DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ-22.7.2006
VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem vznikají soli Sloučením s alkoholem estery
NÁZVOSLOVÍ: R – C O H Každá kyselina musí obsahovat skupinu: Triviální – nejčastěji používané v praxi Jednodušší – název uhlovodíku + přípona –ová+ kyselina R – C O H
NÁZVOSLOVÍ: H O C – C – C – C OH Název podobně jako u ostatních derivátů: Přípona –ová 1. butanová kyselina C – C – C – C H O OH 2. Máselná kyselina
MOŽNOSTI: Karboxylové kyseliny se skupinou -COOH Karboxylové kyseliny s dalšími skupinami (např. –OH) Karboxylové kyseliny s více skupinami –COOH
ZÁSTUPCI: mravenčí kyselina(methanová) výskyt: v mravenčím jedu, kopřivách octová kyselina(ethanová) výskyt: vznik kvašením alkoholu užití: konzervace (okurky), ocet 5%, dezinfekce, zpracování kůží, barvářský průmysl, výroba esterů
ZÁSTUPCI: máselná kyselina(butanová) výskyt: ve žluklých tucích, silně zapáchající šťavelová kyselina výskyt: ve šťavelu, jahodách, rybízu, … - jedovatá!!!, způsobuje alergie u malých dětí Může být příčinou ledvinových kamenů!
ZÁSTUPCI: benzoová kyselina výskyt: uměle vyráběná z toluenu užití: konzervační činidlo (hořčice, …) (salicylová kyselina) výskyt: ve vrbové kůře, velmi hořká látka na výrobu acylpirynu
ZÁSTUPCI: mléčná kyselina výskyt: ve svalech při námaze, v kyselém zelí (ke konzervaci) citrónová kyselina výskyt: v citrusových plodech užití: konzervační činidlo, ochucovadlo
KONEC.