Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_51.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halogenidy.
Soli Rozdělení solí Charakteristika solí
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Názvosloví anorganických sloučenin
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HALOGENIDY.
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Jak se tvoří názvy halogenidů
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_21_FIKA
Název vzdělávacího materiálu Železo
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Halogenidy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Oxidační čísla - opakování
Název vzdělávacího materiálu Mysli ve fyzice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu Je stejná gravitace na zemi i na měsíci?
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblast Člověk a příroda Předmět Chemie Téma Soli Určeno pro 8. ročník Archivační kód VY_52_INOVACE_092 Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin Ing. Lenka Božková 1.5. 2011

Soli bezkyslíkatých kyselin

- Jsou odvozeny od bezkyslíkatých kyselin a dělí se na : Halogenidy (fluoridy, chloridy, bromidy a jodidy) Soli VI. A skupiny (např. sulfidy)

Co je to sůl? Je to sloučenina, která se skládá z iontu kovu a zůstatku kyseliny - např. chlorid sodný - NaCl http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlorid_sodn%C3%BD.PNG

Názvosloví Podstatné jméno je zůstatek bezkyslíkaté kyseliny s koncovkou –id Přídavné jméno je tvořeno názvem prvku a má příponu podle odpovídajícího oxidačního čísla Např. AgBr - bromid stříbrný ZnS - sulfid zinečnatý

Významné soli NaCl – halit( v překladu slaný kámen), česky sůl kamenná - je pozůstatkem mořské vody - krychlový minerál - získává se těžbou a nebo odpařením mořské vody - použití: ochucovadlo, konzervant, surovina pro výrobu chloru apod. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Halite_crystal.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2007.10.09_Merkers_sodium_chloride_crystals.jpg

- pro svoji zlatavou barvu se jí také říká kočičí zlato Fe S2 - pyrit (disulfid železnatý ) - je to významná železná ruda, která se ale používá spíš k výrobě kyseliny sírové - pro svoji zlatavou barvu se jí také říká kočičí zlato http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pyriteespagne.jpg

Není sůl jako sůl!

Anotace Zdroje Zdroj klipartů: www.office.microsoft.com Formát výukového materiálu v digitální podobě Power Point 2007 Obsah vzdělávacího materiálu Popis a výklad učiva Rozsah vzdělávacího materiálu Počet obrazovek 9 Způsob práce žáků Spolupráce s vyučujícím, výklad vyučujícího Další poznámky autora - Zdroje Zdroj klipartů: www.office.microsoft.com