NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Advertisements

Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
STŘEDOVĚK Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
12.LUCEMBURKOVÉ.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
. Karel IV. Dějepis – 7. ročník.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
KAREL IV..
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V, 280 02 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18 TEMA: Čas 4.ročník - LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNU anotace: výklad s úkoly k učebnici pro 4.ročník (FRAUS – SPOLEČNOST) – Jan Lucemburský, Karel IV., česká a moravská středověká města, země koruny české

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNU Jan Lucemburský (14) se oženil s Eliškou Přemyslovnou(18) nenašel cestu k české šlechtě vyhledával bitvy a turnaje, byl obdivovaným rytířem padl v bitvě u Kresčaku - v té době již slepý známá jsou jeho slova : Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal.

Karel IV. (1346 – 1378) syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny původním jménem Václav jméno Karel obdržel jako chlapec ve Francii jeden z nejvýznamnějších českých panovníků římskoněmecký císař Otec vlasti, zemřel zřejmě na zápal plic příjezd Karla IV. do Říma ke korunovaci na císaře (rok 1355)

KAREL IV. NOVÉ MĚSTO PRAŽSKÉ KARLŮV MOST KARLOVA UNIVERZITA dnešní Praha 1 a Praha 2 KARLŮV MOST nahradil Juditin most – prý se do něj přidávala vejce KARLOVA UNIVERZITA 1348 – fakulta lékařská, teologická, právnická, svobodných umění nejstarší ve střední Evropě

KAREL IV. na Pražském hradě - gotika KARLŠTEJN 30km JV od Prahy KATEDRÁLA SVATÉHO VÍTA na Pražském hradě - gotika ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLONOTY jablko, žezlo, koruna, meč, nádobky na posvátné oleje

KAREL IV. - ÚKOLY Karel IV. byl synem ________ a _________. Založil novou část Prahy: ______________ . Na Pražském hradě započal s výstavbou katedrály ________________ . Založil v Praze první __________ ve střední Evropě. Nechal postavit hrad _____________ . Dal zhotovit symboly panovnické moci : č______ k_____________ k___________ . Na dlouhá léta zajistil pro zemi (vítězné války – mír). Všechny spory se snažil řešit (osobními souboji – jednáním).

KAREL IV. - ODPOVĚDI Karel IV. byl synem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Založil novou část Prahy: Nové Město pražské. Na Pražském hradě započal s výstavbou katedrály svatého Víta. Založil v Praze první univerzitu ve střední Evropě. Nechal postavit hrad Karlštejn . Dal zhotovit symboly panovnické moci : české korunovační klenoty. Na dlouhá léta zajistil pro zemi mír. Všechny spory se snažil řešit jednáním.

ČESKÁ STŘEDOVĚKÁ MĚSTA druhé největší město Českého království–Kutná Hora kamenná kašna v Kutné Hoře chrám svaté Barbory – gotický skvost Jindřichův Hradec středověké hradby v Třeboni

MORAVSKÁ STŘEDOVĚKÁ MĚSTA olomoucké středověké opevnění brněnské náměstí ve středověku Znojmo

STŘEDOVĚKÁ MĚSTA hrad s hradbami náměstí s kašnou, tržištěm a pranýřem úkol: podle předchozích obrázků zkus popsat hlavní části středověkého města ulice pokrývalo bláto a splašky šířili se nakažlivé nemoci – morové epidemie hrad s hradbami náměstí s kašnou, tržištěm a pranýřem radnice s podloubím farní kostel se školou hřbitov gotický morový sloup v Kutné Hoře

ZEMĚ KORUNY ČESKÉ vyjmenuj území, která tvořila český stát základ tvořilo: České království král Moravské markrabství markrabě vyjmenuj území, která tvořila český stát

ÚKOLY Vyber nebo doplň správný údaj V roce 1310, to znamená na počátku(13. – 14.) století, si česká šlechta zvolila nového krále, který se jmenoval Jan(Lucemburský – Přemyslovský). Panovníkem se stal poté, co si vzal princeznu(Elišku – Anežku) Přemyslovnu. Svému synovi dali jméno ______ , později získal jméno ______ . Za vlády Karla IV. země(vzkvétala – byla zpustlá) a všude vládl(nepořádek – pořádek). Král(zvelebil – pustošil) České království. Nechal postavit mnoho staveb zejména v (renesančním – gotickém) stylu. Ne nadarmo získal přezdívku _______ ________ .

