Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.21_Etapy_lidskeho_zivota.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.35_Lidské_výrobky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_16_Od miminka po dědu TÉMA:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.13_Vyprávění Datum:
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.24_Kratke_a_dlouhe_samohlasky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.36_Volný_čas Datum:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Poznáš, kolik je právě hodin?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.23_Slovo_a_slabika.
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vývojová stádia člověka 5. ročník
Ruský obrázkový slovník VII Oblečení − одежда
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.04_Režim_dne Datum:  
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.20_Skola_a_trida Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.30_Podstatna_jmena.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
VYBER SPRÁVNOU VĚTU K DANÉMU OBRÁZKU
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.16_Povolání Datum:
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A15Prv2_Rodina
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
DUM_003/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/ ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.25_Zasady_spolecenskeho_chovani.
POVOLÁNÍ I. VY_32_INOVACE_3A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.15_Popis Datum: 13.
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Karviná Etapy lidského života Mgr. Růžena Blechová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Růst a vývoj člověka VY_32_INOVACE_07
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.27_Souhlasky_tvrde.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.16_Hádanky_a_křížovky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.20_druhy_vet_rozkazovaci_a_praci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Věta se skládá ze slov Název školy
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.21_Etapy_lidskeho_zivota Datum: 5. 9. 2013 Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Etapy lidského života Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace slouží žákům druhého ročníku a je určena k procvičení etap lidského života. Žáci rozlišují jednotlivé etapy (kojenec, batole, předškolák, školák, dospívající, dospělý a starý člověk) a určují podstatné znaky těchto období.

ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

Nejprve si pozorně přečti článek: Každý člověk prochází během svého života vývojem. I naše babičky byly kdysi malé děti. Etapy života směřují od novorozence přes školáka a dospělého člověka až ke stáří. O malé děti musí pečovat jejich rodiče. Během dospívání se člověk osamostatňuje a v dospělosti většinou zakládá vlastní rodinu. Nejprve se každý učí a připravuje pro budoucí povolání. Potom pracuje a zabezpečuje vlastní děti. Ve stáří by měl již více odpočívat a věnovat se svým zálibám. Starým lidem bychom měli pomáhat.

Přiřaď správné názvy etap lidského života k obrázkům. kojenec dospívající školák dospělý člověk starý člověk předškolák batole

Spoj čarou větu se správným slovem. Učí se číst, psát a počítat. starý člověk Pije mateřské mléko a leží v postýlce. předškolák Už nechodí do práce a často musí odpočívat. dospělý člověk Hodně roste a mění se mu postava. batole Ještě neumí dobře chodit, ale už sedí a leze. kojenec Chodí do zaměstnání a zakládá vlastní rodinu. dospívající Učí se zpívat, cvičit a kreslit - doma nebo ve školce. školák

Přiřaď k obrázku slovo, které se k němu hodí. Kdo věci na obrázku nejvíce využije? kojenec dospívající školák dospělý člověk starý člověk předškolák batole

Podle věku rozhodni, do jaké etapy lidského života patří Podle věku rozhodni, do jaké etapy lidského života patří. Spoj čarou a očísluj lidi podle věku od nejmladšího po nejstaršího. JANA – 30 let předškolák JOSEF – 70 let kojenec MARTIN – 15 let dospělý člověk DAVID – 1 měsíc starý člověk SOŇA – 4 roky batole ALENA – 1 rok školák dospívající ALEŠ – 8 let 1 2 3 4 5 6 7

Následuje řešení:

Přiřaď správné názvy etap lidského života k obrázkům. kojenec batole předškolák školák starý člověk dospívající dospělý člověk

Spoj čarou větu se správným slovem. Učí se číst, psát a počítat. starý člověk Pije mateřské mléko a leží v postýlce. předškolák Už nechodí do práce a často musí odpočívat. dospělý člověk Hodně roste a mění se mu postava. batole Ještě neumí dobře chodit, ale už sedí a leze. kojenec Chodí do zaměstnání a zakládá vlastní rodinu. dospívající Učí se zpívat, cvičit a kreslit - doma nebo ve školce. školák

Přiřaď k obrázku slovo, které se k němu hodí. Kdo věci na obrázku nejvíce využije? školák starý člověk kojenec dospělý člověk batole dospívající předškolák

Podle věku rozhodni, do jaké etapy lidského života patří Podle věku rozhodni, do jaké etapy lidského života patří. Spoj čarou a očísluj lidi podle věku od nejmladšího po nejstaršího. 6 JANA – 30 let předškolák 7 JOSEF – 70 let kojenec 5 MARTIN – 15 let dospělý člověk 1 DAVID – 1 měsíc starý člověk 3 SOŇA – 4 roky batole 2 ALENA – 1 rok školák dospívající 4 ALEŠ – 8 let

Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit. 2013-09-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: rodiny http://www.clker.com/clipart-smiling-family.html dítě http://www.clker.com/clipart-standing-kid-cartoon.html dítě2 http://www.clker.com/clipart-kid-wearing-cap-1.html dítě 3 http://www.clker.com/clipart-jumping-girl.html dítě 4 http://www.clker.com/clipart-girl-wearing-polka-dot-dress.html Dům http://www.clker.com/clipart-12144.html Strom http://www.clker.com/clipart-soft-trees.html Psík http://www.clker.com/clipart-3455.html Slunce http://www.clker.com/clipart-10030.html Ptáci http://www.clker.com/clipart-211186.html dědeček http://www.clker.com/clipart-158466.html kluk s autíčkem http://www.clker.com/clipart-9370.html teta http://www.clker.com/clipart-9469.html kluk http://www.clker.com/clipart-9338.html miminko http://www.clker.com/clipart-14527.html School boy http://www.clker.com/clipart-school-boy.html Kojenec http://www.clker.com/clipart-ray-baby.html Dospívající http://www.clker.com/clipart-boy-thinking.html otec http://www.clker.com/clipart-daddy-standing-02.html babička http://www.clker.com/clipart-granny.html Student http://www.clker.com/clipart-43662.html Teenager http://www.clker.com/search/teenager/1 Sešit http://www.clker.com/clipart-white-notepad-1.html klubko vlny http://www.clker.com/clipart-2279.html Dudlík http://www.clker.com/clipart-blue-pacifier.html Pračka http://www.clker.com/clipart-10553.html Gumová kachna http://www.clker.com/clipart-rubberduck.html Mp3 http://www.clker.com/clipart-mp3-player1.html Lego http://www.clker.com/clipart-13237.html Lego fireman http://www.clker.com/clipart-23804.html Pán v saku http://www.clker.com/clipart-2427.html © Mgr. Pavla Balejová 2013