Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Petr Punčochář

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Petr Punčochář"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_09_Národní obrození 3 TEMA: Dějepis 8. ročník ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011

2 ANOTACE Výukový materiál je určen žákům 8. ročníku základní školy jako názorná podpora výkladu učitele o národním obrození. Obrázky řady osobností nejsou v učebnici k dispozici. Učitel tyto obrázky může využít i k podněcování diskuze se žáky. Prezentace obsahuje také citace některých děl. I k nim je možné vést s žáky diskuzi. Látka je úzce propojena s výukou literatury. Následuje zápis. Po něm si žáci ověří svoje znalosti spojováním obrázků osobností národního obrození s jejich jmény. Správné odpovědi se zobrazí prostřednictvím animace. Autor: Mgr. Petr Punčochář Jazyk: český Očekávaný výstup: žák přiřadí obrázky osobností národního obrození k jejich jménům Klíčová slova: dějepis, národní obrození, Havlíček Borovský, Rieger, Sabina, 19. st. Druh učebního materiálu: prezentace – využití interaktivní tabule Klíčové kompetence: kompetence k učení, řešení problémů, komunikativní Na výukový materiál reagovali žáci podle očekávání

3 ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ

4 Karel Havlíček Borovský (1821-1856)

5 Verba docent, exempla trahunt
Epigramy Demokratický Nechoď Vašku s pány na led mnohý příklad máme, že pán sklouzne, a sedlák si za něj nohu zláme. Verba docent, exempla trahunt "Co sám nechceš, nečiň jinému!" žáku pravil kantor kdesi, třepaje ho za pačesy. Z historie literat. české Českých knížek hubitelé lítí: plesnivina, moli, Jezoviti. Etymologický Odkud vzalo - zkouším žáky - jméno Rakous počátek? - "Od raků, neb oni taky chodí pořád nazpátek." Preparanda Vejklady kantora Doubravy snadno chápe hned každý žák, i třebas bez hlavy má-li jenom hřbet.

6 Originálnost Není nad původnost! Každý po ní touží: lidé chodí přes most, to já půjdu louží. Lenoš a řvi Lenoš a řvi, dají mzdu dví! Pracuj a kuš, hubu suš! Versus memoriales Chceš-li v strachu, v nepokoji žít, musíš k tomu vtip a rozum mít; chceš-li dodělat se vezdejšího chleba, bývej hloupým, kde je toho třeba. Zle, matičko, zle! Poctivému hrozí jenom hlad, zloději zas jenom šibenice; český literát má trampot více, jemu hrozí hlad i šibenice.

7 František Ladislav Rieger (1818-1803)

8 Karel Sabina ( )

9 III. fáze – národně-politická
snaha o získání politických práv pro český národ K. H. Borovský – novinář a spisovatel - založil Národní listy, kritizoval poměry v Rakousku - dílo – Tyrolské elegie, Král Lávra, Epigramy F. L. Rieger – právník a politik (zeť Palackého) - později vůdce staročechů Karel Sabina – spisovatel a novinář - radikálně smýšlející demokrat - vězněn, chudoba ho přivedla k udavačství - autor řady románů a libret (Prodaná nevěsta)

10 Karel Havlíček Borovský
Karel Sabina František Ladislav Rieger

11 CITACE AKTRON. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JAN VILÍMEK. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ: Epigramy. In: ŠTEFÁNEK Josef : Jiskry z křemene. Praha 1990, str. 57 – 70. AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KAREL MAIXNER. Wikipedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Petr Punčochář"

Podobné prezentace


Reklamy Google