Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Československá republika mezi válkami
Hospodářský vývoj sovětského bloku
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Problémy poválečného světa
Bývalé státy Sovětského svazu
STUDENÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Pád komunistických režimů
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Postavení Evropy ve světě
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Československo v 50. letech
Československo v letech
Studená válka – 2. fáze uč
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Bývalé státy Sovětského svazu
Rozdělená Evropa.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Leonid Iljič Brežněv.
Svět po 2. světové válce.
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Cesta ke studené válce v Evropě
Svět ve 2. pol. 20. stol..
Sovětský Svaz (celým názvem Svaz sovětských socialistických republik, zkráceně SSSR) Vlajka Znak Oficiálně usiloval o nastolení komunismu v Marxově a.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Mezinárodní organizace
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Evropské hospodářství
Cesta ke studené válce v Evropě
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní Evropě. Státy východního bloku: Polsko, východní Německo, Československo, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Jugoslávie a Albánie. Mimoevropské státy: severní Korea, severní Vietnam, Čína, Kuba a Mongolsko.

Nejvyspělejší státy: Československo a NDR Společné znaky zemí východního bloku: - znárodňování - kolektivizace - pronásledování církví a věřících

Organizace východního bloku: 1 Organizace východního bloku: 1. 1947- Informbyro= sdružuje komunistické strany s cílem posílit kontrolu nad střední a jihovýchodní Evropou 2. RVHP= hospodářská spolupráce zemí socialistického tábora, později již jen „mezinárodní dělba práce“ 3. 1955- Varšavská smlouva =vojenská organizace, seskupení veleli sovětští velitelé

Budova RVHP v Moskvě

Dění uvnitř východního bloku: Jugoslávie vedená J.B. Titem se odmítla podřídit sovětskému řízení. Nevstoupila do Varšavské smlouvy a s RVHP spolupracovala jen částečně. Nepokoje v 50. letech – po smrti Stalina (1953) se uvolňuje napětí a zlepšují se poměry v zemích, roste nespokojenost s hospodářskou politikou, propukají nepokoje (v NDR, v Polsku, v Maďarsku). SSSR nepokoje potlačil.

Vývoj v SSSR V roce 1964 nastupuje do čela státu L. Brežněv Vývoj v SSSR V roce 1964 nastupuje do čela státu L. Brežněv. SSSR disponoval obrovským nerostným bohatstvím, velkými plochami zemědělské půdy, ale hospodářství bylo nevýkonné. Stát kladl důraz na těžký průmysl, což se projevilo na nedostatku spotřebního zboží. Ekonomika špatně fungovala, životní úroveň byla nízká. Velké investice putovaly na zbrojení a kosmický výzkum Od 80. letech se SSSR ekonomicky hroutil.

V roce 1985 byl zvolen generálním tajemníkem ÚV KSSS M. Gorbačov V roce 1985 byl zvolen generálním tajemníkem ÚV KSSS M. Gorbačov. Začíná období perestrojky (přestavby)= plán přestavby hospodářství, řady reforem, uvolnění napětí mezi Západem a Východem a omezení vlivu v komunistických zemích.

M. Gorbačov

Změny: Omezení výdajů na zbrojení Omezení kosmického výzkumu Zastavení podpory „spřátelených režimů“ Ukončení války v Afghánistánu Spolupráce se Západem Podpora soukromého podnikání Větší samostatnost podniků Zvýšení informovanosti a omezení cenzury (glásnosť)

Sovětské obrněné transportéry

1989-1990 – pád komunistických režimů 1990 – sjednocení Německa 1991 – rozpad Jugoslávie 1991 – rozpad SSSR