Dějiny hudby a její osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Romantismus v Čechách a v Rusku VYTVOŘIL PETR MELICHAR.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 50. léta 20. století / 1. část TEST.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_28_Jevištní hudební formy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVCE_19_Fryderyk Chopin, Píseň.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1304_romantismus Téma: Romantismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VÁŽNÁ A POPULÁRNÍ Název: HUDBA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Romantismus.
Romantismus VY_32_INOVACE_46_934
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Ekonomika– národní hospodářství
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Richard Wagner AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
CESTA Z PRAVĚKU 9. část ROMANTISMUS ICT 2 –
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.14_objevne_plavby Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Dějiny hudby a její osobnosti
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Klasicismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Dějiny hudby a její osobnosti 1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti

ROMANTISMUS Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_15_Romantismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2506 Anotace: Žák bude seznámen s romantickým hudebním uměním a s jeho osobnostmi a hudebními nástroji. Očekávaný výstup: Žák bude schopen postihnout základní znaky umění romantismu. Seznámí se s různými hudebními formami. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

ROMANTISMUS Romantismus je umělecký a filozofický směr konce 18. století a počátku 19. století. Jedná se o období mezi dvěma revolucemi: 1789 – revoluce ve Francii a 1848 – revoluce v celé Evropě. Název „romantismus“ pochází od francouzského slova „roman“, což znamená jako v románu. Za základní vlastnosti romantismu považujeme cit, individualita a duše. Co se týká duše, tak ta je zobrazována spíše jako psychicky týraná duše. Romantismus hledal inspiraci převážně v časech minulých (v historii) a v exotických zemích.

ROMANTISMUS Člověk romantický se cítí vyřazen ze společnosti, pociťuje osamění, nemůže uskutečnit své plány. Je velmi citlivý, vášnivý, má bujnou fantazii, je egoista. Otázka: Kdo je to egoista? Jaký je to člověk. Co znamená v překladu výraz „ego“? Romantismus je únikem do lidského nitra. Tento směr pronikl do všech umění: malířství, architektura, móda, literatura i hudba. Romantismus pronikl do většiny zemí, například do Ruska, Německa, Polska, Anglie, zemí Asie i Afriky, ale i do zemí českých.

ROMANTISMUS Co se týká hudby romantismu, tak u ní je nejdůležitější ta zvýšená citovost, emoce. Hudba dokáže nejlépe vyjádřit tajemnou atmosféru, která je u romantiků častá. V hudbě se tvoří velkolepá hudební dramata. Vznikla takzvaná programní hudba a vznikaly skladby inspirované lidovou hudbou a národními tradicemi. Vytvářela se typicky národní hudba: německá, česká, italská, francouzská, rakouská i anglická. Skladatelé romantismu opravdu pečlivě studovali a poslouchali lidovou hudbu a tvořili ji podle jejího ducha.

ROMANTISMUS V 19. století se komponovaly symfonie a symfonické básně. Skladatelé už počítali s opravdu velkým orchestrem, který měl asi 60–70 hudebníků. Někteří však vyžadovali orchestr ještě daleko větší. Orchestr získal větší možnosti a divák mohl obdržet při nasazení všech nástrojů mohutný citový prožitek. V této době se proměňovala i opera. V dřívějších dobách se kladl důraz na pěveckou stránku díla, v čase romantismu byl však důležitý děj, myšlenkové zaměření oper. Hudba nebyla jen zábavou. Byla vizitkou národa, nositelkou politických i filozofických myšlenek.

ROMANTISMUS V této etapě dějin hudby se jako poprvé začal rozvíjet obchod v hudební oblasti čili obchod s hudbou a vůbec podnikání v této oblasti. Sólisté už vystupovali za honoráře, cestovali. Skladatelé žili z vydávání svých děl nejrůznějšími nakladateli. Byly také zakládány první hudební školy a první školy odborné – konzervatoře.

Nikolaj Rimskij-Korsakov ROMANTISMUS K českým skladatelům romantismu patří: Bedřich Smetana Antonín Dvořák Zdeněk Fibich Ke světovým skladatelům romantické hudby patří: Franz Schubert Robert Schumann Richard Wagner Fryderyk Chopin Petr Iljič Čajkovskij Nikolaj Rimskij-Korsakov Johann Strauss

ROMANTISMUS Ve kterém století se rozvíjel romantismus? Ze kterého jazyka pochází slovo romantismus? Odkud toto slovo pochází? Jaký je člověk romantický? Popište ho. Do kterých zemí romantismus pronikl? Co to znamená, když se řekne, že se rozvíjela hudba národní? Co se hlavně v době romantismu komponovalo? Jaká hudební forma? Na co byl u oper kladen důraz? Jaké školy byly zakládány? Jmenujte jednoho českého a alespoň jednoho světového skladatele doby romantismu.