ÚKOLY - ŘEŠENÍ Vyber nebo doplň správný údaj V roce 1310, to znamená na počátku 14. století, si česká šlechta zvolila nového krále, který se jmenoval Jan Lucemburský . Panovníkem se stal poté, co si vzal princeznu Elišku Přemyslovnu. Svému synovi dali jméno Václav, později získal jméno Karel. Za vlády Karla IV. země vzkvétala a všude vládl pořádek. Král zvelebil České království. Nechal postavit mnoho staveb zejména v gotickém stylu. Ne nadarmo získal přezdívku Otec vlasti.

Citace: obr. Jan Lucemburský s českou šlechtou: atanova-zasuvka. blog Citace: obr. Jan Lucemburský s českou šlechtou: atanova-zasuvka.blog.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=R2p&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=uAFHP_6fD6gPCM:&imgrefurl=http://atanova-zasuvka.blog.cz/1012/jan-lucembursky-ozraly-nezodpovedny-hulvat&docid=t0PKFkai4UHbtM&imgurl=http://nd04.jxs.cz/302/505/2490709185_71730562_o2.jpg&w=583&h=361&ei=VnveUL-rNMrHsga-gIHQCw&zoom=1&iact=hc&vpx=956&vpy=181&dur=11018&hovh=177&hovw=285&tx=128&ty=124&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=143&tbnw=233&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:15,s:0,i:133 obr. Bitva u Kresčaku: FROISSART, Jean. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Kres%C4%8Daku [online]. [cit. 19.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Kres%C4%8Dakunice.estranky.cz/fotoalbum/800-let---zlate-buly-sicilske/zlata-bula-sicilska.html.org/blog/?cat=2Sagna.cz/symbolika/s_odev.htm obr. Karel IV. s manželkami: gvp.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=idq&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=vVmaI1EBoInX8M:&imgrefurl=http://www.gvp.cz/~janotova/Karlovy%2520manzelky.htm&docid=wxtkqea5_R29FM&imgurl=http://www.gvp.cz/~janotova/karel%252520a%252520man%2525C5%2525BEelky.jpg&w=413&h=325&ei=XYTeUKvaCu7E4gSwy4GwDw&zoom=1&iact=hc&vpx=503&vpy=197&dur=16442&hovh=199&hovw=253&tx=171&ty=73&sig=105742126178767673350&page=2&tbnh=134&tbnw=170&start=31&ndsp=41&ved=1t:429,r:36,s:0,i:216 obr. Příjezd Karla IV. do Říma:malotridka.ic.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=rFaD7ueYOj3zHM:&imgrefurl=http://malotridka.ic.cz/pomucky/ceske-zeme-za-vlady-lucemburku-obrazky/&docid=OWSXhb0Bqza51M&imgurl=http://malotridka.ic.cz/gallery/historie72.jpg&w=1000&h=642&ei=FYbeUO7OFsGztAbqs4CAAw&zoom=1&iact=hc&vpx=1045&vpy=135&dur=2655&hovh=180&hovw=280&tx=145&ty=90&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=142&tbnw=222&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:7,s:0,i:106 obr. Nové Město pražské: LEDVINKA. starapraha.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=-CYa1OoRw57KfM:&imgrefurl=http://www.starapraha.cz/historie-praha-nove-mesto.php&docid=PWu5Ors6CE02JM&imgurl=http://www.starapraha.cz/historicke/411.jpg&w=646&h=414&ei=fIzeUMCwDoqj4gT3pID4Dw&zoom=1&iact=hc&vpx=485&vpy=129&dur=3946&hovh=180&hovw=281&tx=207&ty=124&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=130&tbnw=201&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:4,s:0,i:97

