava souřadnic Oxy
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
POZNÁMKY ve formátu PDF
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
* Středová souměrnost Matematika – 7. ročník *
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku s využitím vět o shodnosti
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
9_Shodná zobrazení II Posunutí v rovině je přímá shodnost, které každému bodu X roviny přiřazuje obraz X´ tak, že platí XX = s, kde s je daný vektor.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Jak zjistíme, co jsou to shodné útvary ?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
33.1 Úhlopříčky čtverce a obdélníku, jejich vlastnosti
VY_42_INOVACE_407_KRUŽNICE OPSANÁ TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
7.1 Těžnice v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
Obvod a obsah lichoběžníku
26.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků III. KONSTRUKCE
Otáčení roviny - procvičení
VY_42_INOVACE_417_OSOVÁ SOUMĚRNOST 1
11.1 Obdélník D C Vrcholy obdélníka – A , B , C , D D C A B a D C
10.1 Čtverec D C D C a D C Vrcholy čtverce A , B , C , D
6.1 Výšky v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Elektronická učebnice - II
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
Shodná zobrazení Středová souměrnost Matematika 7.ročník ZŠ
Středová souměrnost.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
25.1 Rovnoběžníky Prohlédni si obrázky a pokus se říci, co je spojuje.
Osová souměrnost.
Osová souměrnost.
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
21.1 Útvary souměrné podle osy
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_178
32.1 Úhel Víš, co je to zorný úhel?…. Diskutuj o tom se spolužáky….
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
30.
Autor: Mgr. Radek Martinák Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Základní geometrické rovinné útvary 3 - úhly.
FUNKCE, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
OSA SOUMĚRNOSTI Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika
Základní geometrické rovinné útvary 1
Shodnost geometrických obrazců
Konstrukce trojúhelníků (sus)
24.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků I.
Soustava souřadnic Oxy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
SHODNOST TROJÚHELNÍKŮ
Opakování na 2.písemnou práci
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová.
Soustava souřadnic Oxy
8.1 Konstrukce trojúhelníku typu SSS
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika STŘEDOVÁ SOUMĚRNOST Zkus vyjmenovat další objekty nebo předměty z praxe, které jsou středově souměrné? Autor: Mgr. Jan Podlena

PŘÍKLADY SHODNOSTÍ : OSOVÁ A STŘEDOVÁ SOUMĚRNOST, POSUNUTÍ, OTOČENÍ, … Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Co už víš o shodnosti geometrických útvarů? OZNAČENÍ SHODNOSTI  ZÁPIS SHODNOSTI  ABC   DEF K1 K2 KAŽDÉ DVA GEOMETRICKÉ OBRAZCE, KTERÉ SE DAJÍ PŘEMÍSTIT (PŘEKLOPIT) TAK, ŽE SE KRYJÍ, JSOU SHODNÉ. např.: K1  K2 PŘÍKLADY SHODNOSTÍ : OSOVÁ A STŘEDOVÁ SOUMĚRNOST, POSUNUTÍ, OTOČENÍ, … Urči, které z výše uvedených obrazců nejsou s žádným z ostatních shodné.

A > A´ B > B´ C > C´  ABC >  A´B´C´ Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Středová souměrnost ... se středem souměrnosti S je takové zobrazení, které zobrazuje střed souměrnosti na sebe sama a bod v rovině A, který je různý od bodu S, zobrazí na bod A´, který leží na polopřímce AS za bodem S ve stejné vzdálenosti od bodu S jako bod A, tzn. AS=SA´. B´ A´ C + S C´ B A A > A´ B > B´ C > C´  ABC >  A´B´C´

Střed souměrnosti je jedním z vrcholů obrazce. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Další možnosti zobrazení středové souměrnosti Střed souměrnosti je jedním z vrcholů obrazce. C B=S=B´ A´ + A C´

Střed souměrnosti je jedním bodů na stránách obrazce. Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Další možnosti zobrazení středové souměrnosti Střed souměrnosti je jedním bodů na stránách obrazce. C A´ B´ + S B A A > A´ B > B´ C > C´  ABC >  A´B´C´ C´

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Příklady k procvičení Narýsuj libovolný pravoúhlý trojúhelník a jeho obraz ve středové souměrnosti se středem S, který leží uvnitř toho trojúhelníka. Sestroj obraz obdélníka EFGH s rozměry 5,9 cm a 42 mm ve středové souměrnosti se středem S, který je totožný s vrcholem F. Sestroj libovolný rovnoramenný lichoběžník TUVX a jeho obraz ve středové souměrnosti se středem S, který je středem úsečky VX. Sestroj rovnostranný trojúhelník libovolné velikosti a jeho obraz ve středové souměrnosti se středem S, který je průsečíkem os úhlů toho trojúhelníka. Narýsuj obraz kružnice k(A;25 mm) ve středové souměrnosti se středem S, který je jedním z bodů na kružnici. Narýsuj kosočtverec JKLM o velikosti strany 3 cm a úhlu při vrcholu J 45° a jeho obraz ve středové souměrnosti se středem S, který leží vně toho kosočtverce.

Najdi k českým slovům odpovídající anglické výrazy. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Najdi k českým slovům odpovídající anglické výrazy. shodný center of symmetry central symmetry středově souměrný stejná vzdálenost strana same distance středová souměrnost side střed souměrnosti congruant centally symmetric

Úkoly pro dvojici nebo skupinu: Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Reflexe Úkoly pro dvojici nebo skupinu: Určete, která písmena, čísla nebo číslice jsou středově souměrná. Napiš je nebo je narýsuj a vyznač střed souměrnosti. Najděte všechny středově souměrné geometrické útvary. Zakresli je a vyznač střed souměrnosti. Narýsuj ve středové souměrnosti obraz pravidelného šestiúhelníku libovolné velikosti se středem souměrnosti, kterým je jeden z vrcholů šestiúhelníku.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simmetria1.jpg http://ucivozs.sweb.cz/ma27.html http://clanky.rvp.cz/clanek/o/z/2173/GEOMETRIE-A-ARCHITEKTURA.html/