POP ART.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

POP ART Daniela Kubáňová.
POP ART.
První představitelé impresionismu
Výtvarné umění a postmoderna
VY_32_INOVACE_2C3.
Pop-art Autor: Michelle Malá a Nela Doláková
Pop art Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 18 Sexta osmiletého gymnázia
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
,,Populární, prchavý, nakažlivý, levný, masový, mladý, vtipný, sexy, nápaditý, fascinující. A dobře prodejný.‘‘ Tento umělecký směr je svéráznou diskuzí.
VÝTVARNÉ TECHNIKY Temperová malba Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
Pop-art 2.polovina 20. století.
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Impresionismus Šedesátá léta 19. století.
AMERIKANIZACE.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Abstraktní expresionismus
Claude Monet MgA. Lukáš Psík
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
Moderní umělecké směry KUBISMUS
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
LED ZEPPELIN Aktivní: Žánry: Blues Rock, Heavy Metal, Hard Rock, Folk Rock.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Komiksový strip Komiksový strip je svébytný a svérázný druh komiksu. Má totiž několik odlišností od komiksovéh sešitu či klasického příběhu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vojtěch Hynais.
Paul Jackson Pollock
Pravěkým umělcem - výtvarná výchova Martina Dostálová - ZŠ K
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
OP – ART Optical art Optické umění
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Umělecké směry 20. století
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
POSTMODERNISMUS Jiří Salajka.
Masmédia.
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Surrealismus.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Evropské umění počátku 20. století
Přechod snímků automaticky Zapni zvuk hudba Billyho Vaughna Wonderland by night vytvořeno v PowerPoint 2007.
OP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Art Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: The USA Datum vytvoření Ročník 2.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
POP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Pop-art.
Keith Haring Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
JACKSON POLLOCK – Jedna: číslo 31
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_11
VY_32_INOVACE_4/14_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Pop art Ch.Balko 9.b.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Transkript prezentace:

POP ART

Předchůdci pop artu

Robert Rauschenberg využíval techniky serigrafický přenos (přenesení fotografie na plátno) a asambláž (malba + kombinace materiálů, nejčastěji z městského prostředí) v 1984 vyhrál Grammy za design přebalu alba „Speaking in Tongues“ skupiny Talking Heads. Díla: Bed, Brace, Canyon, Estate, Harbor, Monogram, Retroactive I, Tracer

Retroactive I

Estate Monogram

Jasper Jones s Rauschenbergem vytvářel výlohy pro klenotnický obchod Tiffany’s široké a výrazné tahy štětcem, vliv abstraktního expresionismu zobrazuje konkrétní motivy –např. vlajky, terče, mapy díla: Flag, White Flag, Flag above White with Collage, Target with Four Faces, Target with Plaster Casts, Green Target, Grey Alphabets, Flag on Orange Field, Three Flags, False Start, Painted Bronze (Ballantine Ale), Painted Bronze (Savarin), Painting with Two Balls, Map, Device, Fool's House, Souvenir 2, Watchman, Scent, Cicada, Dancers on a Plane, In the Studio, Untitled, Racing Thoughts, Summer, Spring, Fall, Winter, Green Angel

Three Flags

Watchman

Map

Předchůdci pop artu byli také již ve 20. letech 20. století Charles Demuth(Trees and Barns: Bermuda, Modern Conveniences, My Egypt, The Figure 5 in Gold, Buildings, Lancaster) a  Stuart Davis (Blips and Ifs, Colonial Cubism, Edison Mazda, Egg Beater No. 4, G & W, The Mellow Pad, Percolator, Rapt at Rappaport's, Report from Rockport, Owh! in San Pao, Visa, New York Waterfront) ve svých tehdejších dílech využívali populární reklamní design a americké komerční výrobky.

Charles Demuth The Figure 5 in Gold

Stuart Davis Blips and Ifs

Pop-art se zrodil uprostřed 50. let 20 Pop-art se zrodil uprostřed 50. let 20. století v USA jako reakce mladých výtvarníků na změny v poválečné společnosti. Byl ovlivněn populární hudbou a komerčním uměním. Pro pop-art je charakteristické přejímání motivů a techniky z předmětů denní potřeby. Inspiruje se velkoměstskou kulturou a jejími vizuálními projevy (fotografie, film, reklama a komiksy).

