Nové nastavení regulace v plynárenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Ekonomika investic.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Zásadní změny v novele energetického zákona
Finanční analýza.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Státní energetická inspekce
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Očekávané změny ekonomické regulace v dalším období III. regulační období Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad Tábor CIRED 2009.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Nové nastavení regulace v plynárenství Martina Krčová místopředsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013

Průběh rozhodování ERÚ o zkrácení III. RO V průběhu III. regulačního období zahájil ERÚ analýzy v oblasti investic a odpisů a zjistil, že některé společnosti ve významné míře neinvestují zpět do licencované činnosti povolené (přeceněné) odpisy. ERÚ se 2x pokusil novelizovat regulační vyhlášku tak, aby zabezpečil, že přiznané prostředky budou vloženy zpět do regulované činnosti. Další zjištěné nedostatky III. regulačního období: Diskriminující dopad použití provedeného přecenění v regulovaných cenách na jednotlivé společnosti. Neexistující povinnost regulovaného subjektu investovat zpět v rámci regulované činnosti. Nekompatibilita uznání přecenění v regulovaných cenách s § 19a energetického zákona.

Nepřiměřené výnosy společností plynoucí z použití přeceněných hodnot v regulaci pro III. regulační období Kde úřad identifikoval problémy v regulaci, které přineslo přecenění: Navýšení vstupní hodnoty základny pro výpočet zisku – uměle navýšená základna aktiv. Změna výpočtu meziroční změny základny pro výpočet zisku – uměle navýšený zisk. Uznání přeceněných odpisů a dopad chybějícího mechanismu korekce neproinvestovaných odpisů – nepřiměřená výše odpisů. Celkový nepřiměřený výnos u plynárenských společností činí za roky 2010-2013 5,01 mld. Kč Kdyby úřad vyloučil nepřiměřené výnosy byla by cena pro rok 2013 (domácnosti a maloodběry s roční spotřebou do 630 MWh) nižší v průměru o 5 %.

Co dělá ERÚ pro nápravu ? Změna přístupu k nastavení systému regulace, který neodráží zmocnění, práva a povinnosti v energetickém zákoně, a nastavení vstupních parametrů IV. regulačního období pro regulované subjekty v souladu s energetickým zákonem (vyloučení vlivu přecenění při stanovování parametrů regulace). Ukončení III. regulačního období v plynárenství k 31. 12. 2013 a vydání nové regulační vyhlášky s pravidly pro IV. regulační období (1. 1. 2014 až 31. 12. 2018) pro odvětví plynárenství. Nastavení regulačního mechanismu, který zajistí použití dosud neproinvestovaných prostředků, které byly již uhrazeny konečným zákazníkem.

Veřejné konzultační procesy (VKP) První konzultační proces má zmapovat situaci a názor veřejnosti, zda zkrátit III. regulační období. Výsledkem není jednoznačné odmítnutí veřejnosti – sektor plynárenství v žádném případě není v názoru jednotný. Úřad stále přijímá související podněty a konstruktivní návrhy možnosti řešení. Druhý konzultační proces probíhá k nastavení parametrů IV. regulačního období a bude trvat do půlky července. Bude vedena široká diskuze s regulovanými subjekty nad nastavením parametrů, přičemž nastavení parametrů musí být v souladu se zněním energetického zákona. 5