Zvířata v lese – zmije obecná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Marie Boučková
Advertisements

HADI

Podmínky života na Zemi
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Tropický pás savana a poušť
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Domácí mazlíčci VY_32_INOVACE_06_domacimazlicci Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Povrch Asie Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Himaláje Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Procvičujeme písmenko ž VY_32_INOVACE_20 Sada 4 Jazyková výchova ZŠ a MŠ Dešná It ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
Povrch ČR Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_44_Novohradské hory Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Šumava
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Lidské rasy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_25_U vody – ve vodě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název projektu: Živá příroda ve škole
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_59_Jiří Žáček
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_54_Moravský kras
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_46_Český kras
Zvířata v Lese – užovka hladká autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_42_Geologický vývoj
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_53_Hrubý Jeseník
Kočka domácí - opakování VY_32_INOVACE_34_Kocka_domaci_opakovani
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Ekosystém les Živočichové
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Zvířata v lese – mravenec lesní
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Zvířata v lese - slepýš křehký autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
Prvouka pro 2. tř. Léto v lese III/2 12.
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Oceánie
LES VY_32_INOVACE_08_les Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Vlastní jména, abecední řazení Mgr. Iva Štancíková VY_32_INOVACE_14_vlastni_jmena OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_33_Pes_domaci_opakovani Přírodověda - 4. ročník
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Pravoúhlá soustava souřadnic
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_13_Zvětrávání
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_10_Litosféra
Transkript prezentace:

Zvířata v lese – zmije obecná Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Zvířata v lese – zmije obecná Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_02_zmije_obecná

Zmije obecná Jediný jedovatý had u nás. Plazí se pomalu. Dosahuje délky maximálně 80 cm. Zbarvení zmije je proměnlivé: šedé, hnědé i úplně černé. Klikatá čára na těle.

Ze života zmije Zmije žije samotářsky. Loví v noci. Ve dne je možné zmiji spatřit, jak se vyhřívá na sluníčku. Loví myši, hraboše, žáby, ještěrky, mladé ptáky, má ráda ptačí vejce.

Jak loví zmije? Zmije se přiblíží například k myši, sekne jedovými zuby a počká. Myš odběhne, ale zakrátko začne působit jed a myška zahyne. Zmije se vydá po její stopě, myšku čichem najde a celou ji spolkne. Zmije může spolknout i kořist mnohem širší, než je velikost její hlavy – dokáže široce roztáhnout tlamu.

Chování zmije Zmije je plachý had, který před člověkem prchá. Zaskočena se stáčí do spirály, esovitě stahuje přední část těla a hrozí útočníkovi, popřípadě proti němu provádí výpady hlavou (obvykle se zavřenou tlamou a bez skutečného úmyslu uštknout). Uštkne však, pokud na ni šlápneme, leckdy též v případě, když se ji pokoušíme vzít do ruky.

Zmijí jed Zmijí jed je vysoce účinný, ovšem zmije ho má jen velmi malé množství, takže za normálních okolností život člověka neohrozí. Vážné riziko představuje pouze pro jedince s alergií, malé děti a staré a nemocné lidi.

Nepřátelé zmije Zmijí mláďata loví užovka hladká, čáp, dokonce i skokan velký. S dospělou zmijí si poradí nejenom ježek, ale i prase divoké a někteří draví ptáci. Člověk? Zmije je přísně chráněná.

Víš, že … Mláďata zmije se rodí z vejce buď ještě uvnitř těla matky, nebo ihned po nakladení vajec. Mláďata jsou samostatná, dokonce i jedovatá.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viperaberus2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viperaberus1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmije_obecn%C3%A1 http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/foto03/foto_023.jpg http://foto.iris.cz/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1103&g2_serialNumber=2 http://bedekr.zvestov.cz/Slovensky_raj/foto/img030.jpg http://www.rybsvaz.cz/zu/slides/Zmijeobecna.jpg http://fotime.com/foto/velke/2021.jpg http://fotobanka.mlhovina.cz/gallery/t21201737234-fotobanka.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_mouse.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erinaceus_europaeus_LC0119.jpg KHOLOVÁ, Helena, et al. Přírodověda 4. 1. vydání. Všeň : Alter, 1996. V lese/ Zmije obecná, s. 2 - 56. Zmije obecn%C3%A1. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 16. 3. 2005, last modified on 24. 11. 2011 [cit. 2011-11-30]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmije_obecn%C3%A1>.

Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o zmiji obecné v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.