Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Victor Hugo ( ).
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Karel Toman Anarchistický buřič.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Spisovatelé dětské literatury
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Karel Toman 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Spisovatelé a ilustrátoři
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
A. Sova – Květy intimních nálad
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
František Ladislav Čelakovský
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Spisovatelé a ilustrátoři
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Listopad 2011 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Problematika „konkrétního symbolismu“ v poezii příslušníka generace buřičů K. Tomana , práce s básnickým cyklem Měsíce.

Karel Toman Tvorba Pohádky krve 1877 - 1946 vlastním jménem Antonín Bernášek český básník, novinář, představitel tzv. generace anarchistických buřičů „V osobnosti Tomanově dohořívaly nám životy i legendy prokletých básníků.“ ( J.Seifert) Tvorba Pohádky krve Básnická sbírka ovlivněna symbolismem a dekadencí, zaměřena především k vnitřním problémům člověka

Karel Toman Torzo života Další dílo: vyjádření bolesti a krize člověka, který zápasí o své osvobození život je viděn ve dvojím ostrém lomu, bolesti a rozkoše zaměřeno především k vnitřním problémům člověka vymaňujícího se z pout měšťanské společnosti a její morálky

Karel Toman Melancholická pouť Verše rodinné a jiné obdoba Torza života, inspirace z cest po Evropě ( Vídeň, Berlín, Paříž, Anglie, Holadsko ) Verše rodinné a jiné odráží zde společenské dění v období 1. světové války Toman sleduje, jak se válka a společenské převraty promítají do osudu obyčejných lidí

„Prosinec“ Karel Toman - Měsíce Charakteristika sbírky: básně jsou pojmenovány jako jednotlivé měsíce v roce od Ledna po Prosinec ( celkem 12 ) mají ustálenou formu, skládají se ze 13 veršů autor se inspiruje lidovou slovesností – pořekadly, písněmi… sbírka je lyrická, detaily je třeba číst v jejich symbolické rovině „Prosinec“ Harmonie vánoční mytologie

Práce s básnickou sbírkou Měsíce ČERVENEC Vzpomínky na upálení J. Husa (…) Svatý stín strážný bdí nám nad Čechami a děti v kolébkách nám posvěcuje vzdušným pocelem. (…) ZÁŘÍ Svatý Václave nedej zahynouti nám ni budoucím. (...) Upálení J. Husa 6. 7. 1415 Symbolický obraz ? POCEL? POLIBEK

Práce s básnickou sbírkou Měsíce Listopad (…) Zas přijde květ i plod. Však za vichřic hlas touhy jediné z vás vane: Vzplát na tvé hranici, ó Pane! (…) Pokora a revolta zároveň Symbolický obraz?

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8 Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-453-8. KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., 2006. ISBN 80-7245-017-4. SLANAŘ, Otakar. Obsahy a rozbory děl. Třebíč: Petra Velanová, Cyril Bouda, 2006. ISBN 80-902571-7-8. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office