„Velká“ novela školského zákona

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Služba péče o děti v dětské skupině
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2012
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Opravář zemědělských strojů
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Výchovní poradci základních a středních škol.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělání z hlediska teorie statků
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Yveta Opravilová, zástupkyně ředitele.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Monika Puškinová Praha
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Zpráva o činnosti od minulé konference
Organizace předškolního vzdělávání
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Novela zákona o místních poplatcích
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Tisková konference zahájení školního roku 2009/2010
Tisková konference
Aktuální informace k síti škol a školských zařízení v MSK
PHmax ve středním vzdělávání
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Novinky v předškolním vzdělávání
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
PORADA S PRACOVNÍKY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ZA OBLAST ŠKOLSTVÍ
Informace k zápisu do 1. tříd základních škol
Druhý stupeň malotřídně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

„Velká“ novela školského zákona Jindřich Kitzberger

Proč novela? Vyhodnocení dosavadního stavu Reakce na poptávku zřizovatelé, ředitelé, učitelé, rodiče

Co novela přináší? Téměř 50 změn 10 změn koncepční povahy V dubnu bude předložena vládě ČR 2. etapa bude následovat do cca 2-3 měsíců Téměř 50 změn, ale převážně technického charakteru, opravy chyb a nedostatků 10 změn je významnějších a znamenají v podstatě koncepční změnu Návrh novely bude během dubna předložen vládě ČR 2.etapa bude následovat do cca 2-3 měsíců

Limity počtu žáků ve školách Primární je odpovědnost obce! limity se ruší rozdíl v nákladech však musí uhradit zřizovatel Ani jednu zbytečně zrušenou školu! Umožnit provozovat školu i v případě, že se dostane pod vyhláškou stanovený limit Rozdíl v nákladech (do limitu stanoveného ve vyhlášce) však musí uhradit zřizovatel Zrovnoprávnění obcí a krajů jako zřizovatelů se soukromými a církevními zřizovateli

Zpoplatnění posledního ročník MŠ Bezplatnost posledního ročníku neplní svůj účel Rodiče mohou požádat o snížení/osvobození Lze také využít bezplatné přípravné třídy ZŠ Bezplatnost posledního ročníku neplní svůj účel nepřilákala do MŠ významný počet dětí ze sociálně znevýhodněných rodin Odstraňuje se tím neopodstatněné zvýhodnění v případě odkladů školní docházky (2 roky bezplatné docházky do MŠ) Rodiče v sociální tísni mohou požádat o snížení nebo osvobození od úplaty K vyrovnání sociálně kulturních handicapů dětí lze využít také bezplatné přípravné třídy ZŠ

Uplatnitelnost na trhu práce Emancipace nástavbového studia ruší se omezení, kdy nástavba byla možná jen ve škole, kde je také příbuzný 4 letý maturitní obor Zjednodušení získání druhého výučního listu

Zvýšení flexibility vzd. soustavy Umožnění dřívějšího nástupu do základní školy od 5 let Umožnění opakovat ročník ZŠ i ze zdravotních důvodů Umožnění plnit povinnou školní docházku v tzv. Evropských školách Umožnit dřívější nástup do základní školy – od 5 let – pro výjimečné případy nadaných dětí Umožnit opakovat ročník základní školy i ze zdravotních důvodů Umožnit plnit povinnou školní docházku v tzv. Evropských školách, a to bez povinnosti zkoušek v kmenové škole u nás

Méně byrokracie pro školy Snížení počtu správních řízení Nebude se provádět u stanovení výše úplaty za vzdělávání a školské služby v případě kladného vyjádření (u řady rozhodnutí)

Zřízení přípravné třídy ZŠ speciální Dosud pouze u ZŠ U ZŠ speciálních dosud pouze experimentálně Jednoznačně kladné zkušenosti