Intuitivní rozhodování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Obecná psychologie II
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_08.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_20.
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
Proces komunikace VYSÍLAČPŘIJÍMAČ Předávat myšlenky Porozumět informaci PŘENOS ZakódovatDekódovat Poruchy.
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_09.
Masarykovo Gymnázium Vsetín
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_81.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Metody kvalitativního výzkumu 5. Metoda Focus Groups
Absolventská práce.
Michal Pek.  Označení lidí, organizací, akcí, praktik a myšlenek  Vlastní interpretace filosofie, vědy a náboženství  Prvky okultismu, mýtické a magické.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Autor: Mgr. Dana Forýtková
Chování spotřebitele Druhý seminář.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Učíme se aktivně a s porozuměním díky hlasování Jana Končelová Vlachovice 2011.
Renata Holubová, PřF UP Olomouc
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
VÝZKUM A INTERNET Internet Advertising Conference Vít Smékal, OMG
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Intuitivní rozhodování
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Modely tvorby rozhodnutí a metody tvorby nových koncepcí
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Intuitivní rozhodování Argumenty v jeho prospěch

Zásadní role nevědomí Ve prospěch zásadní role intuice mluví současná mainstreamová psychologie: intuice výsledkem zpracování informací, které se děje nikoliv ve vědomí (explicitní uvažování), nýbrž které se odehrává „v tichosti“ v nevědomí nevědomé děje jsou však drtivou většinou všech dějů, které se v mozku dějí! Jaký je vlastně poměr vědomého a nevědomého zpracování informací? vědomí nikoliv špička ledovce, ale sněhová koule na ní cca 1 miliontina všech informací putujících každou sekundu do mozku se objeví ve vědomí Nebylo by tedy nesmyslné předpokládat, že nevědomí toho i drtivou většinu vymyslí + rozhodne Nevědomí není statický rezervoár (model knihovny) ale neustále pracující systém, viz např.: aktivita modulu rozpoznávání tváří v hlubokém komatu nevědomé reakce na podprahové stimuly

Příklady výborně fungující intuice Příklady výborně fungujícího intuitivního rozhodování či myšlení řízení kola, auta Kleinův hasič experiment Pawela Lewického výzkum se zdravotními sestrami příklady mnoha vědeckých objevů Michael Brown, laureát Nobelovy ceny za medicínu: občas jsme cítili, jako by nás něco vedlo, od jednoho kroku ke druhému, věděli jsme jak postupovat, ale nevěděli jsme, jak to víme Guy Claxton: mluví za mnoho předních vědců vzpomínka z buddhistického kurzu

I Kahneman jakožto hlavní „hledač“ chyb intuitivního myšlení uznává: Uznání autorit I Kahneman jakožto hlavní „hledač“ chyb intuitivního myšlení uznává: "Jak proplouváme svými životy, obvykle si dovolujeme řídit se svými dojmy a pocity; důvěra, kterou máme ve své intuitivní názory a preference, většinou bývá oprávněná." intuice většinou obdivuhodně přesná Práce Garyho Kleina je „oslavou intuice“

Univerzálnost intuice Je intuice případně schopna zajistit sama veškeré rozhodování? Zdá se, že ano… Též lze zkoumat metodou fenomenologie (introspekce)

Snadnost intuice Nyní mluvíme o intuici neúsilí (Systém 1) Intuice je spontánní, tedy bezpracná.

Rychlost Odpověď intuice dostaneme prakticky ihned (evolučně velmi výhodné)  časová úspora, náskok, flexibilita Kahneman: intuice = Systém 1 = rychlé myšlení

Souhrn – možné argumenty 7 možných důvodů ve prospěch intuice Práce mozku především nevědomá + intuice hlasem nevědomí Intuice je schopna odpovídat na jakoukoliv otázku Intuice je nutným východiskem Intuice pracuje výborně Intuice je bezpracná Intuice je rychlá Uznání autorit (Klein, Kahneman)