Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Advertisements

Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Karel IV. narozen: zemřel.:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
12.LUCEMBURKOVÉ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
KAREL IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Tomáš Koukolík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
RUDOLF II..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Ferdinand I. Habsburský
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Jan Lucemburský – Václav IV.
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Karel IV. Anotace: Výkladová prezentace o vládě Karla IV. Datum: 7. 3. 2013

Karel IV. Výkladová prezentace

Karel IV. Zobrazení Karla IV. na deskovém obraze mistra Theodorika Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi v Národní galerii v Praze – detail.

Dětství Karla IV. Byl synem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Při křtu dostal jméno Václav odkazující na slavné přemyslovské předky. Eliška Přemyslovna

Kvůli sporům mezi rodiči byl brzy odloučen od matky, Jan ho držel nejprve na Lokti, později na Křivoklátu. V šesti letech byl poslán na vychování na francouzský královský dvůr, ke svému strýci Karlu IV. Sličnému. Zde přijal při biřmování jméno Karel. Křivoklát

Vzdělání příštího krále Na francouzském královském dvoře získal Karel IV. velmi dobré vzdělání. Od svého strýce se učil umění vládnout, jeho vychovatelé ho učili číst a psát v latině, francouzštině, uměl i německy a italsky. Češtinu sice zapomněl, ale po návratu do Čech se ji opět naučil, jak zmiňuje ve svém životopisu. Studoval na pařížské universitě. Součástí výchovy byla i jízda na koni a dovednosti rytíře.

Markrabě moravský V patnácti letech byl svým otcem poslán do severní Itálie, aby tam spravoval državy získané Janem Lucemburským. Roku 1333 se na jednání v městě Meranu setkal s českými pány, kteří sem doprovázeli jeho otce Jana. Ti ho přemluvili k návratu do Čech. Král Jan mu krátce nato udělil titul markraběte moravského.

Návrat do Čech O svém návratu do Čech napsal Karel ve svém latinsky psaném životopisu zvaném Vita Caroli: (Život Karlův) „…A tak, když jsme byli přišli do Čech, nenalezli jsme ani otce, ani matky, ani bratra, ani sester, aniž koho známého. Také řeč českou jsme úplně zapomněli, ale později jsme se jí opět naučili, takže jsme mluvili a rozuměli jako každý jiný Čech... Toto království jsme nalezli tak zpustošené, že jsme nenašli ani jediného hradu svobodného, který by nebyl zastaven se všemi královskými statky, takže jsme neměli, kde bychom přebývali, leč v domech měšťanských jako jiný měšťan.“  

Jako markrabě moravský se Karel pokusil dát zemi co nejdříve do pořádku. Vykoupil několik důležitých hradů, snažil se získat zpět zastavená města, dal opravit Pražský hrad. Dobové zobrazení markraběte Karla v Gelnhausenově kodexu ho představuje jako vladaře, v ruce drží praporec s moravskou orlicí.

Poslední roky krále Jana Po letech sporů s otcem se oba Lucemburkové smířili. Roku 1344 společným úsilím dosáhli s podporou nového papeže Klementa VI. zřízení pražského arcibiskupství a téhož roku položili společně základní kámen Chrámu svatého Víta. Roku 1346 byl Karel díky Janově obratné diplomacii a podpoře Klementa VI., který býval Karlovým vychovatelem, zvolen římským králem.

Karlova korunovace Když Jan Lucemburský krátce poté roku 1346 u Kresčaku padl stal se Karel římským a českým králem. Roku 1347 byl slavnostně korunován novou svatováclavskou korunou.

Rok 1348 byl pro Karla IV. rokem velkých činů a rozhodnutí: Založil Nové Město pražské, aby se tak Praha zařadila mezi významná evropská města. Založil v Praze vysoké učení – Karlovu universitu. Jako římský král vymezil postavené českých zemí vůči svaté říši římské. Poprvé použil pro stát název Koruna česká. Patřily sem Čechy, Morava, Slezsko.

Po smrti Matyáše z Arrasu, prvního. stavitele Chrámu svatého Víta, Po smrti Matyáše z Arrasu, prvního stavitele Chrámu svatého Víta, přebírá stavbu chrámu a kaple svatého Václava Petr Parléř a začíná další etapa výstavby katedrály. Byl položen základní kámen Karlštejna, hradu, který měl ochraňovat české a říšské korunovační klenoty a ostatky svatých, relikvie, které hluboce věřící Karel považoval za záštitu země.

2. 1. Hrad Karlštejn 3.