Stejným způsobem jako v USA se pop art projevil i v britském umění Stejným způsobem jako v USA se pop art projevil i v britském umění. Pop art neměl žádnou výraznou strukturu ani program a umělci pop artu nepořádali žádné velké skupinové výstavy, nicméně jejich umění mělo mnoho jednotících prvků i myšlenek. 

Termín pop art byl poprvé použit anglickým uměleckým kritikem Lawrencem Allowayem v roce 1958 k popisu obrazů zachycující poválečný konzumní styl života. Počátky britské větve pop artu jsou spojeny s londýnskou skupinou Independent Group tvořenou mimo jiné Richardem Hamiltonem a Eduardem Paolozzim.

Richard Hamilton jeden znejvýznamnějších představitelů britského pop artu vytvářel koláže využívá symboly masmédií, reklamní slogany navrhl obal desky Beatles –White Album

Čím jsou dnešní domovy tak odlišné, tak přitažlivé?

Eduardo Paolozzi

Pop art otevíral umění běžným lidem, se svými jednoduchými a otevřenými díly nebyl nijak složitý či hluboce duchovní jako abstraktní expresionismus. Popularizoval jinak elitářské umění, zdůrazňoval kýčovitost a barevnost obyčejna, byl vírou v ironii i moc image. Hlavními rysy amerického pop artu je především používání velkých formátů, zářivých nebo naopak mdlých barev.

Hlavní osobností amerického pop artu je výtvarník slovenského původu Andy Warhol.

Andrew Warhola, známější jako Andy Warhol, se narodil 6 Andrew Warhola, známější jako Andy Warhol,  se narodil 6.srpna 1928 v Pittsburghu v Pensylvánii, byl americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost amerického hnutí pop artu. Během 60. let se Warhol vypracoval z tvůrce na jednoho z nejproslulejších amerických umělců své doby. Začal malovat známé americké produkty, jako např. plechovky Campbellovy polévky od společnosti Campbell Soup Company. Také se věnoval tvorbě portrétů takových známých osobností, jakými byli například Marilin Monroe, Elvis Presley nebo Muhhamad Ali. Mimo jiné navrhl dnes již proslulou láhev na Coca-Colu. V této době Warhol založil umělecké studio „The Factory“, v němž se obklopil širokou škálou umělců, spisovatelů, hudebníků a undergroundových celebrit. V srpnu 1962 začal Warhol s masovou produkcí síťotisků. Snažil se tak vytvářet umění nejen z masových výrobků, ale i v masovém měřítku. Tím, že v průběhu tvůrčího procesu minimalizoval pohled na věc, rozpoutal uměleckou revoluci - jeho práce se staly velmi rychle nejenom kontroverzní, ale i populární. Zemřel v New Yorku 22.února 1987.

Green Coca-Cola bottles Campbell's Soup Can

Marylin

Marlon Brando

K dalším představitelům patří Claes Oldenburg, Jim Dine, Roy Lichtenstein nebo Tom Wesselman.

Claes Oldenburg původem Švéd, působil vUSA Sochař - soft sculptures (vycpaná látka, hlavní motiv sochy měkkost) repliky běžných předmětů v mnohonásobné velikosti vlastní umělecký ateliér –The Store

Claes Oldenburg

Roy Lichtenstein Američan inspirace komiksy, kreslenými seriály, reklamou vystředěný obraz, text v bublině, omezená škála barev benday dots –velké puntíky, zobrazují tiskový rastr ironie, parodie,využívá prvky masové kultury

In the Car

Tom Wesselman

Jim Dine náměty ze starších uměleckých směrů, často parodie asambláže (sekačka na trávu nebo kartáček na zuby, které pouze připevnil na plátno) věřil, že barva může zprostředkovat a přenášet pocity

My name is Jim Dine

Olympic robe