Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Přejímání z cizích jazyků Autor Chňoupková Martina

2 Přejímání z cizích jazyků
Mgr. Martina Chňoupková

3 Hřebenovka: D S P O I Ř T E R U A L N C V Ž Í K B M Ý Z
Dopravní situace v Praze je velmi složitá. Vyhledejte příd. jm. měkké. Vypište vlastní jméno. Vyhledejte slovo přejaté. Vyhledejte příslovce. Pojmenujte podtržený slovní druh. Sloveso z věty převeďte do infinitivu.

4 Přejímání z cizích jazyků:
další ze způsobů obohacování slovní zásoby do češtiny vstupovala a stále vstupují slova z mnoha jazyků např.: z latiny a řečtiny (gramatika, televize…); z francouzštiny (pudr, atašé…); z angličtiny (svetr, tenis, hit…); ale také z němčiny, polštiny, ruštiny slova, která nepociťujeme jako přejatá, se označují zdomácnělá (košile, plech…)

5 Ve slovníku spisovné češtiny zjistěte, z kterých jazyků byla přejata následující slova:
škola republika banka flanel brigáda náčelník demokracie plotna literatura student internet latina italština francouzština ruština řečtina němčina angličtina

6 Doplňte i,í/y,ý: i i i i y d__letant, h__t, kr__t__ka, r__tmus, or__g__nál, kr__ze, polit__ka, f__zik, d__spečink, d__sciplína i i i i y i i Jak se jmenuje muž na obrázku? Jaké povolání vykonával?

7 Učebnice strana 74, cvičení 5.
Procvičení: Učebnice strana 74, cvičení 5.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google