Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní jazyk a jeho útvary

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní jazyk a jeho útvary"— Transkript prezentace:

1 Národní jazyk a jeho útvary
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o., Mládežnická 3, Břeclav Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 4. Tematický okruh: Národní jazyk a jeho útvary Téma: Nespisovné útvary národního jazyka Jméno autora: Mgr. Milan Zachodil Datum tvorby: Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_ČJL 1_ ZA_02 Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_ČJL 1_ZA_02 Anotace: Materiál seznamuje žáky s nespisovnými útvary národního jazyka.

2 Útvary jazyka nespisovného
Rozdělení: teritoriální (z hlediska územního): nářečí (dialekty) obecná čeština (interdialekt) sociální (z hlediska společenského) profesní mluva slang argot

3 Útvary jazyka nespisovného
Mezi útvary nespisovného jazyka patří jednotlivá nářečí a interdialekty. K rozvoji českých nářečí (dialektů) došlo mj. díky izolovanému vývoji jednotlivých regionů a přírodním překážkám, které bránily lidem v kontaktu. Nářečí jsou šířena pouze na omezeném území a používají se při každodenní komunikaci.

4 Mapa nářečí v ČR Nářečí češtiny: 1 – česká skupina (podskupiny: 1a – severovýchodočeská, b – středočeská, 1c – jihozápadočeská, 1d – českomoravská) 2 – středomoravská skupina 3 – východomoravská skupina 4 – slezská skupina (4a – slezskomoravská podskupina, b – slezskopolská podskupina) 5 – nářečně různorodé oblasti

5 Útvary jazyka nespisovného
Obecná čeština – interdialekt (nadnářeční jazykový útvar). Využívá se v každodenní komunikaci, někdy se označuje jako běžná mluva, někdy jako „pražština“. Je charakteristická expresivními výrazy (chrnět, žrát), uvolněnou skladbou, mísí se v ní spisovné a nespisovné výrazy. Používá se v celých Čechách, dostává se i na Moravu.

6 Útvary jazyka nespisovného
Profesní mluva je soubor specifických výrazových prostředků mezi mluvčími v ur-čitém povolání. Vyznačuje se snahou o úsporné a jedno-značné vyjadřování. Např. mluva lékařů (slepák = slepé střevo, penoš = penicilin), železničářů (bobina = lokomotiva, buml = smíšený vlak), horníků (hajer = horník, pikovat = pracovat se sbíječkou) apod.

7 Útvary jazyka nespisovného
Slang je způsob vyjadřování zájmových skupin. Vyznačuje se hrou se slovy, užíváním obrazných pojmenování apod. Např. studentský slang (koule, biflovat, matika), myslivecký slang (slechy, běhy), sportovní slang (mičuda, finiš).

8 Útvary jazyka nespisovného
Argot – výrazové prostředky vrstev sociálně vyřa-zených či izolovaných. Často tajná mluva zlodějů, narkomanů, prostitutek. Např. mluva „pražské galérky“ (bomzák, stříkačka).

9 Otázky a úkoly Jaké jsou teritoriální nespisovné útvary?
Jak rozdělujeme nespisovné útvary z hlediska sociálního? Do které nářeční skupiny patří slovácké nářečí? Do kterého útvaru patří slova „šprtat“, „děják“, „třídnice“? Odpovědi: Nářečí (dialekty), obecná čeština (interdialekt). Profesní mluva, slang, argot. Do východomoravské skupiny. Studentský slang.

10 Použitá literatura a další zdroje
M. Čechová a kol.: Český jazyk pro 4. ročník SOŠ. SPN, Praha 2007 D. Mašková: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Petra Velanová-vyuka.cz, Třebíč 2006 J. Bělič: Nástin české dialektologie. SPN, Praha 1972


Stáhnout ppt "Národní jazyk a jeho útvary"

Podobné prezentace


Reklamy Google