Stavba atomu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Částicové složení látek - atom a prvek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu a elektrování těles
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
OPAKOVÁNÍ.
Částicové složení látek
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Atom Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
LOGO Chemické látky Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
Atomy a molekuly.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Model atomu.
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Stavba atomu

Z čeho je složena hmota? Základní stavební jednotkou hmoty je ATOM Popiš stavbu atomu:

Stavba atomu: Jádro Elektronový obal Atomové jádro Obsahuje protony p+ (kladný náboj) a neutrony n0 (bez náboje) Protonové číslo Z, neutronové číslo N Protony + neutrony = nukleony – nukleonové číslo A

Nuklid – látky složené z atomů, které mají stejné protonové a neutronové číslo Izotopy – látky tvořené atomy se stejným protonovým, ale rozdílným neutronovým číslem.

Elektronový obal Zanedbatelná hmotnost Elektrony e- Elektrony uspořádány ve vrstvách. Vrstva nejvzdálenější od jádra – valenční vrstva a elektrony této vrstvy se označují jako valenční elektrony. Částice Náboj Hmotnost PROTON +1,6 × 10−19 C 10−27 kg ELEKTRON - 1,6 × 10−19 C 10– 31kg NEUTRON Bez náboje

Počet protonů v jádře = počtu elektronů v obalu Počet protonů v jádře = počtu elektronů v obalu. Atom je elektricky neutrální. Kation kladně nabitá částice, která vznikne odevzdáním jednoho nebo více elektronů. Anion záporně nabitý iont, který vznikne přijetím jednoho nebo více elektronů

Prvek Chemicky čistá látka, která je složena z atomů se stejný protonovým číslem se nazývá prvek Každý chemický prvek má své protonové číslo, český a latinský název a chemickou značku

Doplň text: Atomy jsou složeny z kladně nabitého _____________ a záporně nabitého _______________. Jádro obsahuje _________________ a _______________. Elektronový obal obsahuje ___________________. Elektrony se kolem jádra pohybují ve vrstvách (slupkách). Elektrony ve stejné vrstvě mají stejnou __________________. Vrstva nejvzdálenější od jádra se nazývá __________________ vrstva a elektrony této vrstvy se označují jako __________________ elektrony. Ovlivňují chemické vlastnosti prvků. Vysvětli následující pojmy: Protonové číslo:_______________________________ Neutronové číslo:______________________________ Nukleonové číslo:______________________________

Autor: Mgr. Jana Vlašínová Pro 8. ročník ZŠ a MŠ Merhautova 37, Brno Použitá literatura: Základy chemie 1. Beneš, P., Pumpr, V., Banýr, J. Fortuna. 2000. ISBN: 80-7168-720-0 Chemie 8, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Škoda, J., Doulík, P. Fraus. 2006. ISBN 80-7238-442-2 Chemie 8, pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Pánek, J., Doulík, P., Škoda, J. Fraus. 2006. ISBN 80-7238-443-0

Odkazy: obrázky staženy dne 17.6.2012 http://www.zschemie.euweb.cz/atomy/atom3.html http://www.zschemie.euweb.cz/atomy/atom17.html http://fyzmatik.pise.cz/atomova-a-jaderna/092009/ http://web.sahra.arizona.edu/programs/isotopes/carbon.html http://www.zschemie.euweb.cz/atomy/atom6.html