VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asertivita.
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Strategie a taktika jednání s lidmi
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Náročné komunikační situace v práci s lidmi s duševním onemocněním
Konflikt a agrese Mgr. Gabriela Mahrová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Komunikace Společenská kultura
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Správné vyplnění volného času VY_32_INOVACE_11 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Asertivita.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Komunikace citů „Každý se může rozzlobit – to je snadné. Avšak rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Zásady dobré komunikace
OSOBNOST.
Asertivita jako obrana proti manipulaci Typy manipulátorů
PSFA 2 Přednáška č.4 Téma: Asertivita.
Principy, zásady a chyby
Charakteristiky zdravé komunikace
, PREZENTAČNÍ TECHNIKY Poznání sebe sama ve skupině (jak jednám při hromadné aktivitě)
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Komunikace Základní prostředek výměny informací
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Zdravá škola.
Komunikace ve styku s veřejností , v řízení a vedení lidí
Asertivita.
Zpracovala: Simona Hyková
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Nebezpečné situace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ASERTIVITA.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
ZÁKLADY ASERTIVITY.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Komunikace – základní pojmy: Communicare (lat.) - pracovat na něčem společném - být účasten - sdílet se - oznámit, radit se - domlouvat se - sjednotit.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.19_asertivni_techniky Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
KOMUNIKAČNÍ STYLY. PasivníManipulativníAgresivníAsertivní.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.18_manipulace Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Asertivita Mgr. Vladimír Velešík.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ III.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Asertivita.
Náročné životní situace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita

ASERTIVITA

Způsob komunikace, který zvýrazňuje vztahy mezi lidmi Ovlivňuje psychickou pohodu v rodinném soužití

Pasivní člověk Ustupuje ostatním, je nejistý, stále se omlouvá, vyhýbá se výměně názorů – vybije si vztek na někom slabším, chybí mu sebejistota v projevu, nedokáže se prosadit

Agresivní člověk Je stále připraven k útoku, zraňuje a ponižuje druhé, všechno ví nejlíp, neumí přiznat vlastní chyby, prosazuje se na úkor ostatních

Manipulativní člověk Snaží se dosáhnout toho, co chce, oklikou, odvolává se na názory druhých, snaží se přimět jiné, aby se chovali tak, jak chce on. K manipulaci používá pláč, křik, výčitky, sliby, lichotky apod.

Asertivní člověk Přebírá plnou odpovědnost za své chování. Ví, co chce dělat a jak to bude dělat. Je aktivní, vyhýbá se agresi i manipulaci. Přímo říká, co cítí, umí naslouchat, přiznat chybu, přistoupit na dohodu, spolupracovat

Asertivní chování nás učí: Snášet bez stresu složité situace Jasně a přiměřeně vyjadřovat své pocity Podělit se o radost Přijmout odmítnutí bez pocitu urážky Přijmout kritiku bez pocitu vzdoru Umět situaci zhodnotit i přijmout pochvalu Prosadit své požadavky Citlivě naslouchat druhému Uzavírat rozumné dohody Spolupracovat s ostatními

Být asertivní znamená – prosadit se a zároveň brát ohled na potřeby druhých

Rodinná výchova – Zdravý životní styl 2 (PaedDr. Eva Marádová, CSc.) Zdroje: Rodinná výchova – Zdravý životní styl 2 (PaedDr. Eva Marádová, CSc.)