Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ISAAC NEWTON (4.1.1643 – 31.3.1727) Možná největší génius v dějinách vědy. Vytvořil integrál, diferenciál, zformuloval základní zákony pohybu a zákon.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ISAAC NEWTON (4.1.1643 – 31.3.1727) Možná největší génius v dějinách vědy. Vytvořil integrál, diferenciál, zformuloval základní zákony pohybu a zákon."— Transkript prezentace:

1

2 ISAAC NEWTON (4.1.1643 – 31.3.1727) Možná největší génius v dějinách vědy. Vytvořil integrál, diferenciál, zformuloval základní zákony pohybu a zákon gravitace.

3 Z JEHO ŽIVOTA Narodil se v Anglii, otec mu zemřel brzy Narodil se v Anglii, otec mu zemřel brzy Nepůsobil dojmem zázračného dítěte Nepůsobil dojmem zázračného dítěte Byl slabý, neduživý, hodně stonal Byl slabý, neduživý, hodně stonal Hodně četl, stavěl si modely a hračky Hodně četl, stavěl si modely a hračky Ve škole nevynikal Ve škole nevynikal Strýc ho poslal na univerzitu Cambridge Strýc ho poslal na univerzitu Cambridge Získal titul bakaláře Získal titul bakaláře Během moru 2 roky doma v klidu bádá a rodí se jeho nejgeniálnější myšlenky Během moru 2 roky doma v klidu bádá a rodí se jeho nejgeniálnější myšlenky

4 VĚDECKÉ ÚSPĚCHY Věnuje se astronomii, konstruuje dalekohledy, zabývá se optikou Věnuje se astronomii, konstruuje dalekohledy, zabývá se optikou Zjistil, že světlo je složeno z barev Zjistil, že světlo je složeno z barev Při padajícím jablku ho napadá gravitace Při padajícím jablku ho napadá gravitace Vymyslel integrální a diferenciální počet Vymyslel integrální a diferenciální počet Ve 27 letech se stává profesorem Cambridge a ve 30 členem Akademie věd Ve 27 letech se stává profesorem Cambridge a ve 30 členem Akademie věd

5 NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCH V roce 1687 zformuloval 3 základní zákony pohybu (zákon setrvačnosti, zákon síly a zákon akce a reakce) a zákon gravitace, jejichž spojením vznikla tzv. newtonovská mechanika, která umožňuje popsat většinu fyzikálních jevů, od nebeské mechaniky až po chování plynů a kapalin. Způsobil převrat v chápání tehdejšího světa. V roce 1687 zformuloval 3 základní zákony pohybu (zákon setrvačnosti, zákon síly a zákon akce a reakce) a zákon gravitace, jejichž spojením vznikla tzv. newtonovská mechanika, která umožňuje popsat většinu fyzikálních jevů, od nebeské mechaniky až po chování plynů a kapalin. Způsobil převrat v chápání tehdejšího světa.

6 ZBYTEK ŽIVOTNÍ POUTI Doživotní prezident Akademie věd Doživotní prezident Akademie věd Jako první vědec povýšen na šlechtice Jako první vědec povýšen na šlechtice Jako věřící si myslel, že Bůh sestrojil vesmír a neustále aktivně zasahuje do jeho fyzikálního chodu a udržuje jeho stabilitu nadpřirozenou mocí Jako věřící si myslel, že Bůh sestrojil vesmír a neustále aktivně zasahuje do jeho fyzikálního chodu a udržuje jeho stabilitu nadpřirozenou mocí Intenzivně se zajímal o mystiku, magii a alchymii Intenzivně se zajímal o mystiku, magii a alchymii Byl první moderní vědec historie a zároveň poslední velký renesanční mág Byl první moderní vědec historie a zároveň poslední velký renesanční mág

7 Použitá literatura : Vít Haškovec, Ondřej Müller, Galerie géniů aneb kdo byl kdo Vydal Albatros v roce 2004, Praha.

8


Stáhnout ppt "ISAAC NEWTON (4.1.1643 – 31.3.1727) Možná největší génius v dějinách vědy. Vytvořil integrál, diferenciál, zformuloval základní zákony pohybu a zákon."

Podobné prezentace


Reklamy Google