Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_46 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr.Sylva Ludvíková Název: Igor Stravinskij Anotace: Život a dílo ruského hudebního skladatele Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Igor Stravinskij Ruský hudební skladatel, jeden z nejvýznamnějších tvůrců moderní vážné hudby 20. století

3 Narodil se ruském Oranienbandu, nedaleko tehdejšího hlavního města Petrohradu. Jeho otec byl uznávaným pěvcem basistou v petrohradském Mariinském divadle, a tak Igor už od dětských let znal atmosféru hudebního a hereckého světa. Během studií na petrohradské univerzitě se účastnil práce nejrůznějších uměleckých spolků a seznámil se s předními osobnostmi ruské kultury. První větší hudební kompozici napsal ještě během studií, ale teprve po dokončení univerzity na jaře 1905 se rozhodl pro dráhu profesionálního skladatele.

4 V letech 1907-09 se jeho hlavním učitelem stal vynikající skladatel a pedagog N.A.Rimskij- Korsakov.
Od r hodně cestoval a většinu času trávil v zahraničí – v Itálii, Švýcarsku a zejména ve Francii. V Paříži r byl uveden jeho balet s pohádkovým motivem Pták Ohnivák. Seznámil se s velikánem francouzské hudby C.Debussym a stali se přáteli. V r překvapil hudební veřejnost s baletem Svěcení jara. Toto dílo vyvolalo vlnu ostré kritiky i nadšené ovace.

5 Stravinskij ukázal úplně nové možnosti hudebního vývoje.
V r dochází v jeho tvorbě ke změně. Vznikl zpívaný balet Pulcinella vyjadřující radost z konce válečného běsnění. Svou hudbu zklidnil, používá nyní mnohem klasičtější výrazové prostředky. Začalo nejšťastnější a zároveň nejplodnější období jeho života, během něhož vytvořil na padesát děl. Vrcholem tohoto období byly dvě monumentální neobarokní skladby na latinské texty – oratorium Oidipus Rex (1927) a Žalmová symfonie (1930).

6 V r.1934 získal francouzské občanství, nad Evropou se stahují mračna fašismu . Během dvou let přichází o matku, ženu i dceru, sám překonal tuberkulózní onemocnění. V r.1939 emigroval do USA, kde strávil zbytek života. Posledním uměleckým vrcholem se stalo Rekviem (1966). Podle svého přání byl pochován v Benátkách.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Jakým způsobem dosáhl hudebního vzdělání? 2)Skládal hudbu k baletu? 3) Jaké události v osobním životě jej potkaly? 4) Komponoval nějaká oratoria? 5) Kde strávil zbytek života a kde je pochovaný?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google