Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.17_sacharidy Název: Sacharidy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní láky/Sacharidy Vytvořeno: 31. 3. 2012 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.
Sacharidy Nejrozšířenější přírodní látky. Obsahují v molekule C, H, O. Ve všech rostlinných a živočišných buňkách. Lidský organismus přijímá sacharidy především v potravě.
V rostlinách vznikají sacharidy fotosyntézou? Co je to fotosyntéza? Reakce vzdušného oxidu uhličitého CO2 a vody H2O účinkem energie (slunečního záření). Katalyzátorem je chlorofyl (přírodní barvivo). 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 Přeměna anorganických látek na látky organické.
Funkce sacharidů Dělení sacharidů zásobní látky zdroj energie stavební funkce Dělení sacharidů sacharidy složité oligosacharidy (do 10 jednotek) polysacharidy jednoduché monosacharidy
MONOSACHARIDY Nelze je dále dělit na jednodušší. Stavební jednotka složitějších sacharidů. Polyhydroxyderiváty karbonylových sloučenin. Aldózy – kromě hydroxylových sloučenin obsahují aldehydickou skupinu - CHO. Ketózy – kromě hydroxylových sloučenin obsahují ketonickou skupinu - CO -.
D-glukosa (hroznový cukr) Patří mezi aldózy. Bílá krystalická látka sladké chuti, rozpustná ve vodě. Vyskytuje se ve všech sladkých plodech, v medu, nejvíce ve vinných hroznech, v malém množství i v krvi. Používá se v lékařství jako umělá výživa, k výrobě ethanolu, kys. citrónové, vitamínu C.
Fruktóza (ovocný cukr) Patří mezi ketosy Je nejsladší sacharid. Je obsažen v medu, v ovocných šťávách a některých druzích zeleniny. Játra rozkládají fruktózu na tuky a další látky. Galaktóza Je obsažena v mateřském mléce.