Jméno autora výukového materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEVY ŽIVOTA ŽIVOČICHŮ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
ANOTACE Didaktická hra, která procvičuje znalosti z prvouky a přírodovědy. Upevňuje znalosti z oboru živé přírody a jejího rozdělení. AUTORTereza Skálová.
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_468.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
HÁDANKY Z LESA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Test Čtvrtek, 2.3..
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
ZIMNÍ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Stopy zvířat Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Společenstva lesů Živočichové
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
VY_52_INOVACE_13_Zvířata v zimě
Vztah živočichů a neživé přírody
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Člověk a jeho svět 4. ročník
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
VY_32_INOVACE_09_ Přírodověda pro 4. ročník
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Různé podmínky života na Zemi
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
VY_32_INOVACE_28_Blatouch_bahenni Přírodověda - 5. ročník
Termika VY_32_INOVACE_05-55 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_58_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ŠABLONA III/2 ŽIVOČICHOVÉ Mgr
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní skupiny živočichů
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_32_PTÁCI Mgr. Petra Kukuczková Prvouka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): listopad 2011 Ročník: 4
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Les - živočichové Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_16_Ekosystémy Vzdělávací.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva.
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
1. 1.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Jméno autora výukového materiálu Maruničová Soňa Datum (období,ve kterém byl vytvořen) 11/2011 Ročník,pro který je výukový materiál určen 4. ročník Vzdělávací oblast/obor/tem.okruh/téma Přírodověda – zima, příroda v zimě Metodický list/anotace Materiál je vytvořen pro žáky čtvrtých ročníků a je zaměřen na změny v přírodě a děje odehrávající se v zimě.

Život v zimní přírodě V zimním období jsou nepříznivé životní podmínky: voda mrzne, vzduch se ochlazuje, dny jsou kratší než noci. Je nedostatek tepla a světla. Život v přírodě se však úplně nezastaví. Hovoříme o období zimního klidu.

Rostliny v zimě Rostliny nemohou ze zamrzlé země přijímat svými kořeny vodu s živinami pro svůj růst a vývoj. Dužnaté části rostlin v zimním období hynou. U jednoletých rostlin přečkávají semena. U dvouletých a vytrvalých rostlin vytrvají přes nepříznivé podmínky podzemní části (u bylin), u dřevin i části nadzemní. Opadavé dřeviny přezimují bez listů.

Pozorování volně žijících živočichů Ve volné přírodě můžeme v zimním období spatřit ve sněhu stopy mnoha živočichů. Jsou to především teplokrevní živočichové, kteří jsou schopni udržovat si stálou tělesnou teplotu. V přírodě naleznou přes zimu dostatek potravy především ptáci živící se semeny nebo draví ptáci. Hmyzožraví ptáci nebo čápi živící se obojživelníky by zde uhynuli hladem, proto přečkávají zimu v teplejších krajích. Ze savců jsou po celou zimu aktivní někteří býložravci, kteří naleznou i v zimě potravu, a některé masožravé šelmy. srnec srna(samice) jelen laň (samice

Přezimující živočichové Někteří živočichové přečkávají zimu uryti ve skrýších. Přežívají ve stavu strnulosti. Teplota jejich těla kolísá podle teploty okolního prostředí. Nazýváme je studenokrevní živočichové. Patří mezi ně ryby, obojživelníci a plazi. Mezi živočichy, jejichž život závisí na teplotě prostředí a zimu přečkávají v úkrytu, patří také hmyz. Živočichové, kteří jsou schopni si udržovat stálou tělesnou teplotu, jsou teplokrevní živočichové. Patří mezi ně ptáci a savci. Někteří z nich jsou celou zimu aktivní v podzemí nebo se pohybují ve volné přírodě. Někteří teplokrevní savci zimu prospí zimním spánkem.

Citace: http://office. microsoft. com/en-us/images/similar