Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Základy automatického řízení 1
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Pokojové rostliny
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_II.JKGM_ALTERNATIVNÍ.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Autor: Mgr. Eva Procházková
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_III.Vu_DOMÁCÍ.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_19_Oblíbené věci
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_36_ Domácí zvířata
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_III.Vu_STROMY,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_12_Části obličeje
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_23_ Přídavná jména
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Teplota a čas
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_12_Zimní sporty
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_20_Počasí
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Procenta v „autařské“ praxi
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Přídavná jména přivlastňovací.
Informační a komunikační technologie
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_35_Přímá řeč
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_19_Dělení desetinných čísel.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_25_Velikonoce
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_21_Velikonoce
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Kontrolní test znalostí
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_15_Člověk Téma: Člověk
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_24_Vánoce
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_19_Test -PPČ
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_17_Hodiny
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_14_Popis obličeje
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_08_Křížovka - sporty
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_02_Podzim Téma: Podzim
Autor: Mgr. Eva Procházková
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_14_Les - shrnutí
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_08_Moje rodina
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_19_Popis oblečení
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_02_Hudební obrázky
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2649

Anotace Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku přírodovědy Prezentace na interaktivní tabuli První část prezentace je určena k výkladu nového učiva a pro společnou práci s učitelem, závěrečná část slouží k samostatné práci jako pracovní list Pomůcky: interaktivní pero Inovace: interaktivní způsob učení Metodické pokyny: žáci na základě vhodně zvolených otázek společně s učitelem vyvozují nové poznatky, odpovídají na otázky vyplněním pracovního listu

POŽÁR Tento list slouží k zamyšlení nad tematikou vzniku požárů.

POŽÁR Lidové přísloví praví, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán .Dokážeš ho vysvětlit? Požáry v minulosti dokázaly zničit celá města. Víš proč? Když se stavěla první města, domy bývaly většinou ze dřeva a na střechy se pokládaly slaměné došky nebo dřevěné šindele. Také uličky bývaly velmi úzké a domy stávaly blízko u sebe. Oheň se tak při požáru velice rychle šířil. Požár se hasil tak, že se lidé postavili vedle sebe ( tzv. řetězem ) od ohně až k nejbližšímu zdroji vody a podávali si vědra s vodou. Poslední vlil do ohně vodu a zpět poslal prázdnou nádobu. Od 19.století tyto rozsáhlé požáry obytných domů ubývají. Zkus říci, proč tomu tak je. Domy se staví z méně hořlavých materiálů a také se mění a zdokonaluje vybavení hasičů. Návodné otázky slouží ke společné diskuzi žáků s učitelem. Slouží k výkladu a rozšíření znalostí na dané téma.

POŽÁR Vznik požáru může být velice rychle ohlášen a tím se mohou zmírnit jeho následky. Víš, jak ohlásit požár? Požár můžeme ohlásit telefonicky na čísle 150 nebo poplašným zařízením. Kdo přijíždí na místo požáru po jeho ohlášení? Ve větších městech fungují stálé hasičské záchranné sbory ( hasiči z povolání), v menších místech jsou sbory dobrovolných hasičů. V případě potřeby přijíždí i lékař a záchranná služba. Také dochází k požárům lesa, zvláště v letních měsících. Při hašení takového požáru spolupracuje i několik hasičských sborů, protože lesní požáry se velice rychle šíří. Také při těchto požárech zahyne mnoho lesní zvěře. Víš, kdo může požáry způsobit? Požáry bývají často způsobeny nedbalostí – odhozenou cigaretou nebo zápalkou, špatně uhašeným ohýnkem, ale i závadami na elektrických a plynových zařízeních, při bouřce po úderu blesku aj. Návodné otázky slouží ke společné diskuzi žáků s učitelem. Slouží k výkladu a rozšíření znalostí na dané téma.

HASIČI Podle obrázků popiš hasičské vybavení a výstroj. Žáci popisují obrázky a tím si opakují a prohlubují znalosti .

Požár, hasiči - opakování jméno : …………………………………… datum : ……………………… Proč v minulosti požáry ničily celá města? ………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………… Jaký způsobem a na jakém čísle ohlásíme požár? …………………………………… .................................................................................................................... Je ve vaší vesnici hasičský sbor stálý nebo dobrovolný? ………................... Vysvětli, proč hašení lesního požáru je velmi obtížné. ……………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………........... Jmenuj nejčastější příčiny vzniku požárů. ……………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Tento list slouží jako samostatný pracovní list. Může být též použit pro společnou práci s učitelem.

Zdroje http://microsoft.com