Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_19 Bílkoviny Téma sady: Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Bílkoviny, dělení, důkazy, struktura, biologická aktivita Metodický obsah: Výklad nového učiva
Bílkoviny Obr. č.1: Luštěniny zdroj bílkovin Bílkoviny jsou makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale i dusíku, popř. síry a fosforu. Jsou základní látkou všech organismů. Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy živočichů. Organismus není schopen vytvářet bílkoviny z minerálních látek tak, jako rostliny, proto je musí přijímat v potravě (maso, mléko, vejce).
Důkaz bílkovin Xantoproteinová reakce ke vzorku bílkoviny přidáme konc. kyselinudusičnou HNO3, směs opatrně zahřejeme k varu - přidáme takové množství konc. roztoku amoniaku, až žlutá barva přejde na oranžovou Obrázek č. 2: Vejce
Důkaz bílkovin Biuretova reakce smícháme stejné množství vzorku bílkoviny a 10% roztoku NaOH ke směsi po kapkách přidáváme 1% roztok CuSO4 ↓ modrofialová až červenofialová barva směsi
Struktura bílkovin Bílkoviny, odborně proteiny, patří mezi makromolekuly (biopolymery), jsou složené z aminokyselin. V bílkovinách jsou aminokyseliny vzájemně vázány aminoskupinami -NH2 a karboxylovými skupinami –COOH amidovou vazbou –NH–CO– (amidy). Tato vazba se u bílkovin nazývá peptidická.
Struktura bílkovin Primární struktura udává pořadí aminokyselin v bílkovinném řetězci 2. Sekundární struktura prostorové uspořádání „na krátké vzdálenosti“, tzn. mezi několika po sobě jdoucími aminokyselinami významné struktury: α – helix, β – složeného listu
Sekundární struktura struktura α – helix struktura β – složeného listu ↓ ↓ levo– i pravo- točivá šroubovice 2 aminokyseliny závity drží vodíkové můstky pod sebou v jedné rovině
Struktura bílkovin 3. Terciární struktura - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce má význam pro zachování biologických vlastností bílkovin (tzv. biologická aktivita), zachování přenosu genetických informací Obr. č. 3: Terciární struktura
Struktura bílkovin 4. Kvartérní struktura - nejsložitější struktura bílkovinné řetězce se chápou jako podskupiny takovéto uspořádání vykazují jen složitější komplexy bílkovin, např. lidská DNA Obr. č. 4: Vlákno DNA
Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN 80-86237-05-2 2. Beneš, P., Pumr, V., Banýr, J.: Základy chemie 2, FORTUNA, Praha, 1997, ISBN 80-7168-312-4 3. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 2.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2004, ISBN 80-7182-141-1 4. Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN 80-85937-08-5 5. wikipedia
Zdroje, autorská práva a citace Obr. č.1: Luštěniny. Zdroj obrázku: RASBAK. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg#filehistory Obr. č. 2: Vejce. Zdroj obrázku: SNOWMANRADIO. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Senegal_egg_10s06.JPG Obr. č. 3: Terciární struktura. Zdroj obrázku: REO ON. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3D_protein.jpg Obr. č. 4: Vlákno DNA. Zdroj obrázku: PROFIMEDIA. Profimedia [online]. [cit. 8.7.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novinky.cz/veda-skoly/265702-lidska-dna-je-plna-genu-viru-starych-miliony-let.html Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název díla: Bílkoviny Datum vzniku: duben 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.