obr. Karlův most: HTTP://PRUVODCE-PRAHA.WZ.CZ/IMAGES/KARLUV_MOST_MALA.JPG, Jean. http://pruvodce-praha.wz.cz/images/karluv_most_mala.jpg [online]. [cit. 19.11.2013]. Dostupný na WWW: http://pruvodce-praha.wz.cz/images/karluv_most_mala.jpgwiki/Bitva_u_Kres%C4%8Dakunice.estranky.cz/fotoalbum/800-let---zlate-buly-sicilske/zlata-bula-sicilska.html.org/blog/?cat=2Sagna.cz/symbolika/s_odev.htm obr. Karlova univerzita: HTTP://UPLOAD.WIKIMEDIA.ORG/WIKIPEDIA/COMMONS/B/B5/KARLOVA_UNIVERZITA.JPG. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Karlova_univerzita.JPGimages/vylet/uzivatele/vlasta79/znojmo-aac.jpg [online]. [cit. 19.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Karlova_univerzita.JPGages/vylet/uzivatele/vlasta79/znojmo-aac.jpg obr. Karlštejn: ckmiko.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=EuAFfGP_boEb4M:&imgrefurl=http://www.ckmiko.cz/modules/tableadmin2/external/imageext_new.php%3Fimage%3DWG9%252BY3N%252Ba2FybHN0ZWpuLmpwZ35nYWxlcmllfm9icmF6ZWtfY291bnRlcn4xNTJ%252BZ2FsZXJpZX4xfjg5fm9Z%26TB_iframe%3Dtrue%26width%3D460%26height%3D327%26modal%3Dtrue&docid=8lVqjnekhNtqpM&imgurl=http://www.ckmiko.cz/data/galerie/karlstejn.jpg&w=460&h=327&ei=7pXeULb0IqOD4gS0toHgBg&zoom=1&iact=hc&vpx=172&vpy=174&dur=492&hovh=187&hovw=263&tx=137&ty=125&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=141&tbnw=183&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:1,s:0,i:115 obr. Katedrála sv. Víta: zhola.com [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=Uy_TJnx0SUG0PM:&imgrefurl=http://zhola.com/praha/cz.php%3Fst%3Dkatedralasvvita&docid=Oaoxo7hvc9HCtM&imgurl=http://zhola.com/praha/data/35916063416vitCelyZlutomodry610.jpg&w=610&h=556&ei=s5feUM_7GIrc4QTujoGADQ&zoom=1&iact=hc&vpx=210&vpy=119&dur=910&hovh=214&hovw=235&tx=118&ty=123&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=144&tbnw=162&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:1,s:0,i:88 obr. Kamenná kašna v Kutné Hoře: kutna-hora.wz.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=EkE&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=yyMbhg2uy_cX_M:&imgrefurl=http://www.kutna-hora.wz.cz/kamenna-kasna.htm&docid=PJK0s0QENVn4fM&imgurl=http://www.kutna-hora.wz.cz/kasna.jpg&w=640&h=480&ei=-7feUJDfN-eB4gS-s4DwCg&zoom=1&iact=hc&vpx=274&vpy=126&dur=8182&hovh=194&hovw=259&tx=95&ty=75&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=138&tbnw=180&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:2,s:0,i:94

obr. Chrám sv. Barbory: jitka09. blogspot. com [online]. [cit. 29. 12 obr. Chrám sv. Barbory: jitka09.blogspot.com [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=IfXc8FCy9u5aWM:&imgrefurl=http://jitka09.blogspot.com/2009/11/svata-barbora-412.html&docid=Nso0lezDtNNbTM&imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_nWJAvrptcLA/SxPAQXstd3I/AAAAAAAAANc/DHtqnC8cyUM/s1600/800px-KUTNA_HORA_%25252528js%25252529_11.jpg&w=800&h=522&ei=CbreUOPqAuz54QSmz4HgBg&zoom=1&iact=hc&vpx=804&vpy=295&dur=3696&hovh=181&hovw=278&tx=194&ty=123&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=144&tbnw=218&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:13,s:0,i:124 obr. Jindřichův Hradec: babyfriendlyregion.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=ynZ&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=9h0nGdMqw9LA_M:&imgrefurl=http://www.babyfriendlyregion.cz/%3Fp%3D1481&docid=Jbhqw4pOinJORM&itg=1&imgurl=http://www.babyfriendlyregion.cz/wp-content/uploads/2010/09/Jind%2525C5%252599ich%2525C5%2525AFv-Hradec.jpg&w=400&h=260&ei=5r3eUKVBxuS1Bt-5gaAO&zoom=1&iact=hc&vpx=655&vpy=141&dur=2692&hovh=181&hovw=279&tx=119&ty=108&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=154&tbnw=260&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:4,s:0,i:97 obr. Hradby v Třeboni:HTTP://ITRAS.CZ/FOTOGALERIE/TREBON/VELKE/MESTSKE-HRADBY-TREBON-002.JPGA.ORG/WIKIPEDIA/COMMONS/B/B5/KARLOVA_UNIVERZITA.JPG. http://itras.cz/fotogalerie/trebon/velke/mestske-hradby-trebon-002.jpg [online]. [cit. 19.11.2013]. Dostupný na WWW: http://itras.cz/fotogalerie/trebon/velke/mestske-hradby-trebon-002.jpg.org/wikipedia/commons/b/b5/Karlova_univerzita.JPGages/vylet/uzivatele/vlasta79/znojmo-aac.jpg obr. Opevnění Olomouce: turistik.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=vru&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=ZR1_Gl8wDC5IGM:&imgrefurl=http://www.turistik.cz/cz/kraje/olomoucky-kraj/okres-olomouc/olomouc/stredoveke-opevneni-olomouc/galerie/&docid=r82fbIq2E1aoQM&imgurl=http://www.turistik.cz/cz/kraje/olomoucky-kraj/okres-olomouc/olomouc/stredoveke-opevneni-olomouc/galerie/ir/files/gallery/932/7999--c800x600.jpg&w=800&h=600&ei=3sPeUNTqMKSj4gSErYGACA&zoom=1&iact=hc&vpx=326&vpy=123&dur=160&hovh=194&hovw=259&tx=147&ty=105&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=132&tbnw=175&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:2,s:0,i:94

