Název materiálu: Nerostné suroviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Název: VY_32_INOVACE_28_Hutnictví a strojírenství ČR_Sluková Téma: Hutnictví a strojírenství ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Průmysl Těžký – slouží k další výrobě Lehký – slouží k přímé spotřebě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3419 NázevNerostné bohatství ČR Téma hodinyPrůmysl ČR PředmětVlastivěda.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_12 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_10_Kocůrková
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Prezentace – výklad učiva
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Přírodní zdroje na Zemi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Období: leden až květen 2012
Autor: Mgr. Helena Nováková
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název materiálu: Zájmena
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název materiálu: Výzkum vesmíru
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VY_52_INOVACE_ 07_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Název projektu: Moderní škola
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_NAKLONENA_ROVINA Název materiálu:
Prezentace – výklad učiva
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
01 VY_32_INOVACE_B–06–01 Název a adresa školy:
Zdroje paliv. Zdroje paliv Dělení paliv podle skupenství: Pevné : uhlí Kapalné: ropa Plynné: zemní plyn.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
  Název materiálu: Čeští vynálezci Ročník: 5.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Andrea Kolářová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Usazené horniny = sedimenty
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
zpracovaný v rámci projektu
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Transkript prezentace:

Název materiálu: Nerostné suroviny Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor/předmět: Přírodověda Klíčová slova : rudy, energetické suroviny Druh výukového zdroje (prac. list, prezentace,test,souvislý text, interaktivní tabule: Prezentace Typ interakce ( aktivita, výklad, kombinované : výklad Anotace: Materiál je určen k seznámení s učivem. Jméno autora: Mgr. Lenka Pokorná Škola : Základní škola a mateřská škola letce Františka Nováka Sokoleč  

Mezi nerostné suroviny patří: 1. Nerudné suroviny 2. Rudy 3. Energetické suroviny

Nerudné suroviny a jejich využití Pískovec – sochy, pomníky, vodní kašny, mosty Písek – používá se ve stavebnictví Žula – stavba silnic a železnic, k dláždění chodníků, k obkladům stěn a budov Vápenec – vyrábí se z něho vápno a cement, kusový se používá na výrobu soch a náhrobků

Rudy Magnetit – nerost, který obsahuje nejvíce železné rudy Zpracováním železné rudy se vyrábí v hutích železo

Co se ze železa vyrábí? V drátovnách – dráty, pružiny, pletivo Ve válcovnách – potrubí, plechy, karoserie automobilů, lodě V ocelárnách – vzniká ocel (železo se zušlechťuje)

Drahé kovy Zlato – vzácný, žlutý, kovový nerost - těží se v hlubinných dolech Stříbro – vzácný, bílý, kovový nerost - dříve se těžil hornickým způsobem Využití Výroba klenotů V elektronice

Energetické suroviny Suroviny, z nichž se vyrábí energie Dělíme je na – pevné – uhlí – černé - starší - hnědé - mladší - kapalné – ropa - plynné – zemní plyn

Jak je získáváme? Černé uhlí – z hlubinných dolů Hnědé uhlí – z povrchových lomů Ropa – pomocí hlubinných vrtů Zemní plyn – pomocí hlubinných vrtů

Využití energetických surovin Uhlí – k topení, k výrobě el. energie, v tepelných elektrárnách Ropa – výroba benzínu a nafty - ve stavebnictví – asfalt - v chemickém průmyslu – léky, prací prostředky Zemní plyn – vytápění, vaření, pečení PŘI NEOPATRNÉM ZACHÁZENÍ S PLYNOVÝMI SPOTŘEBIČI MŮŽE DOJÍT K VÝBUCHU