Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – pohoří
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu nové látky. Posun se provádí kliknutím. Opakování kliknutím na šipku, resp. lva.
NAŠE VLAST – Česká republika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Člověk a příroda/Chemie Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: IX. Datum tvorby: 5.1.2014 Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 20.1.2014 Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.53 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova reakce, enzym, katalyzátor, trávení

ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 9. Pomůcky: - Inovace: Materiál slouží k výuce, k zápisu do sešitu a podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5-6– enzymy - kliknutím se objeví charakteristiky - slouží k výuce a k zápisu Str. 7-8 – enzymy v lidském těle (trávicí enzymy) Str. 9 – využití enzymů Str. 10 – procvičování – po kliknutí se objeví řešení Očekávaný výstup: Žák umí vysvětlit pojem biokatalyzátor, umí popsat jeho funkci v živém organismu a zná využití enzymů v biotechnologických postupech.

Enzymy Chemické reakce

Enzymy bílkoviny urychlují průběh chemických reakcí v živých organismech působí jako katalyzátory chemických přeměn v organismech = BIOKATALYZÁTORY po proběhnutí reakce se enzymy uvolňují v nezměněné podobě, nespotřebovávají se

enzym = KLÍČ → lze jím otevřít jen 1 správný „zámek“ Enzymy v organismech účinek enzymů je specifický enzym = KLÍČ → lze jím otevřít jen 1 správný „zámek“ enzymy jsou pro život nepostradatelné optimální teplota pro činnost enzymů 36-37°C nízká teplota – zpomaluje činnost enzymů vysoká teplota – enzymy ničí při horečkách nad 42°C – člověk umírá na selhání organismu z důvodu nefunkčnosti enzymů Každý enzym působí jen na jednu látku nebo skupinu příbuzných sloučenin.

Enzymy v lidském těle umožňují trávení potravy (rozkládání různých složek potravy na jednodušší látky) NUKLEÁZY - rozkládají nukleové kyseliny na nukleotidy AMYLÁZY – rozkládají sacharidy LIPÁZY – rozkládají tuky na mastné kyseliny PROTEÁZY – rozkládají bílkoviny na aminokyseliny

Trávicí enzymy PTYALIN štěpí škrob PEPSIN štěpí bílkoviny (kolagen – v mase) LAKTÁZA – štěpí sacharidy TRYPSIN – tráví bílkoviny LIPÁZY – štěpí tuky Obr.1

Využití enzymů potravinářský průmysl - BIOTECHNOLOGIE - výroba piva, vína, sýrů, kyselého zelí enzymy pektinázy – výroba džusů, ovocných šťáv, moštů (pročištění, projasnění) výroba čistících prostředků a pracích prášků (odstraňování skvrn i při nižších teplotách)

Procvičování ………………………… jsou látky, které urychlují chemické reakce v živých organismech. …..………..… jsou pro život nepostradatelné a jejich účinek je specifický. Spoj správně: AMYLÁZY štěpení bílkovin NUKLEÁZY rozklad sacharidů LIPÁZY štěpení tuků PROTEÁZY rozklad nukleových kyselin BIOKATALYZÁTORY ENZYMY

Citace a zdroje: Obr.1: File:Digestive system diagram cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2006 [cit. 2014-01- 25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.