obr. Brněnské náměstí: publicmc.brno.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=5wu&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=vw6c5Nc94b0UaM:&imgrefurl=http://publicmc.brno.cz/index.php%3Fnav01%3D34%26nav02%3D221%26nav03%3D2875%26nav04%3D2597%26nav05%3D5235%26nav06%3D5253&docid=ngnCQ5CjYJCteM&imgurl=http://publicmc.brno.cz/galerie/obrazky/1169194103-v.jpg&w=574&h=418&ei=HsXeUIPUHJDptQaem4GoAg&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=126&dur=15791&hovh=192&hovw=263&tx=121&ty=166&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=136&tbnw=192&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0,i:85 obr. Znojmo: HTTP://WWW.VYLETNIK.CZ/IMAGES/VYLET/UZIVATELE/VLASTA79/ZNOJMO-AAC.JPGWZ.CZ/IMAGES/KARLUV_MOST_MALA.JPG. http://www.vyletnik.cz/images/vylet/uzivatele/vlasta79/znojmo-aac.jpg [online]. [cit. 19.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vyletnik.cz/images/vylet/uzivatele/vlasta79/znojmo-aac.jpg obr. Model středověkého města: cestyapamatky.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=ngXp1LqNutl2hM:&imgrefurl=http://cestyapamatky.cz/kolinsko/kourim&docid=7PiBMGYagGSKtM&imgurl=http://cestyapamatky.cz/img/foto/f/kourim-model2.jpg&w=800&h=533&ei=X8reUPb1Fq2N4gSt-YH4BQ&zoom=1&iact=hc&vpx=400&vpy=131&dur=6273&hovh=183&hovw=275&tx=185&ty=109&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=137&tbnw=193&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:2,s:0,i:91 obr. Morový sloup v Kutné Hoře: kutna-hora.wz.cz [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=CWv&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=0-ck4KRchjHUaM:&imgrefurl=http://www.kutna-hora.wz.cz/morovy-sloup-kutna-hora.htm&docid=8iSL4zEsZaksQM&imgurl=http://www.kutna-hora.wz.cz/morovy_sloup-1.jpg&w=480&h=640&ei=n83eUJ2QIMz54QTIvIHADQ&zoom=1&iact=hc&vpx=79&vpy=130&dur=7689&hovh=259&hovw=194&tx=127&ty=153&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=139&tbnw=99&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:1,s:0,i:131 obr. Mapa země koruny české: leccos.com [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&client=firefox-a&hs=8ZH&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=rOqpkkCcQ2cHgM:&imgrefurl=http://leccos.com/index.php/clanky/zeme-koruny-ceske&docid=4j50mni8pdxKxM&imgurl=http://leccos.com/pics/pic/zeme_koruny_ceske-_mapa_uzemi.jpg&w=600&h=688&ei=leLeUMGlNoXAtAbGjoCYBA&zoom=1&iact=rc&dur=417&sig=105742126178767673350&page=1&tbnh=140&tbnw=123&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:1,s:0,i:91&tx=97&ty=71