Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Advertisements

Kružnice Sečná rovina je kolmá k ose kuželové plochy.
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Vzájemná poloha kružnice a přímky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vzájemná poloha dvou kružnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_05.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
KUŽELOSEČKY 1. Kružnice Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
Úplné kvadratické rovnice
KRUŽNICE.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_03.
Derivace Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Hyperbola Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných různých bodů F1, F2 , které nazýváme ohniska, konstantní absolutní hodnotu rozdílu.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Komplexní čísla goniometrický tvar Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Vzájemná poloha přímky a kružnice
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Vzájemné polohy 8. ročník
Funkce více proměnných.
Neúplné kvadratické rovnice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Komplexní čísla algebraický.
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Diferenciální geometrie křivek
Kuželosečky.
* Kružnice a kruh Matematika – 8. ročník *
VY_42_INOVACE_422_VZÁJEMNÁ POLOHA DVOU KRUŽNIC 2 Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
Parametrické vyjádření přímky v prostoru
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
PARABOLA Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_01.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přímka a kuželosečka – řešené příklady
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_04.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Obecná rovnice přímky v rovině
III. část – Vzájemná poloha přímky
Parabola.
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Elipsa.
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Goniometrické rovnice.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
VY_32_INOVACE_AGEO_07 Analytická geometrie Kružnice.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Parabola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Hyperbola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Vzájemná poloha dvou kružnic
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
III. část – Vzájemná poloha přímky
IV. část – Vzájemná poloha dvou
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Vzájemná poloha dvou kružnic
Analytický geometrie kvadratických útvarů
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Transkript prezentace:

Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY 1

Kružnice jako kuželosečka Kružnici jako kuželosečku tvoří průnik kuželové plochy a roviny kolmé na osu kuželové plochy.

Kružnice jako množina bodů Kružnici lze definovat i jako množinu bodů v rovině: Kružnice je množina všech bodů, které mají od daného bodu (středu) stejnou vzdálenost (poloměr). Pro libovolný bod X[x;y] na kružnici se středem v počátku souřadnic platí dle Pythagorovy věty následující (viz obrázek): x2 + y2 = r2 Tento vztah se nazývá základní rovnice kružnice. X[x;y] S[0;0] x y r

Kružnice jako množina bodů Pro libovolný bod X[x;y] na kružnici se středem v bodě S[m;n] platí dle Pythagorovy věty následující (viz obrázek): (x – m)2 + (y – n)2 = r2 Protože je z rovnice patrný poloměr i souřadnice středu, nazývá se tato rovnice středovou rovnicí kružnice. y y X[x;y] r y – n S[m;n] n × x – m m x x

Kružnice jako množina bodů Odstraňme závorky ze středového tvaru rovnice kružnice a převeďme všechny členy na levou stranu: (x – m)2 + (y – n)2 = r2 x2 – 2mx + m2 + y2 – 2ny + n2 – r2 = 0 x2 + y2 – 2mx – 2ny + m2 + n2 – r2 = 0 Nahrazením –2m = A, –2n = B a m2 + n2 – r2 = C lze rovnici zapsat jako x2 + y2 + Ax + By + C = 0 Tato rovnice ze nazývá obecná rovnice kružnice. Poznámka: Ne vždy tato rovnice vyjadřuje rovnici kružnice. V některých připadech totiž koeficient C může způsobit zápornou hodnotu na pravé straně středové rovnice (r2 < 0), což u kružnice nelze.

Parametrické vyjádření přímky Obdobně jako má přímka v rovině parametrické vyjádření, má toto vyjádření i kružnice: x = r · cos t + m y = r · sin t + n kde t je parametr vyjadřující úhel (viz obrázek), který může nabývat hodnot z intervalu <0;2π). y y X[x;y] r t S[m;n] n × m x x

Převod obecné rovnice na středovou Při odvozování obecné rovnice ze středové byl písmenem A nahrazen výraz –2m. Z toho plyne, že m = –A/2 a obdobně n = –B/2. Příklad: Je dána obecná rovnice kružnice x2 + y2 – 4x + 8y – 5 = 0. Určete střed a poloměr této kružnice. A = –4, tedy m = 2, B = 8, tedy n = –4. Středová rovnice kružnice tedy bude: (x – 2)2 + (y – (–4))2 – 5 = 4 + 16 Vysvětlení k pravé straně: výraz (x – 2)2 = x2 – 4x + 4 se nerovná výrazu x2– 4x, který byl v obecné rovnici, je o 4 větší. Jelikož jsme si tuto hodnotu přidali na levé straně rovnice, musíme ji přidat i na pravé straně. Obdobně výraz (y – (–4))2 = (y + 4)2 = y2 + 8y + 16 je větší o 16. (x – 2)2 + (y + 4)2 = 4 + 16 + 5 (x – 2)2 + (y + 4)2 = 25 Střed kružnice má tedy souřadnice [2;–4] a poloměr je √25 = 5.

Vzájemná poloha přímky a kružnice Přímka může ležet mimo kružnici (přímka p1), potom s ní nemá žádný společný bod. Takové přímce se říká nesečna. x0 y0 T[x0;y0] p3 Pokud se přímka kružnice dotýká (přímka p3), má s ní jeden společný bod. Takové přímce se říká tečna. Rovnice tečny, která se kružnice dotýká v bodě T[x0;y0], je: (x – m)(x0 – m) + (y – n)(y0 – n) = r2 y p2 Pokud přímka kružnici protíná (přímka p2), má s ní dva společné body. Takové přímce se říká sečna. r S n × m x