Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Advertisements

ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řízení lidského organismu Úvod Hormonální.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Výživa a hygiena potravin
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Písemné sčítání a odčítání do milionu
Stavba buňky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Mgr.Petr Procházka
CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Neživá příroda - vzduch
Patofyziologie endokrinního systému I
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Petrželová Eva Název: VY_32_INOVACE_03_A_7_Biokatalyzátory- Hormony Téma: Organická a anorganická chemie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Hormony Charakteristika Dělení Princip endokrinních reakcí Okruh tvorby hormonů Účinky hormonů

Charakteristika Sloučeniny, které v těle slouží jako chemický posel informací od jedné buňky k druhé Jsou produkovány v těle mnohobuněčných živočichů včetně rostlin Působí jen na žijící buňky

Dělení podle původu Rostlinné hormony – Fytohormony - mají menší specifičnost – každý hormon má širší pole působnosti (auxin, cytokininy, kyselina abscisová, ekdyson, neotenin)

Dělení podle původu Živočišné hormony specializované - vznikají ve spec. endokrinních žlázách, z nichž se dostanou do krevního oběhu mohou vznikat i v buňkách orgánů, které mají prim. funkce jiné (sekretin- působí na buňky a sliznice) - hormony vznikajících v nervové soustavě – neurohormony - hormony jsou produkty žláz s vnitřní sekrecí, nebo tkání produkující hormony – vylučované přímo do těla - bílkovinné nebo jsou odvozené od cholesterolu

Dělení podle chemické vazby 1) Steroidní – kůra nadledvinek a pohlavní hormony 2) Odvozené od aminokyselin – adrenalin 3) peptidové hormony a proteohormony – hypofýza, slinivka

Dělení podle složení 1) Hormony rozpustné v tucích - hormony se steroidní strukturou a hormony štítné žlázy - vážou se na receptory, které se nachází uvnitř buňky v cytoplazmě 2) Hormony rozpustné ve vodě - poskládáme z jednotlivých aminokyselin – vážou se na receptory v cytoplazmatické membráně, která buňku odhazuje

Základní princip endokrinních reakcí Probíhá běžně na základě zpětné vazby Je to děj, kdy odpověď buňky na signál zpětně ovlivňuje zdroj signálu (endokrinní žlázu) Zpětná vazba může být pozitivní (zesiluje původní signál) nebo negativní (tlumí původní signál)

Hypotalamus a účinky hormonů

Regulační okruh tvorby hormonů mezimozek neurosekret inhibice Hypofýza glandotropní hormon hormonální žláza – kůra nadledvinek periferně účinný hormon – kortisol tkáně

Způsob účinku hormonů 2 typy účinků – A) steroidní transporty typů receptorů od jádra – aktivace genových míst B) komplex hormonů – receptor se váže na molekulu represoru – uvolnění DNA – syntéza m RNA a na ribozomech se tvoří enzymová bílkovina

Anotace Výklad

Autor Eva petrželová Vytvořeno dne: 22.4.2012 Odpilotováno dne: 26.4.2012 ve třídě: devátá Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Organická chemie – Biokatalyzátory -hormony Klíčová slova: hormony, živočišné hormony, rostlinné hormony, specifika, regulační okruh tvorby hormonů, endokrinní reakce

Zdroje www.mojechemie.cz/Biochemie:Hormony http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Adrenalin3d.PNG http://medicina.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/456_1.jpg