Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Obecné úvahy o jazyce Václav Ort.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
ROZVRSTVENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 1
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ROZVRSTVENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: kvinta Anotace: výklad a procvičení třídění slov české slovní zásoby Klíčová slova:
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Nářečí v Čechách a na Moravě
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
NÁRODNÍ JAZYK jazyk, který používají příslušníci jednoho národa
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Funkční styly.
Funkční styly Marcela Jurková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
Útvary národního jazyka
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
VY_32_INOVACE_05_08 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_08 Zpracovala:Mgr.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Kolik řečí znáš Petr Machala.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Obecné výklady o českém jazyce
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Útvary národního jazyka, cvičení. Národní jazyk Jeden ze základních znaků národa Vyvíjí se s vývojem společnosti Společný pro všechny příslušníky národa,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_V rstvy slovní zásoby podle spisovnosti.
Prostě sdělovací styl Prostě sdělovací stylOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Současný český jazyk 5 Stylistika Marek Lollok. Literatura - Stylistika češtiny. Eva Minářová. 1. vyd. Brno: PdF, MU, ČECHOVÁ, Marie, Marie KRČMOVÁ.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_98  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Nářečí Slovácko Autor : Erik Chalupa. Úvod Nářečí neboli dialekt je nespisovný jazykový útvar užívaný pouze mluvčími z určité geografické oblasti. Obor,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_04 Název materiálu Útvary.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Národní jazyk a jeho útvary
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozvrstvení národního jazyka
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Národní jazyk a jeho útvary
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Slohové rozvrstvení slovní zásoby
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dostupné z Metodického portálu
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Český jazyk 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Útvary českého jazyka Autor Chňoupková Martina

Mgr. Martina Chňoupková Útvary českého jazyka Mgr. Martina Chňoupková

Doplňte i,í/y,ý: Otík nerad půjčuje své hračky bratrov__. Bratrov__ děti si se mnou rád__ hrají. Sokol__ létal__ nad pol__ s obil__m. Vlak jel z Mladé Boleslav__ do Ostrav__. Sněhuláci brz__ z jara roztál__. V televiz__ dával__ můj oblíbený seriál. Navštívil__ nás Kolomazníkov__. Střídm__ lidé jsou většinou zdrav__. Horská b__střina se třp__tila už z dáli. S bolestm__ odvezl__ Johanku do nemocnice. Kapky deště dopadal__ na rozpálenou zem. Musel__ jsme se naučit Erbenov__ básně zpaměti. i y y i i i í y i y i i i i í i í y y i i y i y

SPISOVNÉ ÚTVARY SPISOVNÁ ČEŠTINA HOVOROVÁ ČEŠTINA reprezentativní útvar, jednotný a srozumitelný na celém území jednací jazyk na veřejnosti (sdělovací prostředky, úřady, školy, odborná literatura, státní a úřední dokumenty) HOVOROVÁ ČEŠTINA mluvená podoba spisovné češtiny

NESPISOVNÉ ÚTVARY NÁŘEČÍ (DIALEKT) OBECNÁ ČEŠTINA rozšířené jen na určité části území slouží k dorozumívání při běžném, každodenním styku postupně mizí OBECNÁ ČEŠTINA nejrozšířenější forma běžné mluvy nadnářeční útvar (interdialekt)

http://kcjl.upol.cz/zshml/mapa1.jpg

PROFESNÍ MLUVA (profesionalismy) SOCIÁLNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY PROFESNÍ MLUVA (profesionalismy) mluva v různých povoláních př.: medicína: jipka, pacoš; stavebnictví: fanka SLANG mluva zájmových skupin př.: děják, dostat kouli, jesle (fotbalové prostředí) ARGOT mluva lidí na okraji společnosti (zloději, podvodníci) př.: udělat káču = vykrást trezor; chlupatý = policisté

V následující ukázce se vyskytuje mnoho výrazů z obecné češtiny V následující ukázce se vyskytuje mnoho výrazů z obecné češtiny. Přeformulujte text tak, aby nebyl užit nespisovný jazyk: "Co prokluzuje! Neumíte řídit!“ "Já řídit umim!" Podle řidičova tónu rotný poznal,, že Andělína se Bobbyho obvinění dotklo. "Ale tady prokluzuje spojka!“ "Nekecejte! Na materiál se nevymlouvejte! Dobrej řidič umí jezdit třeba s trakařem!“ "Jenže ne s takovymhle starym střepem!“ "Jak se to vyjadřujete? Tyhle stroje prodělaly několik sovětských ofenzív, soudruhu!“ "Taky je to na nich vidět!" Josef Škvorecký: Tankový prapor Z jakého důvodu užil autor nespisovný jazyk? Co je podle vás lepší? Originál nebo naše „opravená“ verze?

Vyberte si z úryvku čtyři nářeční výrazy, zapište je do tabulky a Zdálo se mu, jako by kolem prosvitlo. "Huž du," pravila vesele. "Jen počkej,nechvátej! Do kostela ešče čas,ha my dym teky dojdeme.“ "Hale tuti v senci -" a pohlédla k dveřím do světnice vedoucím. "Nech je, nevšimnú si. Postuj!" děl prosebně. "Těšil jsem se zrovna dost na tu chvilku.“ Nevzpírala se, zůstala, přitáhla však za sebou vorbičku nízkých dveří, takže se zavřely. Stále před nimi. A. Jirásek: Psohlavci Vyberte si z úryvku čtyři nářeční výrazy, zapište je do tabulky a vysvětlete, co znamenají. Nářečí Spisovná čeština huž už

„PŘELOŽTE“ nářeční výrazy: D Í V K A P E Ř I N T R M J L H O Y S C Á děvucha duchna šalina gatě dědina jizba vinšovat

Na závěr si zopakujeme teorii: Celonárodní dorozumívací prostředek užívaný ve školách, na úřadech atd. se jmenuje __________ Co je to nářečí? Jak se jmenuje mluva osob na okraji společnosti? Uveďte nějaký příklad profesionalismu.

Procvičení: Učebnice strany 16-20.

Domácí úkol: Pokuste se charakterizovat mluvu své rodiny, svého nejbližšího okolí. Který z útvarů národního jazyka užíváte ve své komunikaci oficiální (prestižní), který v neoficiálních (rodinných, přátelských) rozhovorech?

Použitá literatura: GREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. [kolektiv autorů] ; Praha : Lidové noviny, 1996. JIRÁSEK, A. Psohlavci. STYBLÍK, V. a kol. Český jazyk pro 9. ročník ZŠ, SPN. ŠKVORECKÝ, J. Tankový prapor.