Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Advertisements

TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Násobení lomených výrazů
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Dělení lomených výrazů
Kalorimetrie měření tepla
Měrná tepelná kapacita látky
Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Konstrukce lichoběžníku
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Zobrazení tenkou čočkou
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Třída 3.B 15. hodina.
je obsažena ve vzduchu, není vidět
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření 28. 7. 2012 Ročník osmý - tercie Stručný obsah Tání pevné látky – teorie a příklady Způsob využití Opakování učiva a procvičení na příkladech Autor Mgr. Albert Vacek Kód VY_32_INOVACE_26_FVAC01 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Tání pevné látky led voda Pevná látka led Kapalina voda tání Q Dodáváme teplo Q = L Tání je děj, kdy se pevná látka při teplotě tání přeměňuje na kapalinu téže teploty.

Teplota tání - tuhnutí Závisí druhu látky a jejím složení Závisí na čistotě látky a dá se změnit (osolený led roztaje dříve než čistý led) Na atmosférickém tlaku U krystalických látek je to konkrétní teplota u látek amorfních je to teplotní rozdíl Při změně skupenství se u krystalických látek objem zvětšuje u amorfních zmenšuje

Skupenské teplo tání [ J ] Lt = m. lt Skupenské teplo tání Lt je teplo které musíme dodat pevné látce při teplotě tání aby se přeměnila v kapalinu téže teploty. Lt = m. lt [ J ] m = hmotnost tělesa lt =měrné skupenské teplo tání

Ledu dodáme teplo 37600J. Q = L + Q1 = m.lt + m.c.(t1 - t0) Jaké množství tepla dodáme 100g ledu o teplotě 0oC , aby se přeměnil na vodu o teplotě 10oC ? c = 4200J/kg oC lt = 334KJ/kg m = 100g = 0,1kg t0 = 0 oC t1 = 10 oC c = 4200J/kg oC lt = 334KJ/kg Ledu dodáme teplo 37600J. Q = L + Q1 = m.lt + m.c.(t1 - t0) Q = 0,1 . 334 000 + 0,1. 4200. (10 – 0) Q = 37600 J

Tuhnutí pevné látky voda led Kapalina voda Pevná látka led Q tuhnutí Odebíráme teplo Q Tuhnutí je děj, kdy se kapalina při teplotě tuhnutí mění na pevnou látku téže teploty. Skupenské teplo tání = skupenské teplo tuhnutí

Jaké množství tepla musíme odebrat 0,5kg vody o teplotě 0oC,aby se přeměnila v led o teplotě -2oC ? cl =2100 J/kg°C lt = 334KJ/kg m = 0,5 kg t1 = 0oC t2 = -2oC cl =2100 J/kg lt = 334KJ/kg Vodě musíme odebrat 169 100 J tepla. Q = - Lt + Q1 = -m . lt + m. cl . ( t2 – t1) Q = -0,5.334000 + 0,5.2100.(-2 - 0) Q = - 169100 J