Cukry (sacharidy).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SACHARIDY.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
CUKRY = SACHARIDY.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa a hygiena potravin
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Stavba buňky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Alkyny.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lišejníky - Lichenes.
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Fotosyntéza.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alkeny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Moderní škola
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Sacharidy.
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Diferencované stravování
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Cukry (sacharidy)

Pokuste se vlastními slovy o definici pojmu Sacharidy: Sacharidy jsou polyhydroxyderiváty karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). ? Které sacharidy označujeme jako „cukry“ ? Jako tzv. cukry označujeme ty sacharidy, které jsou rozpustné ve vodě. Vysvětlete význam sacharidů v přírodě: Tvoří hlavní složku buněčných stěn rostlin (celulóza), u některých živočichů se podílí na stavbě těla (chitin). Pro rostliny i živočichy představují sacharidy energetické živiny a zásobní látky (škrob, glykogen, inulin). Jsou složkami pro život nezbytných biomolekul (nukleových kyselin, hormonů, koenzymů…).

Graficky znázorněte systematické rozdělení sacharidů: SACHARIDY JEDNODUCHÉ SLOŽENÉ monosacharidy oligosacharidy polysacharidy Vysvětlete význam pojmu monosacharidy: Jsou to sacharidy, jejichž uhlíkový řetězec se skládá ze 3 až 6 uhlíkových atomů a jejich molekuly již nelze dále štěpit na jednodušší sacharidy.

ZÁSTUPCI MONOSACHARIDŮ GLUKÓZA Patří do skupiny polyhydroxyaldehydů, neboť obsahuje aldehydickou skupinu.  Vzniká v rostlinných buňkách procesem fotosyntézy.  Pro rostliny i živočichy je prvotním zdrojem energie . Používá se v infuzích jako tzv. umělá výživa, v potravinářském průmyslu jako sladidlo, na výrobu ethanolu (lihu), kyseliny citronové… Vzorec glukózy

FRUKTÓZA Patří do skupiny polyhydroxyketonů, neboť obsahuje ketonickou skupinu. Vzniká v rostlinném těle přeměnou z glukózy a je ze všech cukrů nejsladší. Je obsažena v ovoci a medu a používá se jako sladidlo k přislazování stravy pro diabetiky, protože na rozdíl od glukózy nenutí slinivku břišní vylučovat inzulín. Používá se především v potravinářství ke slazení a barvení potravin a nápojů. Vzorec fruktózy

Vysvětlete význam pojmu oligosacharidy: Pojmem oligosacharidy označujeme takové sacharidy, jejichž molekuly vznikají spojením 2 až 10 cukerných jednotek (monosacharidů) dohromady. Mají podobné chemické vlastnosti jako monosacharidy. Z oligosacharidů jsou nejvýznamnější především disacharidy (jejich molekula vzniká spojením dvou monosacharidů). Disacharidy jsou dobře rozpustné ve vodě a většina z nich má sladkou chuť.

ZÁSTUPCI OLIGOSACHARIDŮ SACHARÓZA Disacharid vznikající v rostlinných buňkách spojením 1 molekuly glukózy a 1 molekuly fruktózy. Vzorec glukózy Sacharóza je obsažena v cukrové řepě, cukrové třtině, v ovoci a v rostlinných šťávách. Využití nachází především v potravinářství jako sladidlo a na výrobu karamelu, dále ke konzervaci potravin, výrobu lihu, kyseliny citronové, droždí… Obr. 1.: Cukrová řepa.

LAKTÓZA Disacharid obsažený v mateřském mléce savců (mléčný cukr). Vzorec laktózy Vzniká spojením 1 molekuly glukózy a 1 molekuly galaktózy. Kvašením laktózy účinkem bakterií mléčného kvašení, vzniká kyselina mléčná. Používá se na výrobu dětské výživy a v lékařství. Obr. 2.: Mléko – zdroj laktózy.

Vysvětlete význam pojmu polysacharidy: Jako polysacharidy (polymerní sacharidy) se označují takové sacharidy, jejichž molekuly vznikají spojením více než 10 monosacharidových jednotek. Jejich charakteristickými vlastnostmi jsou nerozpustnost ve vodě, absence sladké chuti a amorfní charakter. V přírodě jsou polysacharidy široce rozšířeným stavebním materiálem rostlin i živočichů (např. celulóza, chitin). Rostliny i živočichové využívají polysacharidy rovněž jako zásobní látky (např. škrob, glykogen).

ZÁSTUPCI POLYSACHARIDŮ CELULÓZA Je nejrozšířenějším polysacharidem v přírodě. Část molekuly celulózy. U rostlin je stavebním materiálem buněčných stěn. V potravě tvoří tzv. vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení. Používá se na výrobu papíru, textilií, vaty, celofánu a bezdýmého střelného prachu. Obr. 3.: Vnitřní stuktura vlákna celulózy.

Část molekuly glykogenu. Je to živočišný zásobní polysacharid. Část molekuly glykogenu. Vzniká v játrech a ve svalech, kde má funkci energetické zásoby. Při svalové námaze je glykogen ve svalech rozkládán nejdříve na molekuly glukózy, jejichž následným štěpením se uvolňuje energie pro svalovou práci. Obr. 4.: Čerpání energie rozkladem glykogenu na glukózu a jejím štěpením.