Karel Havlíček Borovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Rozbor uměleckého textu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Havlíček Borovský
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Karel Havlíček Borovský
Spisovatelé dětské literatury
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jan Neruda - dílo.
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Karel Havlíček Borovský
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Karel Havlíček Borovský Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Realismus v české literatuře Téma: K. H. Borovský Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: 11. 10. 2012 Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

Karel Havlíček Borovský (1821 – 1858) Král Lávra

K. H. Borovský K.H.Borovský – český básník, novinář a spisovatel. Je považován za zakladatele české žurnalistiky a literární kritiky. Roku 1840 se rozhodl pro teologii a vstoupil do kněžského semináře. Po roce byl ze semináře vyloučen. Působil jako vychovatel v Moskvě a zde se také setkal s ruskou literaturou.

K. H. Borovský Od roku 1846 se stal redaktorem Pražských novin a jejich literární přílohy Česká včela. Roku 1848 odešel z Pražských novin a založil vlastní politický deník Národní noviny. Za posměšné a humoristické příspěvky byl Havlíček postaven před soud, ale byl osvobozen. V lednu 1850 byly Národní noviny definitivně zastaveny. Poté založil ještě časopis Slovan, ale i ten byl roku 1851 nucen přestat vydávat. V listopadu 1851 vyhrál soud, před kterým se zodpovídal za své články, přesto byl v prosinci 1851 zatčen a převezen do Brixenu, kde zůstal ve vyhnanství.

K. H. Borovský - dílo Král Lávra Tyrolské elegie Křest sv. Vladimíra Obrazy z Rus Epigramy – krátké satirické skladby většina epigramů pochází z období Havlíčkova pobytu v Rusku, kde působil jako vychovatel. Sbírka je rozdělena do pěti oddílů: CÍRKVI, KRÁLI, VLASTI, MÚSÁM, SVĚTU DEMOKRATICKÝ Nechoď, Vašku, s pány na led: mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme.

Smrt Borovského Borovský byl propuštěn z vyhnanství krátce před svou smrtí, po návratu do Čech 1856 v Praze onemocněl a zemřel. Na pohřbu mu Božena Němcová dala na rakev trnovou korunu jako symbol mučednictví. .

Král Lávra Báseň napsaná roku 1854 byla vydána poprvé až roku 1870. Vznikala za autorova pobytu v Rusku, kdy Havlíčka poprvé napadlo napsat satiru, jež by zesměšňovala panovníka. Jako předloha mu posloužila irská pověst o králi, kterému narostly oslí uši. Měl k Irům blízko. Jako novinář rád psal o jejich boji za svobodu. Ve Vídni seděl na císařském trůně dlouhá léta Ferdinand „Dobrotivý“, takže se dlouhé uši hodily jako politický symbol. Demokrat Havlíček si pohádku nejdříve přeložil a pak jí humoristicky přeladil.

Král Lávra Báseň Král Lávra vypráví o irském králi, který byl mezi lidmi oblíben, byl moudrý a lidem se v jeho království dobře žilo. Měl však jednu slabost. Stříhat a holit se nechával pouze jednou za rok. A holiče, který ho stříhal, nechal vždy popravit. Každý rok si holiči losovali, kdo tentokrát půjde krále ostříhat.

Král Lávra Tentokrát padl los na mladého holiče Kukulína. Krále ostříhal a když ho vedli k šibenici, jeho matka šla prosit krále o milost. Matka králi vyčítala, jak může nechat zabít člověka, který se ničím neprovinil. Král dal Kukulínovi milost, ale pod jednou podmínkou, že nikdy nikomu neprozradí, co viděl, když krále stříhal. Mladík mu vše odpřísáhl a král ho jmenoval dvorním holičem.

Král Lávra Holiče trápilo, že se nikomu nemůže svěřit s tím, co o králi ví. Matka si všimla, že chlapce něco trápí a naléhala, aby se jí svěřil. Doporučila mu, aby vyhledal v lese poustevníka, že ten mu určitě poradí a pomůže. Poustevník mu poradil, aby tajemství řekl do kmene staré vrby. Ještě ten večer se Kukulín vrbě vyzpovídal a hodně se mu ulevilo.

Král Lávra Zanedlouho král uspořádal bál. Cestou na bál muzikant Červíček zjistil, že se mu z basy ztratil kolík. Zrovna šel kolem vrby, uřízl z ní větev a nahradil ztracený kolík. Když začal na bále hrát, basa spustila: „Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec…..“

Král Lávra Jakmile to král uslyšel, nechal muzikanta vyhodit. Tajemství bylo venku, lidé si na oslí uši svého krále zvykli a Kukulín zůstal holičem ušatého krále nadále. Lidé měli svého krále stále rádi, dokonce více než dříve. Borovský zde kritizuje všechny legendy o panovnících.

Král Lávra   Psáno er-formou. (Vypravěč zpívá svým blízkým píseň o králi Lávrovi.) Dějištěm je Irsko. Hlavní postavy jsou:   Král Lávra (dobře panuje; má tajemství, kvůli němuž každý rok popraví svého holiče)   Kukulín (holič, zašeptá královo tajemství do vrby)   vdova (Kukulínova matka, která ho zachrání před šibenicí)   Červíčkova basa (prozradí všem královo tajemství)  

Král Lávra Jazyk: Spisovná čeština, místy hovorová, personifikace. Žánr:   Básnická satirická skladba. Zfilmováno jako loutková pohádka K. Zemanem.   .

Král Lávra - ukázka Jenom jednu slabost ten král dobrý měl, že jest na holiče tuze zanevřel, dal se holit jenom jednou v roce, dlouhé vlasy po krku široce nosil jak roj včel. Horší ještě bylo: vždy na letnice, jak očistil holič královské líce, čekala jej podivná odplata, nic na stříbře, ale skrze kata, to šibenice! Tam u duté vrby s basou smutně stál: „Půjdu-li ho hledat, promeškáme bál!" Uříz' z vrby větev na kolíček, co způsobí, o tom pan Červíček nic se nenadál. Způsobil tam s basou králi čistou věc, jak na bále pustil po strunách smyčec, tu řve basa, až všechno přehluší: „Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!"

Král Lávra - rukopis Zdeňka Havlíčková – dcera národa

Král Lávra - shrnutí krátké, satirické dílo o 34 strofách po 7 verších verše jsou nepravidelné báseň byla napsána roku 1854 v Rusku předobrazem se stala irská pověst o králi, jemuž narostly oslí uši (podobnost s králem Midasem) děj je přenesen do českého prostředí; autor se vysmívá hlouposti panovníka a jeho absurdním manýrům (předlohu hledal ve Ferdinandu Dobrotivém) celé dílo připomíná pohádku (dobrý konec, na konci poučení) elipsa ("...ve dne nemáš stání, v noci pokoje...") personifikace ("...tu řve basa...") metonymie ("...ten má od všech lidských srdcí klíček...") ovšem až na pár výjimek autor používá hlavně přímých pojmenování text obsahuje velké množství archaismů (hudci, chřadne, bál, kvas) autor také užívá mnoho hovorových výrazů (jazejček, švanda)

Použité zdroje http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/dokum enty_osobnosti_11 http://paris.czechcentres.cz/cs/program/detail- akce/karel-zeman-kral-lavra-a-jine-animovane-filmy/ http://www.nase-rodina.cz/article.php?clanek=880 http://www.topzine.cz/karel-zeman-a-cesky-animovany- film-na-vrcholu-světa http://www.individuace.estranky.cz/fotoalbum/7- hrbitovy/hrbitovy/14---olsanske-hrbitovy---hrob-k.-h.- borovskeho.html