ČO JE NADANIE? Seminář pro krajské koordinátory SPN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Modulový vzdelávací systém (MOVS) Pôvod Projekt PERUN KA6 Příprava a vzdělávání nominátorů, organizátorů a realizátorů aktivit pro nadané. Realizácia Desiatky.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
Školní rok Změny na MŠMT  Nový ministr školství prof. PhDr. Petr Fiala, PhD., LL.M, od Náměstci: 1. Náměstek ministra Mgr. Jiří.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Provozovny společného stravování
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Místní rozpočtové jednotky
Plánování ve školní tělesné výchově
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Výkonové vlastnosti osobnosti
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Charakteristika daňové evidence
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Organizačná štruktúra podniku
Změny Přílohy k vyhlášce č. 134/1998 Sb
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přijímací řízení Krajský úřad Libereckého kraje
SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Badatelská činnost žáků MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Vztah k životnímu prostředí
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Celkový základ daně.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ČO JE NADANIE? Seminář pro krajské koordinátory SPN 2.3.2015 Miroslav Litavský litavsky@nidv.cz

Mimořádně nadaným žákem se pro účely této vyhlášky rozumí jedinec, jehož rozložení schopností dosahuje mimořádné úrovně při vysoké tvořivosti v celém okruhu činností nebo v jednotlivých rozumových oblastech, pohybových, uměleckých a sociálních dovednostech. Školský zákon a vyhláška MŠMT o talentech Čo je nadanie?

Vývin nazerania na nadanie Talent – etymológia Génius – romantiznus 19. stor. Galton, Binet Terman (článok tu) Postupný prechod od IQ jako deterninantu nadania k súčasným multidimenzionálnym konštruktom Pojem nadání a talentu nebyl vždy chápán ve stejném významu. Jak se uvádí v Malé Československé encyklopedii (1986), pojem talent ve starém Řecku a Římě označoval hmotnostní jednotku, ve středověku jednotku početní. Posun v chápání původního významu řeckého slova talent je zřejmý v Novém zákoně v Evangeliu sv. Matouše, v němž je popsáno poselství Ježíše, který vyprávěl svým učedníkům příběh, ve kterém pán daroval svým třem služebníkům hřivny stříbra (v řeckém originále talenty). Dvěma talenty ponechal, protože s nimi dobře hospodařili. Ale třetímu, který se o svůj talent staral tak, že jej zakopal, aby o něj nepřišel, tomu ho pán odebral. Z tohoto biblického podobenství slovo talent odkazuje na "dar Boží" (Dočkal, 2005). To koresponduje s etymologií slova nadání odvozeného ze slovesného základu "dát" a "darovat". Odkazuje to na něco, co je vnímáno jako dané, darované, ale také o co je třeba dále pečovat a rozvíjet (Dočkal, 2005). Vývin nazerania na nadanie

Súčasné koncepty nadania Renzuliho trojkomponentový model Gagného diferencovaný model nadania a talentu Súčasné koncepty nadania

Renzuliho trojkomponentový model 15% - 25% populácie v školách Obrázok zdroj: Nadpriemerné schopnosti – získavať informácie, integrovať skúsenosti, rozličné formy uvažovania, pamať… Kreativita – plynulosť, flexibilita, originálnosť myslenia Angažovanie v úlohe – vytrvalosť, trpezlivosť, sebadovera, viera vo vlastne schopnost, vnímavosť Produktivita je doležitým kritériom nadania. 15 – 25 percent populácie školákov nadaných

Mönksov triadický model Nadpriemerná schopnosť – Výnimočné intelektové schopnosti Angažovanost …– motivácia 5% - 10% populácie Obrázok: zdroj

Gagného diferencovaný model nadania a talentu Obrázok: https://begabungs.files.wordpress. com/2012/05/gagne-model.jpg Gagného diferencovaný model nadania a talentu

Chápanie nadania v Talnete Široká nominácia Účasť na aktivitách Odstupňovaná náročnosť Každý sa zapojí do úrovne, ktorú považuje za vhodnú Chápanie nadania v Talnete