Maso – zrání, vady, kontrola, skladování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_MAR35 Název školy.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV35 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_6_INOVACE_MAT49 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Alkoholické nápoje - víno
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vedlejší jatečné produkty
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Základní zásady pro vedení evidence
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Adjectives Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetřování textilních výrobků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Lenka Bombera Piskačová
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Drogerie – Osobní hygiena III.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MATEMATIKA PRO 1. ROČNÍK Geometrické tvary
Transkript prezentace:

Maso – zrání, vady, kontrola, skladování Ing. Lenka Bombera Piskačová Maso – zrání, vady, kontrola, skladování

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV42 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II Téma Maso – zrání, vady, kontrola, skladování Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 1.8.2012 Anotace Žáci se seznámí s významem zrání masa, ošetřením po porážce, veterinární kontrolou masa, značením a správným skladováním masa

Vlivy působící na maso před porážkou - vliv na jakost masa před usmrcením zvířete má: - výživa zvířete - věk - pohlaví - životní podmínky - zdravotní stav - doprava na jatka

Zrání masa Ihned po porážce je maso tuhé, tvrdé, nestravitelné. Maso tedy musíme nechat „odležet“ = zrání masa. Zrání masa = chemický proces, kdy se mění část živočišného škrobu glykogenu na kyselinu mléčnou.

Zrání masa uvolní se svalovina, chuťové a aromatické látky typické pro daný druh masa odležením maso zvláční a zlepší se jeho chuť, stravitelnost a vůně, šťavnatost, konzistence. doba zrání je závislá na druhu masa, na skladovací teplotě

Vady masa cizí zápach, znečištění masa, znehodnocení masa, zapaření masa, hniloba masa, plíseň, barevné skvrny, cizopasníci – svalovec, tasemnice

Veterinární kontrola maso podléhá ze zákona veterinární kontrole zvíře musí být před porážkou pečlivě prohlédnuto veterinářem po porážce se kontroluje, zda není maso napadeno svalovcem, zda neobsahuje bakterie salmonel, , zárodky tasemnice, BSE.

Značení masa Po skončení prohlídky na jatkách je maso v bourárně označeno razítkem: Kruh ( ovál ) = poživatelné maso - plnohodnotné, může být bez mimořádných úprav použito k výrobě nebo expedováno do obchodu.

Značení masa Zdvojené čtverce = podmíněně poživatelné maso - maso nemocných zvířat, které se po speciální úpravě (př. sterilace ) dosáhne zdravotní nezávadnosti - k prodeji ve vyhrazených prodejnách, výroba masných výrobků

Značení masa Trojúhelník = nepoživatelné maso - maso určené ke zničení v kafileriích – bezezbytkové ničení masa

Skladování masa Maso skladujeme: - v dobře větraných chladírnách - v blízkosti nesmějí být žádné aromatické látky - maso se rozloží a zavěsí tak, aby se nedotýkalo Mleté maso neskladujeme – smí se prodávat jen v den výroby

Kontrolní otázky: 1.) Jak probíhá proces zrání masa ? 2.) Jak probíhá veterinární kontrola masa? 3.) Jaká značení masa znáš ? 4.) Jak se skladuje maso ? 5.) Vyjmenuj 5 možných vad masa