Zakládací listina Karlovy university

Založení university Karlovy: Karel IV. chtěl povznést vzdělanost v zemi. Uvědomoval si důležitost vzdělání, sám studoval svobodná umění na pařížské universitě. Vzdělanost spojoval s hospodářským rozkvětem země. Založení university mělo posílit význam českého království v Evropě. Chtěl do Čech přilákat vzdělance z okolních zemí.

Vstup do historické části Karolina, kde se dnes konají promoce a jiná slavnostní shromáždění.

Karel IV., císař římský Roku 1355 podnikl Karel korunovační jízdu do Říma. K branám Říma ho doprovodily čtyři tisíce rytířů. Byl slavnostně korunován císařem v bazilice svatého Petra. Společně s ním byla korunována i jeho třetí manželka Anna Svídnická. Jako císař římský vydal roku 1356 Zlatou bulu, ve které upravuje poměry ve svaté říši římské , především volbu císaře, a posiluje samostatnost a nezávislost českého království vůči říši.

Sňatková politika Karel výhodnými sňatky rozšířil významně své území. Sňatky jeho synů a dcer mu zase získaly cenné politické spojence. K českým zemím sňatky, koupí a výměnami připojil celé Slezsko, Horní a Dolní Lužici, Falc, Braniborsko a řadu území v říši.

Zobrazení Karla IV. a jeho první manželky Blanky z Valois v Karlově životopisu z roku 1475. Další Karlovy manželky: Anna Falcká, se kterou získal Horní Falc Anna Svídnická, díky níž Karel připojil Horní a Dolní Lužici Alžběta Pomořanská – díky ní mohl Karel vznést nárok na Braniborsko a vojenskou silou ho připojit ke Koruně české.

Petr Parléř vytvořil podobizny manželek Alžběta Pomořanská Anna Falcká Anna Svídnická Petr Parléř vytvořil podobizny manželek Karla IV. pro triforium Chrámu svatého Víta.

Koruna česká Rozsah státu za Karla IV.

Konec vlády Karla IV. Roku 1376 prosadil korunovaci svého syna a dědice trůnu Václava IV. římskám králem. Už dříve ho nechal korunovat králem českým. Korunovací ještě za svého života chtěl zajistit Václavovi pevnější postavení. V posledních letech života se Karel IV. zasazoval o návrat papeže z Avignonu do Říma, chtěl zabránit dvojpapežství. Karel zemřel roku 1378 na následky úrazu, když po zlomenině krčku dostal zápal plic.

Citováno v licenci Wikimedia Commons 7. 3. 2013 Snímek 4: Karel IV. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg/410px-Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg Snímek 5: Eliška Přemyslovna http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Eliska_premyslovna.jpg/386px-Eliska_premyslovna.jpg Snímek 6: Křivoklát http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/K%C5%99ivokl%C3%A1t%2C_hrad_z_vyhl%C3%ADdky.jpg/450px-K%C5%99ivokl%C3%A1t%2C_hrad_z_vyhl%C3%ADdky.jpg Snímek 9: Vita Caroli http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_IV. Snímek 10: Karel IV. Jako markrabě Moravský v Kodexu Gelnhausenově http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Karolus_Moravius.jpg/196px-Karolus_Moravius.jpg Snímek 11: Svatováclavská koruna http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/B%C3%B6hmen_Reichskleinodien_-Krone_1.jpg/220px-B%C3%B6hmen_Reichskleinodien_-_Krone_1.jpg Snímek 14: Karlštejn 1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Karl%C5%A1tejn.JPG/800px-Karl%C5%A1tejn.JPG Karlštejn 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Hrad_Karl%C5%A1tejn.jpg/800px-Hrad_Karl%C5%A1tejn.jpg Karlštejn 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Burgkarlstein02.jpg/619px-Burgkarlstein02.jpg

Citováno v licenci Wikimedia Commons 7. 3. 2013 Snímek 15: Zakládací listina Karlovy university http://www.cuni.cz/UK-145-version1-listina2.jpg Snímek 17: Karolinum http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Prague_Charles_University.JPG/120px-Prague_Charles_University.JPG Snímek 20: Karel IV. s Blankou z Valois http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Karl_IV_Blanca_Valois.jpg Snímek 21: Parléřovy busty manželek Karla IV. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Anna_von_der_Pfalz.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Anna_von_Schweidnitz.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Eli%C5%A1ka_Pomo%C5%99ansk%C3%A1.jpg Snímek 22: Země Koruny české za Karla IV. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Karel-IV..jpg