Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Člověk a jeho svět/Vlastivěda
Autor Mgr. Hana Koudelková Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a jeho svět/Vlastivěda Třída: V. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název DUM VY_32_INOVACE_ČS.5.17 Téma Česká republika Klíčová slova Sychrov, rozhledna Královka, Jablonec nad Nisou, Ploučnice.

3 ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 5. Pomůcky: - Inovace: Materiál podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule, samostatné vyhledávání informací. Metodické pokyny: Str.2,3,5,6,7,10,13,15,16,17,18 - žáci na základě informací a fotografií určují daná místa. Str.4,11 - žáci určují správný název. Kliknutím nesprávné názvy zmizí. Str.8 – žáci sestavují správný název z písmen. Kliknutím se objevují šipky určující správné pořadí písmen. Str.9,12,14 – žáci hledají fotografie, určují polohu daného místa na mapě. Očekávaný výstup: Žák si procvičil a rozšířil své znalosti o severních Čechách.

4 Kam na výlet v severních Čechách
1. Kam na výlet v severních Čechách 2.

5 Urči název zámku: 2. Předchůdcem zámku byl ve 14.století hospodářský dvůr, později panský dům a v 17.století zde byl vybudován zámek. Od roku 1820, kdy zámek koupili knížata Rohanové, zde byly soustřeďovány umělecké sbírky. U zámku je rozsáhlý park.

6 3.

7 4. BÍTOV ZNOJMO KOST SYCHROV KONOPIŠTĚ

8 zámecký park 5.

9 Urči jméno rozhledny: Rozhledna se nachází v Jizerských horách.
6. Urči jméno rozhledny: Rozhledna se nachází v Jizerských horách. Rozhledna je vysoká 23,5 m. Byla postavena v roce 1907. Vedle rozhledny je turistická chata. V blízkosti je oblíbený Bedřichov, dále pak Liberec a Jablonec nad Nisou.

10 7.

11 8. K Á O V L A R KRÁLOVKA

12 9. Najdi na mapě rozhlednu Královku a obce či města, která se nacházejí poblíž?

13 Urči město: Město proslulo výrobou skleněné bižuterie a skla.
10. Město proslulo výrobou skleněné bižuterie a skla. Je zde muzeum s rozsáhlými sbírkami, které se týkají tohoto průmyslu. Na město je krásný pohled z rozhledny – Jablonecký Petřín. První zmínka o městě je již z roku 1356. Sídlí zde Česká mincovna a razí se zde kovové mince.

14 Ústí nad Labem Jablonec nad Nisou Děčín Hradec Králové Most
Vyber správný název: 11. Ústí nad Labem Jablonec nad Nisou Děčín Hradec Králové Most

15 Najdi fotografie tohoto města a ukaž město na mapě.
12. Najdi fotografie tohoto města a ukaž město na mapě.

16 13. Jablonecký Petřín

17 14. Najdi na mapě říčku pramenící pod Ještědem, u obce Osečná, protékající městy Česká Lípa a Děčín, ústící zprava do Labe v Děčíně.

18 Ploučnice 15.

19 20. Průrva Ploučnice 16. Průrva Ploučnice (zvaná též Pekelný jícen, Hromová rána či Čertova díra) je umělým vodním tunelem, kterým protéká řeka Ploučnice. Nachází se mezi Stráží pod Ralskem a Novinami pod Ralskem.

20 20. Průrva Ploučnice 17. Říčka vtéká do soutěsky mezi strmými pískovcovými stěnami. Protéká tunelem, který je dlouhý asi 13 metrů. Pak se asi na 10 metrů objeví nad povrchem a pokračuje další, 41 metrů dlouhou chodbou. Tunely byly zhotoveny ručně krumpáčem a mají výšku i šířku 3,5–4 m. Ve stěnách jsou otvory, které sloužily k zapuštění dřevěných jezů a uzávěr. Na konci padá voda přibližně metr vysokým stupněm do tůně pod skalní stěnou.

21 18.

22 Citace a Zdroj: 19. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mrg.Hana Koudelková


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google