Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
„EU peníze středním školám“
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Hynek Mácha.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
ROMANTISMUS (Přibližně 19. století).
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Osobnosti národního obrození
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
ROMANTISMUS.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Vítězslav Hálek Májovci
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Procvičování českého romantismu
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.05_A NTOINE DE S AINT -E XUPÉRY N ÁZEV.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.13_Robert Fulghum NÁZEV:
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.05_Vladislav Vančura.
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.14_Jiří Suchý a Jiří.
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura) VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.15-20 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.15_Karel Hynek Mácha NÁZEV: KAREL HYNEK MÁCHA ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 NÁZEV PROJEKTU: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: 31. 1. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

KAREL HYNEK MÁCHA

ŽIVOTOPIS *16. listopadu 1810 Praha – †6. listopadu 1836 Litoměřice český básník a prozaik, představitel českého romantismu a zakladatel moderní české poezie v mládí žil v Praze; studia na FF UK, později na téže univerzitě studia práv vášnivý cestovatel, chodil většinou pěšky a vyhledával zejména romantická místa spojená s historií a krásy přírody výtvarný talent - dochovalo se 115 kreseb a akvarelů

partnerka, snoubenka a matka jeho syna Ludvíka byla Eleonora Šomková 1. října 1836 porodila Lori Máchovi syna. naposledy se s Máchou viděla 16. října 1836 jejich svatba se měla konat 8. listopadu 1836 syn Ludvík zemřel 5. července 1837 na psotník 23. října si z vrchu Radobýlu všiml požáru dole ve městě; při hašení se nalokal vody, jež mohla být zdrojem jeho pozdějšího infekčního onemocnění začátkem listopadu se Máchovo zdraví rychle zhoršovalo; měl průjem, ale žádné léky neužíval a dál chodil do kanceláře v noci na 5. listopad se mu velmi přitížilo, zvracel a vyžádal si lékaře, přesto ráno vstal a šel se omluvit do práce; zemřel 6. listopadu 1836 přibližně ve tři hodiny ráno; úřední záznam uvádí jako příčinu úmrtí Brechdurchfall, tedy cholerinu, mírnější formu cholery, projevující se dávením a průjmy

ROMANTISMUS umělecký a filozofický směr a životní postoj euroamerické kultury konce 18. století a začátku 19. století základními kameny romantismu jsou cit, individualita a duše (zejména trýzněná) vznik jako reakce na monopol rozumu ve filozofii osvícenství, strohost antikou inspirovaného klasicismu výchozí podněty hledal v minulosti (hlavně ve středověku) a v exotických zemích

DÍLO první básnické pokusy psal v němčině od 1830 psal pouze česky cyklus Obrazy ze života mého (Večer na Bezdězu, Marinka) se odehrává v jeho současnosti; autobiografické prvky román Cikáni Pouť krkonošská Klášter sázavský Valdice Sen

MÁJ mnohovrstevnatá báseň - 4 zpěvy a 2 intermezza básnický jazyk plný metafor, oxymoronů tragický příběh, k němuž autora patrně inspirovala reálná událost z roku 1774 motivy lásky, přírody, vlasti soudobá domácí kritika (Josef Kajetán Tyl, Josef Krasoslav Chmelenský) pro Máj nenašla pochopení (absence národnostního apelu, údajné kopírování Byrona atd.) Plně pochopen a oceněn byl Mácha až Nerudovou a Hálkovou generací, generací almanachu Máj z roku 1858

Která díla napsal K.H. Mácha? Cikáni Sen F.L. Věk Idiot Pelíšky Máj Valdice Márinka Pouť krkonošská

POUŽITÉ ZDROJE http://www.eucebnice.cz/literatura/romantismus_macha/romantismus_myslbek.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Hynek_M%C3%A1cha http://cs.wikipedia.org/wiki/Romantismus

METODIKA Nejdříve si představíme autora, který se zapsal do české literatury 19. století. Najdeme na internetu dostupné informace o autorovi a jeho tvorbě. Podrobněji se zaměříme na Máj. Zapíšeme si do sešitu důležité informace. Vyzkoušíme žáky, jak dávali pozor za pomoci krátkého testíku. Přečteme si ukázku která je v čítance.