Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® Alkoholového dezinfekčního přípravku ve formě čirého gelu nebo roztoku.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název projektu: Moderní škola
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Diferencované stravování
Lineární funkce a její vlastnosti
Seminář o stavebním spoření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Sipping Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová

Přípravky enterální klinické výživy dle složení a stupně naštěpení jednotlivých živin: polymerní, oligomerní, speciální a modulární Polymerní formule se nejvíce přibližují přirozené stravě k resorpci základních živin je nutný funkční gastrointestinální trakt s produkcí trávicích enzymů. lze podávat perorálně, nebo je určena k podávání sondou perorální forma výživy se označuje anglickým názvem sipping, což znamená popíjení, srkání.

Sipping Tekutá forma podávaných přípravků klade menší nároky na trávení a snadno se vstřebává. Přípravky pro sipping lze okamžitě použít jako nápoj, mají vysoký obsah energie a bílkovin v malém objemu. Většina přípravků navíc neobsahuje ani laktózu, ani lepek. Na našem trhu je dostupné poměrně velké množství přípravků, které se od sebe liší energetický obsahem, obsahem bílkovin, vlákniny nebo tuku.

Obecná doporučení Důležité je vysvětlit pacientovi důvod podávání umělé výživy a její výhody. Pacient by nikdy neměl vypít celé balení naráz, ale měl by popíjet po malých dávkách, nejlépe mezi jídly a po jídle. Popíjení po malých porcích je důležité zejména na začátku užívání, kdy ještě není jasné, jak bude přípravek snášen. Sipping by měl sloužit jako obohacení normální stravy o energii a živiny, nikoliv jako náhrada stravy. Teplota přípravku hraje důležitou roli, pacienti většinou preferují vychlazenou výživu.

Základní druhy sippingu V základních řadách sippingu (Nutridrink základní řada, Fresubin original, Nutricomp drink plus, Nutrilac) jsou energetická hodnota i poměr jednotlivých živin v zásadě srovnatelné. Jednotlivé firmy nabízejí rozmanité příchutě a mohou se lišit v ceně. Neochucené přípravky (Nutridrink neutral, Fresubin original neutral) lze přidat k běžné stravě, nebo se může jejich chuť upravit na slanou, pokud pacient netoleruje sladké příchutě. Všechny přípravky jsou bezlepkové a s klinicky nevýznamným obsahem laktózy. Určitá opatrnost je na místě u přípravku Nutrilac, který obsahuje nejvíce laktózy ze všech dostupných přípravků pro sipping.

Sipping s vlákninou Nutridrink MultiFibre Fresubin Energy Fibre Resource Fibre jsou vhodné pro pacienty dlouhodobě odkázané na nutriční podporu. většinou se jedná o kombinaci rozpustné a nerozpustné vlákniny, Denní doporučená dávka vlákniny je 30 g. - rozpustná vláknina stimuluje růst bifidobakterií, které tvoří významnou část fyziologické střevní flóry. Bakteriální fermentací vlákniny vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou energetickým substrátem pro kolonocyty, v důsledku čehož dochází ke zlepšení slizniční bariéry tlustého střeva. - nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice, působí na střevní svalovinu, a tím přispívá k prevenci zácpy.

Sipping s vyšším obsahem bílkovin Přípravky Nutridrink Protein, Fresubin Protein Energy a Resource Protein obsahují více bílkovin v porovnání se základními sippingy. Tyto přípravky zlepšují dusíkovou bilanci u pacientů v těžké malnutrici a katabolismu (např. po ozařování). U přípravků obohacených o proteinovou energii je třeba pacienta upozornit, aby nepřekročil celkovou dávku bílkovin 80 g/ den, což odpovídá čtyřem lahvičkám přípravků Nutridrink Protein a Resource Protein.

Sipping v malém objemu Nutridrink Compact je novinkou, v němž je v objemu 125 ml stejný obsah živin jako v „klasickém“ Nutridrinku o objemu 200 ml. Pomáhá přijmout stejné množství energie, ale v objemu o 40 % menším, což může být výhodné zejména u pacientů s omezeným příjmem tekutin (např. s chronickým selháváním ledvin).

Sipping bez tuku Nutridrink Juice Style neobsahuje žádný tuk, a proto je primárně určen pacientům, kteří potřebují zlepšit dusíkovou bilanci, ale není u nich žádoucí nárůst tělesné hmotnosti.

Speciální sipping Také u perorálních forem klinické výživy se dnes stále častěji využívá efektu tzv. farmakonutrice, kdy navýšením množství jedné živiny či přidáním jednoho konkrétního mikronutrientu k výživě lze příznivě ovlivnit základní onemocnění (např. glutamin v přípravku Cubitan pro hojení ran).

Sipping v prášku Jediným práškovým přípravkem, který se po naředění svým složením podobá základním sippingům, je Nutrison Powder. Může se rozpustit přímo ve vodě nebo v tekutých potravinách, čímž lze navýšit kalorickou hodnotu oblíbeného jídla, a zlepšit tak compliance pacienta. Určitou nevýhodou je samotné ředění.

Výživa pro snadné polykání Krémová výživa s vysokým obsahem energie a bílkovin pro pacienty se sníženým příjmem nebo zvýšenou potřebou živin. Krémová konzistence usnadňuje polykání Nutričně kompletní, lze použít jako doplnění nebo úplnou náhradu stravy Malý objem – 1 kelímek = 9 chutných lžiček Nutridrink Crème je vhodný zejména pro pacienty: se sníženým příjmem nebo zvýšenou potřebou živin s potížemi polykání jako chutná alternativa k výživě k popíjení

Děkuji za pozornost