Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Ilona Stieranková Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CJ.4.A.06_slovesa Název: Slovesa Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, slouží k učivu českého jazyka Datum: Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura

2 S L O V E S A Slova, která nám říkají, co osoby, zvířata a věci dělají. SKÁKAT ZPÍVAT LYŽOVAT PSÁT ČÍST BĚHAT MÝT POČÍTAT VYPRÁVĚT LÉTAT KRESLIT MALOVAT SLEDOVAT SPÁT

3 S L O V E S A Určujeme: OSOBA JÁ MY TY VY ON, ONA, ONO ONI, ONY, ONA

4 S L O V E S A ČÍSLO JEDNOTNÉ MNOŽNÉ

5 S L O V E S A ČAS MINULÝ bylo PŘÍTOMNÝ je BUDOUCÍ bude

6 S L O V E S A BUDEME POUŽÍVAT ZKRATKY: osoba os. číslo jednotné č. j.
číslo množné č. mn. čas minulý min. čas přítomný přít. čas budoucí bud.

7 S L O V E S A Hledáme slovesa v textu:
Čtu pohádku. Kreslíme obrázky. Viděli jste nový film? Pojedeš na výlet? Na hřišti běhaly děti. Žáci psali úkoly. Budu zpívat písničku. Namalujte lišku.

8 S L O V E S A Kontrola sloves:
Čtu pohádku. Kreslíme obrázky. Viděli jste nový film? Pojedeš na výlet? Na hřišti běhaly děti. Žák psal úkol. Budu zpívat písničku. Namalujte lišku.

9 S L O V E S A Řešení: čtu – os. 1., č. j., čas přít.
kreslíme – os. 1., č. mn., čas přít. viděli jste – os. 2. , č. mn., čas min. pojedeš – os. 2., č. j., čas bud. běhaly – os. 3., č. mn., čas min. psal – os. 3., č. j., čas min. budu zpívat – os. 1., č. j., čas bud. namalujte – os. 2., č. mn., čas přít.

10 S L O V E S A Zdroje /

11 S L O V E S A METODIKA Materiál slouží k ústnímu a písemnému procvičování sloves. Žáci časují postupně různá slovesa a určují osobu, číslo a čas. Procvičujeme ústně i písemně (tabule a sešity). Vrátíme se k 1. slidu a ústně se žáky procvičujeme časování sloves z nabídky.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google